Brokoli

Brokoli je v zadnjih letih doživel pravo renesanso – v številnih raziskavah so brokoli namreč prepoznali kot zelenjavo, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Je bližnji sorodnik cvetače, vendar ima bolj začinjen in intenziven okus. Obstaja več vrst brokolija, ki imajo vijoličaste, rumene, zelene ali bele glave, vendar se le redko znajdejo na prodajnih policah, morda je izjema le romanesco. Kljub svoji priljubljenosti brokoli ni dovolj pogosto na naših jedilnikih. To bi morali spremeniti – zaradi svojega zdravja. Torej, kar v trgovino po brokoli, pri nakupu pa bodimo pozorni, da izberemo čvrste, temno obarvane in goste cvetove (čim temnejša je barva, tem več rastlinskih hranilnih snovi vsebuje). V hladilniku se brokoli lahko ohrani od pet do sedem dni. Pred shranjevanjem brokolija ne peremo, ker se na vlažni rastlini lahko pojavi plesen, ampak ga šele tik pred uporabo dobro operemo. Kuhamo ga le kakih pet minut, da ostane še malce hrustljav in ohrani čim več dragocenih sestavin, še najbolje pa je, če ga skuhamo v sopari, lahko pa ga uživamo tudi presnega v solati. Spodnji del stebla je ponavadi dokaj olesenel, zato je najbolje, če ga olupimo pred kuhanjem ali po njem. Nežni cvetovi so odlični z različnimi prelivi in omakami, primerni so za pripravo raznih juh in solat, odlično se ujema tudi z drugimi vrstami zelenjave, z oljčnim oljem, česnom in sojino omako.

Brokolijeva terina

Za 4 osebe potrebujemo: 70 dag brokolija, 3 jajca, 3 žlice pšeničnega zdroba, 1 žlico naribanih mandeljnov, 3 žlice kisle smetane, 1 žlico naribanega parmezana, sol, sveže mleti poper.

Brokoli očistite in odrežite peclje od cvetov. Peclje kuhajte do mehkega v slanem kropu 20 minut in zadnji 5 minut zraven kuhajte tudi cvetove. Kuhan brokoli spasirajte v pire in ohladite. Brokolijev pire zmešajte z jajci, pšeničnim zdrobom, mandeljni, kislo smetano in parmezanom. Malo posolite in popoprajte ter dobro premešajte. Z maso napolnite pomaščen model za terine in pecite v vodni kopeli, v na 180 stopinj Celzija ogreti pečici 40 minut. Pečeno terino ohladite, stresite iz modela, jo narežite na rezine in postrezite z rezinami paradižnika.

Krompirjeva juha z brokolijem

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag krompirja, 30 dag brokolija, 1 l mesne juhe, 2 žlici masla, 1 žlico moke, 2 žlici kisle smetane, svež sesekljan peteršilj, sol, sveže mlet poper, malo naribanega muškatnega oreška.

Opran krompir olupite in ga narežite na kocke. Brokoli operite in ga razdelite na posamezne cvetove. Na stopljenem maslu prepražite moko, dodajte krompir in brokoli ter zalijte z mesno juho. Zavrite, začinite s soljo, poprom in muškatnim oreškom ter kuhajte, da se krompir in brokoli zmehčata. Nazadnje primešajte kislo smetano in sesekljan peteršilj ter postrezite z opečenimi kruhovimi kockami.

Rižota s škampi in brokolijem

Za 4 osebe potrebujemo: 1 čebulo, 20 dag brokolijevih cvetov, 2 žlici oljčnega olja, 20 dag arborio riža, 1 paradižnik, 20 škampovih repkov, 1 dl suhega belega vina, 4 dl zelenjavne juhe ali vode, 5 dag masla, 3 dag naribanega parmezana, sol, sveže mleti poper, 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja.

Na oljčnem olju prepražite čebulo. Dodajte riž, ga posteklenite, primešajte na kocke narezan paradižnik, olupljene škampove repke, oprane cvetove brokolija in zalijte z vinom. Premešajte, zalijte z juho in dušite dokler riž ne vpije vse tekočine. Primešajte peteršilj, maslo, parmezan in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite z ognja in mešajte dokler se maslo ne raztopi ter takoj postrezite.

Telečji medaljoni z brokolijem in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag brokolija, 8 telečjih medaljonov težkih po 10 dag, 1 žlico masla, 15 dag gorgonzole, sol, sveže mleti poper.

Brokoli razdelite na posamezne cvetove, jih operite in jih skuhajte v slanem kropu. Telečje medaljone natrite s soljo in poprom ter jih na vročem maslu z obeh strani opecite. Skoraj pečene zložite na pekač, jih obložite z brokolijevimi cvetovi in povrhu naribajte gorgonzolo. Postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in gratinirajte 10 minut. Medaljoni z brokolijem vred preložite na krožnik in postrezite s krompirjevim pirejem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Cene zemeljskega plina bodo sledile ceni nafte

Ljubljana - V sredo je glavni direktor družbe Geoplin, d. o. o., Ljubljana mag. Alojz Stana pojasnil gibanja cen zemeljskega plina v zadnjem času. Cene zemeljskega plina so vezan...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Sedmica: Nasilni Tržičan

Minutko pred dvanajsto, se pravi, tik pred lokalnimi volitvami, se je tržiški župan Pavle Rupar ujel v lastno past. Ko je bil v pasti, pa je korenjak pred vso slovensko javnostjo tako zm...

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Med sosedi

Slovenci na Koroškem so pretekli teden izgubili velikega zagovornika in prijatelja med nemško govorečimi Korošci, Hansa Simo, nekdanjega koroškega deželnega glavarja. Umrl je v ce...

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Tako kot smo bili vajeni

Prmejduš, kaj bova pa sedaj?! je zaklel.

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Iz starih časov: Hudič polhe pase

Katere živali je premogla Vojvodina Kranjska v Valvasorjevem času? Najprej »raznovrstne četveronožce«. »Kranjska ima najbolj znane živali kakor druge evropske dežele, tako konje, govedo,...

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Računalnik in jaz: Naključja številk

Danes je petek, pa še trinajstega smo. Za povrh je še moj prispevek trinajsti po vrsti. Splet naključij ali le igra števil? Kakorkoli že. Petek trinajstega slovi po nesrečnem dnevu, prav...