Cvetača

Cvetača je zaradi svojega nežnega okusa najbolj priljubljena zelenjava med kapusnicami. Dandanes jo gojijo že po vsem svetu, poleg belocvetnih pa so na voljo tudi zelene in vijoličaste sorte, ki se med kuhanjem obarvajo zeleno. Za prehrano uporabljamo rožo, ki je bolj ali manj trda gmota obeljenih cvetnih stebel, in mehkejše notranje liste, ki jih lahko narežemo na solate ali pa jih skuhamo in pripravimo kot ohrovt. Cvetačo sicer uporabljamo za juhe, solate, priloge, lahko jo vložimo v kis ali kar ocvremo. Cvetača je zelo priljubljena tudi surova, uživamo jo ponavadi nastrgano. Glavo cvetače pred pripravo dobro operemo in odstranimo morebitne gosenice ter jo nato kuhamo v veliko slane vode, ki ji dodamo malo limoninega soka, da ostane bolj bela. Kuhamo lahko celo, če pa jo nameravamo uporabiti za solate, enolončnice in podobno, jo razkosamo. Najbolj zdrav način kuhanja pa je seveda v sopari, kjer se ohrani še posebej veliko bioloških sestavin, nikakor pa je ne kuhamo v aluminijasti posodi, ker reagira z aluminijem in postane povsem sivkasta. Kupujemo bele in čvrste glave, brez kakršnih koli rjavkastih peg. Svežino cvetače prepoznamo tudi po njenem vonju. Neprijeten vonj izdaja staro cvetačo, ali cvetačo, ki je bila dolgo skladiščena v hladilniku. Zdrava in sveža cvetača se v hladilniku ovita v folijo ohrani več dni, če pa jo imamo doma na vrtu pa jo s korenino vred in z rožo navzdol obesimo na hladno in se bo obdržala več tednov.

Cvetača z limono in baziliko

Za 4 osebe potrebujemo: 1 večjo cvetačo, 1 neškropljeno limono, 1 šopek bazilike, 8 dag masla, 6 žlic drobtin, sol, sveže mlet poper.

Cvetačo operite, razdelite na cvetove in skuhajte v osoljeni vodi, ki ste ji dodali tudi žlico ali dve limoninega soka. Lističe bazilike oplaknite, osušite in nasekljajte. Maslo razpustite v kozici, dodajte drobtine ter popražite. Odstavite, vmešajte baziliko, limonin sok in malo naribane limonine lupinice. Začinite s soljo in poprom ter s tako pripravljeno omako prelijte odcejeno cvetačo. Takoj postrezite samostojno ali kot prilogo k mesu ali k ribam.

Cvetačna solata z lososom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg cvetače, sok ene limone, 15 dag na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, 1 žličko medu, 1 žlico gorčice, 1 rumenjak, 2 žlici jabolčnega kisa, 1 žlico limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico kisle smetane, sol, sveže mlet poper, 1 žlico drobno narezanega svežega kopra.

Cvetači odstranite zunanje liste, jo razdelite na posamezne cvetove, dobro operite in skuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali sok ene limone. Z metlico zmešajte med, gorčico, sol in rumenjak. Postopoma med mešanjem dodajajte kis, limonin sok in olje. Nazadnje primešajte še dve žlici vode, v kateri se je kuhala cvetača. Kuhano in ohlajeno cvetačo zmešajte s solatno omako in pustite stati vsaj pol ure, da se okusi prepojijo. Preden postrežete, posujte še s koprom in obložite z lososom.

Cvetača s parmezanom in oljčnim oljem

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg cvetače, 1 limono, 20 dag parmezana, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, sol.

Cvetači odstranite zunanje liste, jo razdelite na posamezne cvetove, dobro operite in skuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali limonin sok. Kuhano cvetačo odcedite, jo zložite v ognjevarno posodo, posujte s parmezanom, pokapajte z oljčnim oljem in postavite za nekaj minut v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico, da se sir stopi. Takoj postrezite.

Cvetačna torta

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag zamrznjenega listnatega testa, 70 dag cvetače, 10 dag slanine, 2 dl sladke smetane, 3 jajca, 1 žlico sesekljanih zelišč (peteršilja, drobnjaka, origana), sol.

Listnato testo odtajajte, ga zložite drugega na drugega in razvaljajte v ploščo približno 25 x 25 centimetrov. Z njo obložite dno in centimeter robu pekača. Za deset minut ga postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico. Cvetači odstranite zunanje liste, jo razdelite na majhne cvetove, dobro operite in skuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali limonin sok. Kuhano cvetačo porazdelite po testu, potresite z na trakove narezano slanino in prelijte z mešanico sladke smetane, jajc in zelišč. Po okusu solite in postavite za 40 minut nazaj v pečico, da se lepo zapeče. Pečeno narežite na rezine in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 5. december 2021 / 22:16

Kdo bo imel glavno besedo – kmetje ali nekmetje

Vlada je prejšnji teden potrdila spremembe zakona o agrarnih skupnostih, s katerimi je odpravila nekatere težave, ki se pojavljajo pri upravljanju agrarnih skupnosti ter pri gospodarjenju...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Na ogled čipke in sanacija

Čipkarski dnevi so v Železnike privabili od devet do deset tisoč obiskovalcev. Nekatere je ob čipkah zanimalo tudi, kako si je kraj opomogel po lanskih poplavah.

Gospodarstvo / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Tečaji še navzdol

Kranj – Na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev se je tudi minuli teden nadaljevalo padanje delniških tečajev. Indeks SBI 20 se je znižal za 184 točk ali za 2,4 odstotka, v enem letu že...

Škofja Loka / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Inšpektor še brez izkaznice

V teh dneh bo začel delovati Medobčinski inšpektorat za občine Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane in Žiri.

Zanimivosti / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Marija Magdalena, grešnica in svetnica

Na svetniškem koledarju je 22. julij rezerviran za najbolj zasramovano svetopisemsko žensko, Marijo Magdaleno. Kako je možno, da se je ta velika grešnica znašla med svetniki, se nemara sprašujete. Iz...

Gospodarstvo / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Mojca Centa Debeljak namesto Simiča

Ljubljana - Vlada je na četrtkovi seji razrešila Ivana Simiča s položaja generalnega direktorja republiške davčne uprave (Durs) in za vršilko dolžnosti za čas do izvedbe natečajn...