Cvetača

Cvetača je zaradi svojega nežnega okusa najbolj priljubljena zelenjava med kapusnicami. Dandanes jo gojijo že po vsem svetu, poleg belocvetnih pa so na voljo tudi zelene in vijoličaste sorte, ki se med kuhanjem obarvajo zeleno. Za prehrano uporabljamo rožo, ki je bolj ali manj trda gmota obeljenih cvetnih stebel, in mehkejše notranje liste, ki jih lahko narežemo na solate ali pa jih skuhamo in pripravimo kot ohrovt. Cvetačo sicer uporabljamo za juhe, solate, priloge, lahko jo vložimo v kis ali kar ocvremo. Cvetača je zelo priljubljena tudi surova, uživamo jo ponavadi nastrgano. Glavo cvetače pred pripravo dobro operemo in odstranimo morebitne gosenice ter jo nato kuhamo v veliko slane vode, ki ji dodamo malo limoninega soka, da ostane bolj bela. Kuhamo lahko celo, če pa jo nameravamo uporabiti za solate, enolončnice in podobno, jo razkosamo. Najbolj zdrav način kuhanja pa je seveda v sopari, kjer se ohrani še posebej veliko bioloških sestavin, nikakor pa je ne kuhamo v aluminijasti posodi, ker reagira z aluminijem in postane povsem sivkasta. Kupujemo bele in čvrste glave, brez kakršnih koli rjavkastih peg. Svežino cvetače prepoznamo tudi po njenem vonju. Neprijeten vonj izdaja staro cvetačo, ali cvetačo, ki je bila dolgo skladiščena v hladilniku. Zdrava in sveža cvetača se v hladilniku ovita v folijo ohrani več dni, če pa jo imamo doma na vrtu pa jo s korenino vred in z rožo navzdol obesimo na hladno in se bo obdržala več tednov.

Cvetača z limono in baziliko

Za 4 osebe potrebujemo: 1 večjo cvetačo, 1 neškropljeno limono, 1 šopek bazilike, 8 dag masla, 6 žlic drobtin, sol, sveže mlet poper.

Cvetačo operite, razdelite na cvetove in skuhajte v osoljeni vodi, ki ste ji dodali tudi žlico ali dve limoninega soka. Lističe bazilike oplaknite, osušite in nasekljajte. Maslo razpustite v kozici, dodajte drobtine ter popražite. Odstavite, vmešajte baziliko, limonin sok in malo naribane limonine lupinice. Začinite s soljo in poprom ter s tako pripravljeno omako prelijte odcejeno cvetačo. Takoj postrezite samostojno ali kot prilogo k mesu ali k ribam.

Cvetačna solata z lososom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg cvetače, sok ene limone, 15 dag na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, 1 žličko medu, 1 žlico gorčice, 1 rumenjak, 2 žlici jabolčnega kisa, 1 žlico limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico kisle smetane, sol, sveže mlet poper, 1 žlico drobno narezanega svežega kopra.

Cvetači odstranite zunanje liste, jo razdelite na posamezne cvetove, dobro operite in skuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali sok ene limone. Z metlico zmešajte med, gorčico, sol in rumenjak. Postopoma med mešanjem dodajajte kis, limonin sok in olje. Nazadnje primešajte še dve žlici vode, v kateri se je kuhala cvetača. Kuhano in ohlajeno cvetačo zmešajte s solatno omako in pustite stati vsaj pol ure, da se okusi prepojijo. Preden postrežete, posujte še s koprom in obložite z lososom.

Cvetača s parmezanom in oljčnim oljem

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg cvetače, 1 limono, 20 dag parmezana, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, sol.

Cvetači odstranite zunanje liste, jo razdelite na posamezne cvetove, dobro operite in skuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali limonin sok. Kuhano cvetačo odcedite, jo zložite v ognjevarno posodo, posujte s parmezanom, pokapajte z oljčnim oljem in postavite za nekaj minut v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico, da se sir stopi. Takoj postrezite.

Cvetačna torta

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag zamrznjenega listnatega testa, 70 dag cvetače, 10 dag slanine, 2 dl sladke smetane, 3 jajca, 1 žlico sesekljanih zelišč (peteršilja, drobnjaka, origana), sol.

Listnato testo odtajajte, ga zložite drugega na drugega in razvaljajte v ploščo približno 25 x 25 centimetrov. Z njo obložite dno in centimeter robu pekača. Za deset minut ga postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico. Cvetači odstranite zunanje liste, jo razdelite na majhne cvetove, dobro operite in skuhajte v slanem kropu, ki ste mu dodali limonin sok. Kuhano cvetačo porazdelite po testu, potresite z na trakove narezano slanino in prelijte z mešanico sladke smetane, jajc in zelišč. Po okusu solite in postavite za 40 minut nazaj v pečico, da se lepo zapeče. Pečeno narežite na rezine in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 5. november 2017 / 23:08

Za svet brez odpadkov

Žirovka Erika Oblak, svetovalka pri Zero Waste Europe ter sodelavka organizacij Ekologi brez meja, Eko krog in GAIA, je pred časom v Krajevni knjižnici Žiri spregovorila o tem, zakaj se je pomembno za...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 15. april 2008 / 07:00

Media TV na drugem kanalu

Vse gledalke in gledalce, ki ste program televizije Media TV spremljali preko oddajnika na Lubniku, obveščajo, da ga boste lahko po novem spremljali na frekvenčnem kanalu UHF 65...

Kultura / torek, 15. april 2008 / 07:00

Drobci ljudskega izročila

Tržič - V galeriji Kurnikove hiše v Tržiču je od 3. do 18. aprila na ogled zanimiva etnološka razstava z naslovom Od žegna neso. Prikazuje vezene izdelke in velikonočne prtiče, k...

Prosti čas / torek, 15. april 2008 / 07:00

Pojoča zvezdna komisija

Med dueti prve serije oddaj Zvezde pojejo sta zmagala Nuška Drašček in Jure Sešek. Navdušila je tudi pojoča komisija. V nedeljo začenjajo z drugo serijo pojočih zvezd, v komisiji pa bo tudi Helena Bla...

Zanimivosti / torek, 15. april 2008 / 07:00

Tabor mladih proti homofobiji

Škofja Loka - Konec tedna je gimnazija v Škofji Loki gostila mednarodni tabor Mladi proti homofobiji, ki ga je priredila Amnesty International. Zvrstilo se je več dogodkov, med n...

Bled / torek, 15. april 2008 / 07:00

Glasbeni praznik na Bledu

Letošnji Alpski večer bo v soboto, 10. maja, v Športni dvorani na Bledu.