Na predstavitvi knjige (od leve) Stanko Okoliš, Slavko Kmetič in Gašper Blažič

Stavka, ki je iztirila rdeči režim

To je naslov knjige Slavka Kmetiča in Gašperja Blažiča, ki sta jo predstavila v Medvodah.

Medvode – Dogodek je potekal v organizaciji Območnega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Medvode - Vodice. Vodil ga je Stanko Okoliš, Slavko Kmetič in Gašper Blažič, avtorja knjige Stavka, ki je iztirila rdeči režim, pa sta zgodovinsko orisala stavko strojevodij iz leta 1988 in dogajanje v tistem obdobju.

Slavko Kmetič je bil takrat vodja stavkovnega odbora, kasneje predsednik prvega demokratičnega sindikata, to je Sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre, danes Sindikata strojevodij Slovenije. Gašper Blažič je novinar Demokracije, ki se ukvarja z zgodovino slovenske pomladi, sicer pa do pred kratkim Medvoščan, domačin iz Valburge. Knjiga je na 233 straneh izšla konec leta 2016. Opisuje stavko strojnega osebja, ki je potekala od 27. decembra 1988 od 6.30 do 28. decembra 1988 do 17. ure. Kot je dejal Kmetič, je ideja zanjo v sindikatu strojevodij Slovenije zorela dlje časa, neposredni povod zanjo pa je bil izid knjige z naslovom Listi iz dnevnika, Slovenci v Beogradu v času osamosvajanja avtorja Jožeta Slokarja iz leta 2016, v kateri je opisana tudi ta stavka, a skozi drugačne oči, poudarjata. »Gre za stavko strojevodij, za dogodek, ki ga ne moremo ločiti od preostalih dogodkov tistega časa. Stavka strojevodij je ena od stavk, ki pa ima poseben pomen, saj je bila prva vnaprej napovedana in izvedena stavka v tedanji Jugoslaviji. Zanjo ni bilo krivo samo vodstvo železnic, ampak tudi razmere, ki so bile takrat v državi, torej huda inflacija, padec vrednosti dinarja pa tudi sistemske zablode, ki so vplivale na to, da je bila določena poklicna skupina deprivilegirana in je šla v akcijo, ker je videla, da nima več kaj izgubiti. S stavko so ustavili ves železniški promet. Iz tega je nastal tudi prvi neodvisni sindikat, ki se je vključil v dejavnosti slovenske pomladi in pomembno je tudi vplival na to, da se v Sloveniji ni zgodil miting resnice,« je povedal Gašper Blažič, ki je s Slavkom Kmetičem pripravil knjižni intervju in osvetlil dogodke tistega časa.

Kot pravita, se o tej stavki v vseh teh že skoraj tridesetih letih ni veliko govorilo. »Upam, da bo knjiga postala tudi zgodovinski vir na Inštitutu za novejšo zgodovino. Edini vir, ki so ga doslej imeli v rokah, je bila knjiga Listi iz dnevnika, kjer Slokar opisuje svojo plat dogodka, do česar ima seveda pravico. Sedaj pa je tukaj še druga plat, da se vidi, da ta naš zlati socializem s človeškim obrazom le ni bil tako zelo človeški, kot ga prikazujejo,« je še dejal Blažič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 15. julij 2009 / 07:00

Še štirje primeri nove gripe

Ljubljana - V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja so včeraj potrdili še štiri primere okužbe z novim virusom gripe A (H1N1). V Sloven...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 15. februar 2018 / 22:37

»Vprašajte se, katera so vaša močna področja ...«

Nekdanji dijak Gimnazije Jesenice dr. Andrej Skumavc, ki danes dela kot razvojni inženir v SIJ Acroni Jesenice, je devetošolcem o pravilni izbiri srednje šole dejal: »Vprašajte najprej sebe, katera so...

Kranj / četrtek, 15. februar 2018 / 22:33

Previsoke vrednosti ponudb

Kranjska občina je za nadaljevanje projekta Gorki, v katerem načrtuje gradnjo komunalnega omrežja Britof - Predoslje in Mlaka, dobila šest ponudb, a so predrage, zato bo objavila nov razpis.

Rekreacija / četrtek, 15. februar 2018 / 22:29

Skrbijo za tekaške smučine

Tek na smučeh je te dni dobrodošla rekreacija, da so proge pripravljene tudi v dolini, pa marsikje poskrbijo člani Športnega društva Dražgoše.

Medvode / četrtek, 15. februar 2018 / 22:25

Stavka, ki je iztirila rdeči režim

To je naslov knjige Slavka Kmetiča in Gašperja Blažiča, ki sta jo predstavila v Medvodah.

Šport / četrtek, 15. februar 2018 / 22:00

Srebrna medalja za Jakova Faka

Sedmi dan olimpijskih iger v Pjongčangu smo se tudi Slovenci razveselili prvega odličja, saj je biatlonec Jakov Fak osvojil srebrno medaljo.