Snežni teptalnik, ki ga te dni lahko srečate na Jelovici nad Dražgošami.

Skrbijo za tekaške smučine

Tek na smučeh je te dni dobrodošla rekreacija, da so proge pripravljene tudi v dolini, pa marsikje poskrbijo člani Športnega društva Dražgoše.

V času, ko je v dolini sneg, se smučarski tekači sprehajalcem zahvaljujejo, ker za sprehode uporabljajo pešpoti, saj se s hojo po smučini proge močno poškodujejo.

Dražgoše – Ste morda te dni srečali na cesti tovornjak, ki vozi rumen teptalnik snega? To ni bila kakšna pustna maškara, pač pa člani Športnega društva Dražgoše, ki so s svojim teptalnikom snega urejali proge za smučarski tek na več lokacijah v okolici Kranja, Škofje Loke, Poljan in Železnikov. Njihov »ratrak« je namreč ravno prav velik, da ga lahko enostavno prestavijo na tovornjak in odpeljejo na kraj, ki je primeren za proge za smučarski tek. Hkrati pa širina njegovih gosenic omogoča izdelavo dovolj široke smučarske proge tako za klasično kot drsalno smučarsko tehniko. Klemen Lušina, predsednik Športnega društva Dražgoše, pravi, da imajo stroj za teptanje snega že od leta 1999. V vseh letih so ga skrbno obnavljali in posodabljali, tako je še vedno v odličnem stanju. V času, ko je v dolini večino prog narejenih, so s teptalnikom že na Jelovici, torej na domači lokaciji. Tam namreč pripravljajo proge, in ko bo v dolini zmanjkalo snega, bodo te proge ponovno zaživele. Zaradi nadmorske višine in senčne lege je na Jelovici dovolj snega in so tekaške proge urejene vse tja do konca marca.

Tek na smučeh je sicer šport, pri katerem zelo hitro pridobivamo kondicijo, saj pri vadbi sodelujejo skoraj vse mišične skupine. Pri obeh smučarskih tehnikah, klasični in tehniki z drsalnim korakom, je aktivno celotno telo – roke, noge, ramena, trebušne mišice in hrbet. Z nogami se odrivamo od snega, z rokami pa s pomočjo palic držimo ravnotežje in se še dodatno odrivamo in s tem pridobivamo hitrost. Zgornje in spodnje okončine se gibljejo popolnoma spontano in usklajeno, zato takšna vadba telo greje, krepi in oblikuje. Tek na smučeh nam torej omogoča kakovostno vadbo za celotno telo, in ker se gibamo na svežem zraku in v naravi, nudi še dodatno sprostitev. Ker je gibanje naravno, je primerno za vse starostne skupine – od predšolskih otrok do zrelih starostnikov. Prvi pogoj je seveda sneg, ki ga je v teh dneh na naše veselje dovolj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 15. julij 2014 / 11:46

Julijske Alpe

»Julijske Alpe sestavljajo jugovzhodni del alpskega loka, ki se začenja v Genovskem zalivu in se približno na sredini razcepi na posamezne gorske verige. Južne Apneniške Alpe, katerih zadnji del so...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 15. februar 2018 / 22:37

»Vprašajte se, katera so vaša močna področja ...«

Nekdanji dijak Gimnazije Jesenice dr. Andrej Skumavc, ki danes dela kot razvojni inženir v SIJ Acroni Jesenice, je devetošolcem o pravilni izbiri srednje šole dejal: »Vprašajte najprej sebe, katera so...

Kranj / četrtek, 15. februar 2018 / 22:33

Previsoke vrednosti ponudb

Kranjska občina je za nadaljevanje projekta Gorki, v katerem načrtuje gradnjo komunalnega omrežja Britof - Predoslje in Mlaka, dobila šest ponudb, a so predrage, zato bo objavila nov razpis.

Rekreacija / četrtek, 15. februar 2018 / 22:29

Skrbijo za tekaške smučine

Tek na smučeh je te dni dobrodošla rekreacija, da so proge pripravljene tudi v dolini, pa marsikje poskrbijo člani Športnega društva Dražgoše.

Medvode / četrtek, 15. februar 2018 / 22:25

Stavka, ki je iztirila rdeči režim

To je naslov knjige Slavka Kmetiča in Gašperja Blažiča, ki sta jo predstavila v Medvodah.

Šport / četrtek, 15. februar 2018 / 22:00

Srebrna medalja za Jakova Faka

Sedmi dan olimpijskih iger v Pjongčangu smo se tudi Slovenci razveselili prvega odličja, saj je biatlonec Jakov Fak osvojil srebrno medaljo.