Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 5. maj 2010 / 07:00

Košenju trave ob nedeljah bo odklenkalo

Jesenice - Občina Jesenice bo dobila nov odlok o javnem redu in miru; z njim se bodo prihodnji teden v prvi obravnavi seznanili jeseniški občinski svetniki. Če bo odlok sprejet,...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 2. marec 2017 / 21:48

Vrh s štirimi imeni

Zahomec (1813 m) – Skrajni vzhod Karnijskih Alp. Vrh s štirimi imeni: Zahomec, Achomitzer Berg, Monte Acomizza in Schönwipfel.

Kronika / četrtek, 2. marec 2017 / 21:46

V križišču trčil v kolesarja

Kranj – Konec minulega tedna sta v križišču v Kranju trčila voznik avtomobila in kolesar. Nesrečo je povzročil voznik avtomobila, ki v križišču ni upošteval pravil o prednosti, kar je eden pogostej...

Šport / četrtek, 2. marec 2017 / 21:45

Atletski vrhunec zime

Kranj – Pred slovenskimi atleti je evropsko prvenstvo v dvorani, ki bo od 3. do 5. marca v Beogradu in na katerem pričakujejo nove vrhunske uvrstitve. Prvi slovenski kandidat za visoko uvrstitev je...

Slovenija / četrtek, 2. marec 2017 / 21:44

Začetek posta

V Katoliški cerkvi se je včeraj, na pepelnično sredo, začel postni čas.

Izleti GG / četrtek, 2. marec 2017 / 21:41

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi...