Piknika Društva barmanov Slovenije se je udeležilo kar lepo število njegovih članov, njihovih domačih in povabljenih. Prišel je tudi starosta barmanov, 92-letni Ljubljančan Janez Frelih (na sredini spredaj v jeansu). / Foto: A. B.

Barmanski podmladek

Člane Društva barmanov Slovenije (DBS) največkrat srečamo v tekmovalnih vlogah. Navdušujejo nas s svojimi koktajli ter se iz nastopov v tujini in doma vračajo nasmejani, saj je že kar pravilo, da dosegajo dobre uvrstitve, če niso v svojih kategorijah celo najboljši.

Gostilna Jezerska hiša ob blejskem igrišču za golf pa je gostila malce drugačno druženje: piknik barmanov. Tokrat so bili barmani tisti, ki so uživali v dobri hrani, se družili, ne da bi razmišljali o svojem 'after dinner' koktajlu ali vadili metanje kozarcev, kjer jim do popolnosti njihove točke v atraktivni pripravi koktajla manjka le še sekunda za hitrejši obrat.

Piknika pa se vsako leto udeležijo tudi njihovi najbližji in letos so tako že tretjič pripravili simpatično otroško druženje oziroma tekmovanje v pripravi brezalkoholnega koktajla. Med petimi razigranimi otroškimi tekmovalci je bila tudi ena nasmejana tekmovalka ter dva sinova včasih sploh znanega barmanskega imena, člana Letečih flaš Aleša Petka, ki je tokrat nastopil tudi v vlogi gostitelja piknika.

Pa čeprav gre le za zabavno druženje, otroci tekmovanje vzamejo resno, starši jim pomagajo pri pripravi, predsednik DBS Aleš Ogrin vse skupaj napove, tudi povezovalka programa svoj del opravi strokovno.

Po javnem žrebu vrstnega reda nastopajočih se je tekmovanje začelo. Najprej je nastopil Alvin Halačević, ki je pri pripravi svojega koktajla uporabil hruškov sok, sok črnega ribeza in aloje vere, vse skupaj pa postregel neklasično, saj ni uporabil običajnih kozarcev. Ker imena za koktajl ni imel, so ga odrasli poimenovali šaljivo kar Ne vem. Potem je nastopila njegova sestrica Lejla s Princesko. Deklica je bila komaj malce večja od tekmovalne mize, a s samozavestnim nastopom je pokazala, da je enakovredna fantom in naj nanjo kar računajo. Jagodni in ananasov sok, mangov pire ter sadna dekoracija so bile glavne sestavine njenega koktajla. Z Mavrično fantazijo je navdušil Tian Mihovec. Uporabil je prave gozdne sadeže, z njimi prekril dno kozarca in s tem koktajlu dal še bolj zanimiv videz. Brata Petek, Nejc in Žiga, nista prav nič zaostajala za svojimi sotekmovalci: Nejc se je svojih Jagodnih sanj lotil s tolikšno preciznostjo in premišljenim izrazom na obrazu, da je publika domnevala, da je fant tudi v življenju zelo natančen; Žiga pa je z nalogo opravil kot bi mignil in že je koktajl, ki ga je poimenoval Sonček, krasil z rezino melone.

Zmagovalci so bili na koncu prav vsi otroci: vsak je dobil svojo diplomo in medaljo, publika je uživala, glasno spodbujala, ploskala in kot edina žirija ocenila, da ni zgrešenih brezalkoholnih kombinacij v tokratnih mešanicah podmladka slovenskih barmanov. In mogoče bomo koga od naštetih enkrat v prihodnosti lahko spremljali na pravem barmanskem tekmovanju, saj obstaja velika verjetnost, da bo kdo od njih šel po stopinjah svojega očeta barmana ali mame barmanke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 28. april 2009 / 07:00

Kaj je v modi pri tožilcih?

Na kranjskem sodišču se je v sredo nadaljevalo sojenje bratoma Mateju in Juretu Omanu ter Albancu Ardianu Canu zaradi domnevne organizacije prevoza desetih kilogramov heroina.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:17

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Razvedrilo / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:13

Barmanski podmladek

Člane Društva barmanov Slovenije (DBS) največkrat srečamo v tekmovalnih vlogah. Navdušujejo nas s svojimi koktajli ter se iz nastopov v tujini in doma vračajo nasmejani, saj je že kar pravilo, da dose...

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:49

Razvoj je naša prednost

Pred dnevom odprtih vrat minuli petek v kranjskem Iskraemecu, ki letos praznuje 70 let obstoja, smo na pogovor povabili njegovega izvršnega direktorja Dietra Brunnerja. »Ključna konkurenčna prednost I...

Bohinj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

»Posvojili« že triindvajset klopic

Odličen odziv na inovativni projekt Posvoji klopco, s katerim želijo v Bohinju izboljšati ureditev sprehajalnih poti z več urbanega pohištva.

Kranj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

Ponosno gasilci že devetdeset let

»V društvu delamo ljudje za ljudi. Vse drugo pride za tem. S takim odnosom ne moremo zatavati z začrtane poti, temveč tkemo še globlje medsebojne vezi med svojimi člani in družbo, v kateri delujemo,«...