Prvi Azijski kulinarični dan je potekal ob Zbiljskem jezeru.

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Azijski kulinarični dan v prvi izvedbi je potekal ob Zbiljskem jezeru. Po sistemu odprte kuhinje so se predstavile različne kuhinje z azijske celine, tiste nam bolj znane, kot je na primer kitajska, in tiste manj, na primer vietnamska.

Na stojnici japonske kuhinje so prevladovali različne vrste sušija, japonski rezanci na žaru in soba juha. »Soba juha je zelo zanimiva in priljubljena. Ima malce sladek okus. Za štiri osebe potrebujemo 1200 ml vode, žlico in pol dashia, 100 ml svetle sojine omake in 100 ml mirina (riževega kisa). Zmešamo in kuhamo, zakuhamo pa lahko na primer z ajdovimi rezanci ali različno zelenjavo,« je pojasnil Mitja Grmek iz restavracije Moysushi. Dobro obiskana je bila tudi stojnica s tajsko hrano. »Žena, ki prihaja iz Tajske, je skuhala zeleni kari, takšnega, kot ga kuhajo tam. Je eden izmed bolj blagih. Obrok zadostuje za kosilo. Sestavine so karijeva pasta, limonska trava in razne njihove začimbe, kokosovo mleko, malo tajskih jajčevcev, dodatki pa so lahko piščanec, rakci, svinjina ... Danes imamo piščanca. Tajsko hrano jem vsak dan. Všeč mi je, ker temelji na zelenjavi, mesa je manj kot v slovenski kuhinji. Hrana je barvita, lepa za oko in dobra po okusu,« je povedal Matevž Kukovica iz trgovine Thai Asia shop.

Na stojnici restavracije Maharaja so stregli indijske in nepalske jedi. Matej Selan je pojasnil, da gre za zelo zdravo hrano z dolgoletno tradicijo, ki je posebna po začimbah. Uporabljajo jih ogromno. Ponujajo od sto petdeset do dvesto jedi, posebej je omenil njemu najljubši 'handi chicken'. Mešanico različnih kuhinj so obiskovalci okusili na stojnici Shambale, dežele azijskih okusov od tajske, vietnamske do japonske kuhinje. Zanimivi so bili vietnamski zavitki, Florijan Virant pa je izmed jedi, ki so mu najbolj všeč, svetoval v limonski travi mariniran biftek na žaru, od bolj pekočih jedi tajski kari, od sladic pa pasijonkin sladoled s kokosovo peno in mandljevo kremo.

Paleta jedi in različnih okusov azijske hrane je zares velika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 28. april 2014 / 11:31

Tudi letos poletna hokejska šola

Bled – Tudi v letošnjem poletju bo na Bledu potekala mednarodna poletna hokejska šola Cansport. Organizirana bo v dveh terminih, in sicer med 14. in 19. ter med 21. in 26. julijem. Šolo bosta vodil...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 28. april 2011 / 07:00

Izbrali najlepše fotografije Cerkelj

Občina Cerklje je lani razpisala natečaj za najlepše fotografije občine, pred dnevi pa so avtorje najlepših fotografij tudi nagradili.

Zanimivosti / četrtek, 28. april 2011 / 07:00

Ob dnevu Zemlje zasadili drevesi

Škofja Loka - Tudi v Škofji Loki so mednarodni dan Zemlje, 22. april, zaznamovali s simbolno posaditvijo drevesa. Na grajskem pobočju, ki so ga ljubitelji narave ob očiščevalni a...

Železniki / četrtek, 28. april 2011 / 07:00

Sprejeli zaključni račun lanskega proračuna

Železniki - Železnikarski občinski svetniki so na zadnji seji potrdili zaključni račun lanskega proračuna. Prihodki so znašali 9,4 milijona evrov, kar pomeni 98-odstotno realizac...

Mengeš / četrtek, 28. april 2011 / 07:00

Znani so letošnji občinski nagrajenci

Mengeš - Mengeški svetniki so na svoji aprilski seji potrdili predlog o podelitvi priznanj Občine Mengeš za pomembne trajne dosežke, ki prispevajo k razvoju, ugledu in promociji...

Zanimivosti / četrtek, 28. april 2011 / 07:00

Florijanova procesija v Tržiču

Procesija in blagoslovitev obnovljenega Florijanovega oltarja bo tudi spomin na dvestoto obletnico požara, ki je uničil Tržič.