Med predstavitvijo uradnega veterinarskega nadzora v hlevu biotehniškega šolskega centra v Strahinju (Foto: Gorazd Kavčič)

Nadzor od vil do vilic

Veterinarska uprava je javnosti predstavila, kako pri živilih živalskega izvora poteka uradni nadzor v vseh delih prehranske verige - od vil do vilic.

»Zdravstveno varstvo živali je trenutno zelo ugodno. Slovenija nima bolezni modrikastega jezika, država je tudi uradno prosta tuberkuloze, bruceloze in enzootske levkoze govedi,« pravi Matej Demšar in poudarja, da je to pomembno za prosto trgovanje v Evropski uniji. Da je zdravje živali pogoj za izdelavo zdravstveno ustreznih živil in s tem za zdravje ljudi, so vedeli že naši predniki. V službenem redu za živinozdravnika v Škofji Loki, ki je veljal pred več kot stotimi leti, v prvem stavku piše, da je živinozdravnikova naloga v prvi vrsti skrbeti, da je meso, ki pride iz klavnice, v zdravstvenem oziru nesumljivo.

Naklo – Republiška veterinarska uprava je ob 250-letnici veterinarskega poklica pripravila v četrtek dan odprtih vrat na temo Varna hrana – živila živalskega izvora. V laboratoriju Nacionalnega veterinarskega inštituta v Naklem, na obratu za obdelavo in predelavo mleka v Biotehniškem centru Naklo v Strahinju in v Klavnici Škofja Loka je praktično prikazala, kako pri živilih živalskega izvora poteka uradni nadzor v vseh delih prehranske verige - od vil do vilic. Kot so povedali na predstavitvi, uradni veterinar pri nadzoru na kmetiji med drugim preverja sledljivost krme, higieno skladišč za krmo, izpolnjevanje zahtev glede registracije oz. odobritve kmetijskega gospodarstva, dobrobiti živali, prostorov, opreme in pribora za molžo ter glede števila mikroorganizmov in somatskih celic v mleku, podatke iz dnevnika veterinarskih posegov, postopke molže in zbiranja mleka, prisotnost prepovedanih in nedovoljenih substanc, ostankov zdravil, onesnaževalcev in pesticidov … Pri nadzoru v klavnici preverja identifikacijo živali (pri govedu ušesne številke in potni list), zdravstveno stanje živali in podatke v izjavi o prehranski varnosti (vključno s podatki o uporabi pripravkov v zadnjih sedmih dneh zdravljenja), pregleda trup in notranje organe, vzame vzorce za ugotavljanje morebitne prisotnosti bolezni … Na osnovi preverjanja dokumentacije, pregledov in izvidov pripravi končno oceno o zdravstveni ustreznosti mesa. Vse meso ni vedno ustrezno, v škofjeloški klavnici, kjer na leto zakoljejo okrog 22 tisoč goved, tako uradni veterinarji povprečno izločijo okrog dve toni mesa na mesec, to je približno šest goved.

Kot je povedal Matej Demšar, direktor območnega urada Kranj, z osemnajstimi uradnimi veterinarji pokrivajo območje petih gorenjskih upravnih enot, na katerem je 55 odobrenih in 1574 registriranih obratov. Med odobrenimi obrati, ki lahko prodajajo na celotnem območju Evropske unije in za katere ni količinskih omejitev, je tudi šest klavnic ter dvajset obratov za predelavo mesa in osem za predelavo mleka, med registriranimi živilskimi obrati, ki lahko prodajajo le v Sloveniji in za katere veljajo določene količinske omejitve, pa je največ kmetijskih gospodarstev z oddajo mleka za javno potrošnjo (872), trgovin za prodajo na drobno (338) in mesnic (68). Uradni veterinarji so stalno prisotni v klavnici v Škofji Loki, v obratu za obdelavo divjačine in v času klanja v vseh drugih klavnicah, občasno pa tudi v drugih odobrenih in v vseh registriranih obratih. Za vse odobrene obrate pripravijo ob koncu leta na osnovi rezultatov preteklih pregledov in izvidov analizo tveganja, ki je osnova za pogostnost nadzora v naslednjem letu. Za registrirane obrate načrtujejo nadzor tako, da v določenem obdobju pridejo vsi na vrsto za pregled.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 18. maj 2022 / 14:38

Ponovno so se srečali

Sestali so se v Gostišču Pr’ Zet v Žireh. Danes štejejo 75 oziroma 76 let. Preden je svet zajela pandemija, so se srečevali vsakih pet let. Tokrat se je vabilu na srečanje odzvalo 13 posameznikov,...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 2. marec 2017 / 21:48

Vrh s štirimi imeni

Zahomec (1813 m) – Skrajni vzhod Karnijskih Alp. Vrh s štirimi imeni: Zahomec, Achomitzer Berg, Monte Acomizza in Schönwipfel.

Kronika / četrtek, 2. marec 2017 / 21:46

V križišču trčil v kolesarja

Kranj – Konec minulega tedna sta v križišču v Kranju trčila voznik avtomobila in kolesar. Nesrečo je povzročil voznik avtomobila, ki v križišču ni upošteval pravil o prednosti, kar je eden pogostej...

Šport / četrtek, 2. marec 2017 / 21:45

Atletski vrhunec zime

Kranj – Pred slovenskimi atleti je evropsko prvenstvo v dvorani, ki bo od 3. do 5. marca v Beogradu in na katerem pričakujejo nove vrhunske uvrstitve. Prvi slovenski kandidat za visoko uvrstitev je...

Slovenija / četrtek, 2. marec 2017 / 21:44

Začetek posta

V Katoliški cerkvi se je včeraj, na pepelnično sredo, začel postni čas.

Izleti GG / četrtek, 2. marec 2017 / 21:41

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi...