Borovničeva pita

Borovničeva pita, obogatena z osvežilno skutno-jogurtovo kremo, je primerna za vse priložnosti. Še posebej prija poleti, ko so na voljo sveže borovnice in ko se priležejo lahke sladice.

Za pripravo borovničeve pite potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici sladkorja, 1 prašek za pripravo borovničevega (ali jagodnega) pudinga, 2 žlici moke, 1 vaniljev sladkor, polovico pecilnega praška; 1,5 dl sadnega soka za navlažitev; za kremo: 250 g skute, 200 g kremnega jogurta, 2 dl smetane, 6 listov želatine, 4 žlice sladkorja, naribana lupinica ene limone; za borovničev preliv: 300 g borovnic, 2 žlici sladkorja, 3 listi želatine.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, prašek za puding in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vmešamo sneg beljakov ter nato še mešanico z moko. Maso za biskvit zlijemo v velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Pečeni biskvit vzamemo iz pečice ter ga ohladimo.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo kremo. Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. V kozici segrejemo 1 dl smetane do vretja ter odstavimo. Še v vročo smetano vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se želatina povsem raztopi. Preostalo smetano stepemo. V večji posodi skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, naribano limonino lupinico in smetano z raztopljeno želatino. Nato primešamo še stepeno smetano.

Za borovničev preliv želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. V kozici segrejemo borovnice in sladkor ter kuhamo, dokler se borovnice ne zmehčajo. Dodamo ožeto želatino in mešamo, dokler se ne raztopi. Mešanico ohladimo.

Sestavljanje pite: Ohlajen biskvit položimo na dno pekača ter ga navlažimo s sadnim sokom ali kompotom. Na biskvit enakomerno razporedimo kremo in jo gladko poravnamo. Čez kremo enakomerno razporedimo borovničev preliv. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema in preliv strdita.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Ultrazvok plodu ne škoduje

Najnovejše raziskave trdijo, da ultrazvočni pregledi ne škodujejo plodu. Pogostejše ultrazvočne preglede pa zdravniki predlagajo le takrat, ko ocenijo, da bodo pripomogli k boljšemu predporodnemu vars...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:53

Doslej največji hišni sejem

V podjetju Grapak so v dosedanji dvanajstletni zgodovini prejšnji konec tedna pripravili doslej največji hišni sejem. Predstavili so kmetijsko mehanizacijo tridesetih blagovnih znamk.

GG Plus / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:43

Direktor, ki ostaja tudi zdravnik

»Ta trenutek je v zdravstvu zaradi pomanjkanja denarja izredno težko. Zdravstveni sistem v veliki meri deluje predvsem zaradi velike večine zdravstvenih delavcev, ki svoje delo opravljajo s srcem in p...

Razvedrilo / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:33

Z dvignjeno pestjo

Gorenjska pank zasedba Drek u pest letos beleži desetletnico glasbenega udejstvovanja, kar je bil 8. novembra več kot dovoljšen razlog za vrnitev na ‘mesto zločina’ z jubilejnim koncertom v kranjskem...

Nasveti / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:26

Zlato vejevje vzhodne Tirolske

Jesenski, s soncem obsijani dnevi na vzhodnem Tirolskem. Prehod v dolino Defereggen je poln mogočnih granitnih blokov in jam. Ko se dolina malo razširi, se zdi, kot da je sonce razpršilo svoj prah...

GG Plus / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:26

Doma

… ''Zelo jih je zanimalo, kaj se dogaja v Sloveniji. Žal sem jim lahko bolj malo povedala, saj se za politiko nisem niti malo brigala. Edine govorice, ki so mi prišle na uho, so govorile o nekem mi...