Borovničeva pita

Borovničeva pita, obogatena z osvežilno skutno-jogurtovo kremo, je primerna za vse priložnosti. Še posebej prija poleti, ko so na voljo sveže borovnice in ko se priležejo lahke sladice.

Za pripravo borovničeve pite potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici sladkorja, 1 prašek za pripravo borovničevega (ali jagodnega) pudinga, 2 žlici moke, 1 vaniljev sladkor, polovico pecilnega praška; 1,5 dl sadnega soka za navlažitev; za kremo: 250 g skute, 200 g kremnega jogurta, 2 dl smetane, 6 listov želatine, 4 žlice sladkorja, naribana lupinica ene limone; za borovničev preliv: 300 g borovnic, 2 žlici sladkorja, 3 listi želatine.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, prašek za puding in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vmešamo sneg beljakov ter nato še mešanico z moko. Maso za biskvit zlijemo v velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Pečeni biskvit vzamemo iz pečice ter ga ohladimo.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo kremo. Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. V kozici segrejemo 1 dl smetane do vretja ter odstavimo. Še v vročo smetano vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se želatina povsem raztopi. Preostalo smetano stepemo. V večji posodi skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, naribano limonino lupinico in smetano z raztopljeno želatino. Nato primešamo še stepeno smetano.

Za borovničev preliv želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. V kozici segrejemo borovnice in sladkor ter kuhamo, dokler se borovnice ne zmehčajo. Dodamo ožeto želatino in mešamo, dokler se ne raztopi. Mešanico ohladimo.

Sestavljanje pite: Ohlajen biskvit položimo na dno pekača ter ga navlažimo s sadnim sokom ali kompotom. Na biskvit enakomerno razporedimo kremo in jo gladko poravnamo. Čez kremo enakomerno razporedimo borovničev preliv. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema in preliv strdita.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 7. december 2018 / 14:43

Zimska zabava na drsališčih

Minule dni je večina krajev zažarela v praznični razsvetljavi, odprla pa so se tudi drsališča na prostem, ki so v lepem vremenu vsak dan dobro obiskana.

Objavljeno na isti dan


Šenčur / sreda, 24. julij 2024 / 18:18

Ribe poginile zaradi vročine

Pred dnevi so domačini v zadrževalniku Srednja vas v občini Šenčur opazili več poginulih rib.

Nasveti / sreda, 24. julij 2024 / 18:16

Borovničeva pita

Borovničeva pita, obogatena z osvežilno skutno-jogurtovo kremo, je primerna za vse priložnosti. Še posebej prija poleti, ko so na voljo sveže borovnice in ko se priležejo lahke sladice.Za pr...

Izleti GG / sreda, 24. julij 2024 / 18:15

Med tradicijo in sodobnostjo (3)

Severni Vietnam slovi po zalivu Ha Long in gorah. Najprej sva se podala v višavje, na dvodnevni pohod po obronkih gorovja Hoang Lien Son v okolici Sape, glavnega mesta pokrajine Lao Cai, ki leži po...

Preddvor / sreda, 24. julij 2024 / 15:04

Osvežitev v jezeru Črnava

Na najbolj vroč poletni dan minulega tedna smo se ob skoraj 37 stopinjah Celzija hladili v jezeru Črnava v Preddvoru. Zaradi reke, ki prihaja iz gora, je jezero prijetno hladno.

Gospodarstvo / sreda, 24. julij 2024 / 15:03

Poziv k pregledovanju gozdov in ukrepanju

Gozdarska inšpekcija poziva lastnike, da zaradi nevarnosti širjenja podlubnikov pregledujejo gozdove in posamezna drevesa v urbanem okolju.