Borovničeva pita

Borovničeva pita, obogatena z osvežilno skutno-jogurtovo kremo, je primerna za vse priložnosti. Še posebej prija poleti, ko so na voljo sveže borovnice in ko se priležejo lahke sladice.

Za pripravo borovničeve pite potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici sladkorja, 1 prašek za pripravo borovničevega (ali jagodnega) pudinga, 2 žlici moke, 1 vaniljev sladkor, polovico pecilnega praška; 1,5 dl sadnega soka za navlažitev; za kremo: 250 g skute, 200 g kremnega jogurta, 2 dl smetane, 6 listov želatine, 4 žlice sladkorja, naribana lupinica ene limone; za borovničev preliv: 300 g borovnic, 2 žlici sladkorja, 3 listi želatine.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, prašek za puding in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vmešamo sneg beljakov ter nato še mešanico z moko. Maso za biskvit zlijemo v velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Pečeni biskvit vzamemo iz pečice ter ga ohladimo.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo kremo. Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. V kozici segrejemo 1 dl smetane do vretja ter odstavimo. Še v vročo smetano vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se želatina povsem raztopi. Preostalo smetano stepemo. V večji posodi skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, naribano limonino lupinico in smetano z raztopljeno želatino. Nato primešamo še stepeno smetano.

Za borovničev preliv želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. V kozici segrejemo borovnice in sladkor ter kuhamo, dokler se borovnice ne zmehčajo. Dodamo ožeto želatino in mešamo, dokler se ne raztopi. Mešanico ohladimo.

Sestavljanje pite: Ohlajen biskvit položimo na dno pekača ter ga navlažimo s sadnim sokom ali kompotom. Na biskvit enakomerno razporedimo kremo in jo gladko poravnamo. Čez kremo enakomerno razporedimo borovničev preliv. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema in preliv strdita.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 20. januar 2008 / 07:00

Del vdovske pokojnine največ 77 evrov

Kranj - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je pred nedavnim sklenil, da del vdovske pokojnine znaša od 1. januarja največ 77 evrov, skupno izplačilo l...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 3. junij 2018 / 23:26

Volivci največ glasov namenili SDS

Na današnjih predčasnih državnozborskih volitvah so volivci največ glasov, 25,03 odstotka, namenili SDS, kažejo delni neuradni izidi glasovanja po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Drugouvrščena LMŠ...

Tržič / nedelja, 3. junij 2018 / 11:47

Za več nadzora previsokih živih mej

Medobčinski inšpektorat Kranj je lani uvedel 22 postopkov zaradi zastiranja preglednosti v križiščih v tržiški občini. Vozniku so za divjanje po Snakovški cesti v Križah izrekli tisoč evrov globe in d...

GG Plus / nedelja, 3. junij 2018 / 11:37

Krsta

Irena je zelo posebna ženska. Pa ne le zato, ker je pri svojih petinšestdesetih zelo dobro videti, temveč zato, ker je kljub težkemu življenju tako polna dobre volje, nagajivosti in energije, da jo...

Gospodarstvo / nedelja, 3. junij 2018 / 11:32

Ocenili škodo, ki jo je povzročil vetrolom

Kranj – Predpisi, ki urejajo področje naravnih nesreč, uvrščajo med naravne ujme tudi vetrolom, zaradi katerega je treba v koledarskem letu posekati oziroma spraviti iz gozda več kot 400 tisoč kubi...

Razvedrilo / nedelja, 3. junij 2018 / 11:23

Ste že pokusili jedi iz cvetja?

V sklopu prireditve Igra rož v Kamniku lahko še ta konec tedna na stojnicah ulične kuhinje v Parku Evropa pokusite tudi jedi iz cvetja. Poleg hamburgerjev, »šmorna«, vafljev, firštovega golaža s tu...