Borovničeva pita

Borovničeva pita, obogatena z osvežilno skutno-jogurtovo kremo, je primerna za vse priložnosti. Še posebej prija poleti, ko so na voljo sveže borovnice in ko se priležejo lahke sladice.

Za pripravo borovničeve pite potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici sladkorja, 1 prašek za pripravo borovničevega (ali jagodnega) pudinga, 2 žlici moke, 1 vaniljev sladkor, polovico pecilnega praška; 1,5 dl sadnega soka za navlažitev; za kremo: 250 g skute, 200 g kremnega jogurta, 2 dl smetane, 6 listov želatine, 4 žlice sladkorja, naribana lupinica ene limone; za borovničev preliv: 300 g borovnic, 2 žlici sladkorja, 3 listi želatine.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, prašek za puding in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vmešamo sneg beljakov ter nato še mešanico z moko. Maso za biskvit zlijemo v velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Pečeni biskvit vzamemo iz pečice ter ga ohladimo.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo kremo. Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. V kozici segrejemo 1 dl smetane do vretja ter odstavimo. Še v vročo smetano vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se želatina povsem raztopi. Preostalo smetano stepemo. V večji posodi skupaj zmešamo skuto, jogurt, sladkor, naribano limonino lupinico in smetano z raztopljeno želatino. Nato primešamo še stepeno smetano.

Za borovničev preliv želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. V kozici segrejemo borovnice in sladkor ter kuhamo, dokler se borovnice ne zmehčajo. Dodamo ožeto želatino in mešamo, dokler se ne raztopi. Mešanico ohladimo.

Sestavljanje pite: Ohlajen biskvit položimo na dno pekača ter ga navlažimo s sadnim sokom ali kompotom. Na biskvit enakomerno razporedimo kremo in jo gladko poravnamo. Čez kremo enakomerno razporedimo borovničev preliv. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema in preliv strdita.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 9. maj 2012 / 07:00

Na večini gorenjskih njiv bo tudi letos koruza

Setev koruze se je začela v zadnjem aprilskem tednu, posejali jo bodo na približno 3700 hektarjih njiv.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 1. april 2022 / 22:55

Ukrajina spet joče

Ukrajina je leta 1991 razglasila svojo neodvisnost ob soglasju Rusije in Belorusije. Do takrat so bili Ukrajinci največji narod brez lastne države. Žal se je Putin 21 let pozneje premislil in tako zan...

Gospodarstvo / petek, 1. april 2022 / 22:52

Na ravni kot pred epidemijo

V letošnji poletni sezoni na brniškem letališču pričakujejo precej več prometa kot lani.