Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 17. november 2010 / 07:00

Vsak je hvalil svoje vino

Gorenjska sicer ni znana kot vinorodna dežela, kljub temu pa smo ljubitelji dobrih vin, kar smo znova dokazali minuli petek in soboto, ko smo se množično podali na Vinsko pot v rove pod starim Kranjem...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sobota, 5. julij 2014 / 19:33

Most popravljen in odprt

Tržič – Zaradi popravila je bil zaprt most v Tržiču, ki je omogočal dostop od tržiške stolpnice čez Tržiško Bistrico do stavbe občinske uprave, parkirnih mest, tržnice in starega mestnega jedra. Ob...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 5. julij 2014 / 19:28

Občina in lovci dosegli sodno poravnavo

Tožba Občine Cerklje zoper Lovsko družino Krvavec se je končala s sodno poravnavo.

Šport / sobota, 5. julij 2014 / 19:26

Škofjeloški balinarji najboljši v dvojicah

Ozeljan – Minulo nedeljo je bilo v Ozeljanu državno prvenstvo za člane v igri dvojic, najuspešnejši pa so bili balinarji Lokateksa Trate iz Škofje Loke, ki so zasedli prvi dve mesti. V izjemno močn...

Kranj / sobota, 5. julij 2014 / 19:25

Družina v stiski prosi za pomoč

Kranj – Na Orehku pri Kranju stanuje tričlanska družina, ki živi samo od socialne pomoči. Oba starša sta brez službe, oče je tudi zelo bolan, sin pa obiskuje osnovno šolo. Iz Območnega združenja Rd...

Tržič / sobota, 5. julij 2014 / 19:24

Predstavitev knjige Drugačnost

Podljubelj – Društvo Sonce iz Podbrezij, ki ga je ustanovil paraolimpijec Darko Đurič, in Vilinski ključ, Društvo za boljši svet, zaokrožujeta prvi del uspešnega sodelovanja. Alenka Kos bo v ponede...