Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Čičerika

Čičerika izvira iz prednje Azije, danes je največ pridelajo v Turčiji, Mehiki in Indiji, kjer spada med osnovna živila. Raste kot stročnica v kratkih rahlo napihnjenih strokih z enim do tremi svetlo r...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 21. oktober 2013 / 15:57

Drobiž za znanje otrok

Na letališču Aerodrom Ljubljana so od torka naprej postavljene posebne nabirke, v katerih člani Rotary kluba Ljubljana in Rotary kluba Zgornji Brnik zbirajo sredstva za izobraževanje otrok iz socialno...

Jesenice / ponedeljek, 21. oktober 2013 / 15:52

Bolnišnici 1,2 milijona za poplačilo dobaviteljev

Jesenice - Splošna bolnišnica Jesenice je v ponedeljek iz državne zakladnice po sklepu ministrstva za finance prejela 1,2 milijona evrov likvidnostnega posojila. Kot je povedal direktor bolnišnice...

Tržič / ponedeljek, 21. oktober 2013 / 15:41

Azbestne odpadke sprejemajo iz drugih občin

Na odlagališču v Kovorju ne sprejemajo več le azbestnih odpadkov iz tržiške občine, ampak tudi od drugod. Povečane količine pa nekatere krajane vznemirjajo ...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. oktober 2013 / 15:37

Vaš razgled

Pravijo, da je jutro najlepši del dneva za fotografiranje, ker je sonce nizko na obzorju. Na posnetku Luka Renerja se vidi, kako sonce enakomerno prodira med drevesi in išče še neosvetljen...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. oktober 2013 / 15:31

Pasji davek le, če bo koristen

Kinološka zveza Slovenije se zavzema za uvedbo davka na pse, hkrati pa tudi za znižanje ostalih stroškov za lastnike pse, še posebej obveznega cepljenja. Se z njihovim predlogom strinjate?