Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 19. november 2009 / 07:00

Preizkusili ledeno smučino

Sebenje - Člana Nordijskega smučarskega kluba Tržič – Trifix Rok Zima in Mitja Oranič sta v petek prvič preizkusila ledeno smučino na naletu 60-metrske skakalnice v...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 30. januar 2012 / 07:00

Po neprecenljivo izkušnjo v tujino

Romantičen, kot francoski jezik opiše Verena Klara Bošnjak, je dijakinjo popeljal na šolanje v La Ciotat.

Kronika / ponedeljek, 30. januar 2012 / 07:00

Manj telefona za več varnosti

Tudi prostoročno telefoniranje med vožnjo je nevarno.

Bohinj / ponedeljek, 30. januar 2012 / 07:00

Pet novih neprofitnih stanovanj

Bohinjska Bistrica - V stavbi na Gabrški ulici, ki je znana kot Polajnarjeva domačija, občina Bohinj gradi pet novih neprofitnih stanovanj. "Naredili smo razpis za lastnike stari...

Šport / ponedeljek, 30. januar 2012 / 07:00

Zanimivi boji za svetovno prvenstvo

Slovenska reprezentanca v dvoranskem hokeju, ki jo večina sestavljajo gorenjski reprezentanti na čelu z izkušenim kapetanom Iztokom Miklavčičem, se bo borila za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. januar 2012 / 07:00

Muce Copatarice skrbijo za tople nogice

Komaj dva meseca sta minila, odkar smo z Glasovimi Mucami Copataricami odnesli paket copatk v kranjsko porodnišnico. Do začetka januarja se jih je spet nabralo 183 parov, ki bodo greli nožice novoroje...