Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. november 2015 / 14:41

Narava je papirni industriji zapisana v genih

Pod naslovom Papirništvo: Odličen primer krožnega gospodarjenja so v sredo na Bledu pripravili 19. dan slovenskega papirništva, na katerem so gostili okrog 250 udeležencev iz devetih držav.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 28. september 2019 / 13:00

Do varnosti z mobilnostjo

Kranj – Slovenska policija vabi, da sodelujete v tehnološkem izzivu, t. i. hackathonu Moja varnost in mobilnost, ki bo potekal 5. in 6. oktobra. Nanj skupaj z ministrstvom za javno upravo in ljublj...

Kronika / sobota, 28. september 2019 / 13:00

Dve nesreči naenkrat

Kamnik – Na Ljubljanski cesti v Kamniku sta se v ponedeljek malo pred 14. uro istočasno zgodili dve prometni nesreči. V prvi nesreči je 61-letni voznik tovornega vozila vozil na prekratki varnostni...

Kronika / sobota, 28. september 2019 / 13:00

Z goljufijo do nakita

Domžale, Škofja Loka – Domžalske policiste so v torek dopoldan opozorili na primer goljufije, ki jo je neznana ženska izvršila na območju Domžal. Storilka je na domu zamotila oškodovanko s pogovoro...

Bled / sobota, 28. september 2019 / 12:59

Za naložbe največ doslej

Blejska občina v proračunu za prihodnje leto načrtuje 16 milijonov evrov prihodkov, polovico tega denarja naj bi namenili za naložbe.

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 28. september 2019 / 12:59

Ohranjajo spomin na rojaka

S slavnostno akademijo, recitalom, izdajo kovanca in spominskega poštnega žiga ter drugimi dogodki so v Cerkljah pospremili stoto obletnico smrti svojega rojaka, našega prvega poklicnega dramskega igr...