Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Kdo je bil Ciril Pregelj?

Da bi delo in življenje tako pomembne osebnosti iz našega kraja tudi bolje poznali, dodajam še kratek življenjepis, ki je povzet po seminarskem delu Nejca Sukljana.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / petek, 9. avgust 2019 / 06:00

Palačinke in limonada za Rožleta

Šmartno v Tuhinju – Animatorji oratorija v Šmartnem v Tuhinju že nekaj let pripravljajo dobrodelne akcije. Doslej so ob glavni cesti že trikrat prali avtomobile in delili limonado ter dvakrat pekli...

Kranjska Gora / petek, 9. avgust 2019 / 06:00

Pot na Malo Mojstrovko zaprta

Kranjska Gora – V letošnji poletni sezoni so planinske poti v Sloveniji spet množično obiskane, zato markacisti pospešeno organizirajo obsežnejše akcije obnove poti. Naslednjo pripravljajo ta konec...

Kranjska Gora / petek, 9. avgust 2019 / 06:00

Konec tedna brezplačen avtobus v Vrata

V Zgornjesavski dolini nadaljujejo prizadevanja za zmanjšanje prometne obremenjenosti alpskih dolin, zato za tri najbolj obremenjene konce tedna v avgustu vključno s podaljšanim prazničnim koncem tedn...

Kranj / petek, 9. avgust 2019 / 19:38

Prenova šole in vrtca po načrtih

Konec junija so se začela gradbena dela za dozidavo in prenovo vrtca in Podružnične osnovne šole Simona Jenka Center, po dobrem mesecu dni pa na Mestni občini Kranj ugotavljajo, da prenova dobro napre...

Jezersko / petek, 9. avgust 2019 / 19:38

Ponovno Ovčarski bal na Jezerskem

Jezersko – V nedeljo, 11. avgusta, ob Planšarskem jezeru na Jezerskem organizirajo tradicionalno, najstarejšo slovensko etnografsko prireditev Ovčarski bal. Letos bo to že enainšestdesetič. Ponovno...