Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 20. november 2023 / 18:05

Zaživel blejski multimedijski projekt

Turizem Bled je zasnoval nove multimedijske vsebine, ki spodbujajo obiskovalce, da podaljšajo svoje bivanje na Bledu in izkoristijo priložnost za raziskovanje njegove bogate naravne in kulturne dedišč...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 2. oktober 2010 / 07:00

Napovedujemo županske zmagovalce

Kar sedemnajstim sedanjim županom na širšem območju Gorenjske se zmaga obeta že v prvem krogu lokalnih volitev.

Gospodarstvo / sobota, 2. oktober 2010 / 07:00

Dan odprtih vrat na Matijovčevi kmetiji

Podbrezje - Matijovčeva kmetija v Podbrezjah bo v soboto od 14. ure dalje odprta za obiskovalce. Gospodar Janko Jeglič jim bo skupaj s predstavnikom Inštituta za kontrolo in cert...

Prosti čas / sobota, 2. oktober 2010 / 07:00

So sosedje, prijatelji in slavljenci

V bloku na Mlakarjevi 22 v Kranju so prejšnji petek praznovali kar šest okroglih rojstnih dnevov, od devetdeset do deset. Sosedje so prijatelji in so skupaj nazdravili.

Gospodarstvo / sobota, 2. oktober 2010 / 07:00

Bo Hypo prodal smučišče Stari vrh?

Stari vrh - Podjetje STC Stari vrh je pred leti s pomočjo lizinga kupilo novo šestsedežnico (in še nekaj druge opreme), dolga pa zaradi manjših prihodkov od načrtovanih – tudi za...

Kronika / sobota, 2. oktober 2010 / 07:00

Neznani tovornjakar podrl pet drogov

Račeva - Policisti so bili v sredo dopoldne obveščeni o prometni nesreči, ki se je dan prej pripetila v naselju Račeva v občini Žiri. Kot so sporočili, je do sedaj še neugotovlje...