Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 5. december 2015 / 16:11

Ukradel torbico

Kranj – Kranjski policisti so pred dnevi obravnavali prijavo oškodovanke, da ji je neznani storilec iz odklenjenega vozila ukradel torbico. Kje je izvedel tatvino, niso ugotovili, saj je občanka če...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Vlomilca prijeli pri delu

Kranj, Medvode - Kranjski in medvoški policisti so v zadnjih dneh pri delu prijeli dva vlomilca. V nedeljo ob 1.20 je Operativno komunikacijski center Kranj prejel obvestilo, da...

Zanimivosti / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Turistični vlakec tudi v Bohinju

Bohinj - Podjetje Čarman, d. o. o., ki na Bledu vozi turistični vlakec, je svojo ponudbo takšnega prevoza za turiste prejšnji teden razširilo tudi v Bohinj. Vlakec vozi vsak dan...

Gospodarstvo / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Spravilo sena v Zavelcinovem rovtu

Koroška Bela - Franc Zavelcina in Marko Sernel z Jesenic sta nam poslala fotografijo spravila sena v Zavelcinovem rovtu pod Potoško planino, ki leži nad Žirovnico,...

Medvode / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Štirje nagrajenci v Medvodah

V Medvodah so podelili občinska priznanja. Plaketo je prejel Zdravko Debeljak, medalje pa Župnijska Karitas Preska, Rok Flander in Izidor Šušteršič.

Zanimivosti / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Francozi spet v Kranju

Kranj - Kot vsako leto so letos v Kranj ponovno sredi julija prispeli mladi iz pobratenega francoskega mesta La Ciotat. Zaključno prireditev, krajši kulturni program ter predstav...