Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 15. januar 2008 / 07:00

Poudarek na ekologiji

Unesco dejavnosti so v zadnjih dveh letih dodobra zaznamovale življenje na OŠ Simona Jenka Kranj in njenih podružnicah. Letos je poudarek na ekologiji, uvedli so ločeno zbiranje odpadkov. V kratkem se...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 18. maj 2019 / 19:41

Dars se bo pogajal s šestimi izvajalci

Revizijska komisija je zavrnila pritožbi in Dars lahko nadaljuje postopek izbire izvajalca za gradnjo druge cevi predora Karavanke s pogajanji.

Zanimivosti / sobota, 18. maj 2019 / 19:40

Podelili priznanja za prostovoljstvo

Kranj – Ta teden so v okviru nacionalnega tedna prostovoljstva v Črni na Koroškem občinam, šolam in posameznikom podelili letošnja priznanja za prostovoljstvo. Naziv Prostovoljstvu prijazno mesto j...

Kranj / sobota, 18. maj 2019 / 19:40

Tradicionalni maturantski sprevod

Kranj – Gimnazija Kranj bo kot nosilka tradicije maturantskih sprevodov v Kranju tudi letos pripravila sprevod po kranjskih ulicah, na katerem se jim bodo pridružili tudi dijaki srednjih šol iz Kra...

Razvedrilo / sobota, 18. maj 2019 / 19:39

Mali šefinji kuhali za novo plezalno steno

Mali šef Slovenije je zabavni kuharski šov, v katerem v kuharskih spretnostih tekmujejo otroci med osmim in petnajstim letom. Izbranih je bilo osem parov otrok iz osmih osnovnih šol iz osmih različ...

Razvedrilo / sobota, 18. maj 2019 / 19:35

Dobrodošli na najdaljši ulici v New Yorku

Gimnazija Kranj se je s spomladanskim koncertom V soju broadwajskih luči pridružila najdaljši ulici v New Yorku – Broadwayu. Ulici, ki najbrž vsem v misli prikliče muzikal.