Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. avgust 2022 / 10:50

Elektronsko evidentiranje

Ministrstvo za delo pripravlja spremembo zakonodaje, ki med drugim prinaša podrobnejše spremljanje službenih ur in elektronsko beleženje delovnega časa. Bo ukrep zmanjšal možnost zlorab delavcev ali p...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 2. april 2016 / 14:17

Pri cikastem govedu vse težje najti primernega bika

Cika, ki je edina slovenska avtohtona pasma goved, postaja zaradi svojih lastnosti vse bolj zanimiva za rejo na manjših, samooskrbnih kmetijah. Stalež se povečuje, po zadnjih podatkih približno tisoč...

Škofja Loka / sobota, 2. april 2016 / 14:14

Na Jesenkovem popoldnevu promocija naravoslovja

V spomin na Frana Jesenka, slovenskega botanika in genetika, rojenega v Škofji Loki, so že petič zapored pripravili Jesenkovo popoldne.

Kranj / sobota, 2. april 2016 / 14:12

Novo vozilo za gasilce iz Predoselj

Komaj so gasilci iz Predoselj dobili novo vozilo, že so z njim odšli na prvo intervencijo in ga uporabili še pred sredino uradno slovesnostjo na sedežu Gasilske zveze Mestne občine Kranj.

Preddvor / sobota, 2. april 2016 / 14:12

Pri šoli več športnih igrišč

Preddvor – Spomladi se je v Preddvoru nadaljevala obnova športnih igrišč pri osnovni šoli, ki so jo začeli septembra lani. Občina Preddvor je temu letos namenila 200 tisoč evrov, medtem ko je skupn...

Razvedrilo / sobota, 2. april 2016 / 14:09

Pojesti bom moral še kar nekaj žgancev

Namesto kviza Vem! s prvim aprilom na TV Slovenija prihaja nov kviz Taksi, ki bo na sporedu od ponedeljka do petka ob 18.25 na prvem programu.