Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 25. november 2009 / 07:00

Ajdičev avtorski večer

V okviru praznovanja 100-letnice Glasbene šole Kranj bo danes, v sredo, ob 19.30 v dvorani Kongresnega centra na Brdu avtorski večer skladatelja Alojza Ajdiča.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / sreda, 8. januar 2014 / 14:29

Mišmaš s pomočniki peče kruh

V Gozd-Martuljku je zaživela učna igralnica Pekarna Mišmaš, v kateri se otroci in odrasli na poučen in zabaven način učijo skrivnosti peke dobrega kruha.

Zanimivosti / sreda, 8. januar 2014 / 14:19

Za sprostitev in zdravje

Kaj vam pomenita hoja in gibanje v naravi? Je to lahko stalen način zdravega življenja, smo vprašali udeležence sobotnega močno deževnega nočnega pohoda h Krivi jelki.

Razvedrilo / sreda, 8. januar 2014 / 14:18

France Golja in lovska družba

Z nekoliko manjšim zamikom je France Golja povabil v gostilno Bizjak na Zg. Beli lovske prijatelje in društvene lovske sodelavce, da v prijazni zeleni druščini praznujejo njegovih 75 let. France Go...

Razvedrilo / sreda, 8. januar 2014 / 14:17

Prihaja glasbeni BOB

Po lanskoletnem odličnem odzivu medvoški klub Jedro tudi letos pripravlja tekmovanje glasbenih skupin, t. i. BOB – 'Battle of Bands'.

Jesenice / sreda, 8. januar 2014 / 14:16

Ena sejnina v humanitarne namene

Na Jesenicah bosta največji letošnji investiciji izgradnja kanalizacije Podmežakla in nadgradnja centralne čistilne naprave. Občinski svetniki se bodo odpovedali eni sejnini.