Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 9. december 2008 / 07:00

Veselo Miklavževanje za otroke

Jesenice - Veselo Miklavževanje je bilo tudi na Jesenicah. V četrek in petek sta namreč Mladinski center Jesenice in Klub jeseniških študentov za otroke pripravila kar dvodnevni...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 10. november 2023 / 07:00

O razvoju turizma z domačini

Bohinjska Bistrica – Turizem Bohinj je v partnerstvu z Občino Bohinj začel pripravljati turistično strategijo do leta 2030. Turizem razumejo veliko širše kot zgolj še eno gospodarsko panogo, predvs...

Gorenjska / petek, 10. november 2023 / 20:54

Ob sobotah nekatere pošte zaprte

Pošta Slovenije je prilagodila delovni čas nekaterih poslovalnic, ki ne poslujejo več ob sobotah.

Preddvor / petek, 10. november 2023 / 20:53

Najboljše ljubezensko pismo

Preddvor – KD Josipine Turnograjske vabi v nedeljo, 12. novembra, ob 16. uri v Kulturni dom v Preddvoru na svečano podelitev priznanj in nagrad v okviru tradicionalnega, že 12. natečaja Po sledeh J...

Medvode / petek, 10. november 2023 / 20:52

Aleš Kalan ostaja direktor Javnega zavoda Sotočje

Medvode – Medvoški občinski svetniki so dali soglasno podporo Alešu Kalanu za direktorja Javnega zavoda Sotočje Medvode za mandatno obdobje petih let. Do roka za oddajo prijav je prispela ena popol...

Slovenija / petek, 10. november 2023 / 20:48

Zgodbe iz Kanalske doline

Na letošnjih 21. Primorskih dnevih na Koroškem so v Mohorjevi hiši v Celovcu predstavili štiri nove knjige, povezane s Slovenci v Kanalski dolini v Italiji.Prvo z naslovom Kanalska saga je p...