Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 10. julij 2016 / 11:12

Vse življenje je bil šolnik

Škofjeločana Lojzeta Malovrha poznajo generacije učencev in dijakov. Prvič se je kot mlad učitelj z njimi v razredu srečal leta 1948. Še vedno se spominja teme svoje prve učne ure, Arhimedovega zakona...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 10. maj 2020 / 21:12

Hrvaška odprla mejo za lastnike nepremičnin

Zagreb, Ljubljana – Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko od nedelje, 10. maja, prehajajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino....

Gorenjska / nedelja, 10. maj 2020 / 18:13

Zaradi covida-19 v intenzivni negi še deset bolnikov

V zadnjih 24 urah so v Sloveniji potrdili tri okužbe s covidom-19, a nobene na Gorenjskem. Na širšem Gorenjskem so od prve zaznave novega virusa do danes imeli po več kot dvajset obolelih v občinah Do...

GG Plus / nedelja, 10. maj 2020 / 11:08

Lonci in pogum

Na Prekmurski trg v Ljubljani so prejšnji teden umestili spomenik, posvečen stoti obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Avtor spomenika je akademski k...

Slovenija / nedelja, 10. maj 2020 / 11:05

Pozabljeni Lenin

Ob 150. obletnici Leninovega rojstva ugotavljamo dvoje: bil je ena od osebnosti, ki so najmočneje zaznamovale 20. stoletje; ker pa je projekt, ki ga je vodil, propadel, je šlo z njim v pozabo tudi nje...

GG Plus / nedelja, 10. maj 2020 / 11:03

Žabja svatba

Zbirki več kot tisočih fotografskih nagrad je Aleksander Čufar iz Železnikov dodal še en poseben dosežek. Ameriška fotografska zveza PSA mu je v svoji reviji objavila prispevek o žabah, ki ga spremlja...