Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 4. december 2009 / 07:00

Deželne novice

Deželne novice, 4. december 2009, št. 14

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 13. april 2023 / 18:20

Majhna žival, velike težave

V Sloveniji je najpogostejša nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo klopi, lymska borelioza, druga najpogostejša bolezen, proti kateri pa se lahko zaščitimo s cepljenjem, je klopni meningoencefalitis (KM...

Železniki / četrtek, 13. april 2023 / 18:17

Potrebujejo večjo plezalno steno

Dobrodelni dogodek za dograditev plezalne stene v Osnovni šoli Železniki je naletel na dober odziv. Do minulega četrtka so zbrali dobrih štiri tisoč evrov, zbiralna akcija pa se nadaljuje.

Zanimivosti / četrtek, 13. april 2023 / 18:14

Sem za atraktivne, vendar varne proge

Dolgoletni trener alpskega smučanja z slovenskimi in mednarodnimi izkušnjami Jani Hladnik iz Tržiča je od lanskega julija direktor za slalom, veleslalom in paralelni veleslalom v moškem delu svetovneg...

Gospodarstvo / četrtek, 13. april 2023 / 18:12

Odločbe za ukrep Dobrobit živali

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je aprila začela izdajati upravičenim kmetijskim gospodarstvom odločbe za ukrep Dobrobit živali. V tem mesecu bo izdala večino od skupno 8753...

Zanimivosti / četrtek, 13. april 2023 / 18:12

Več srčne kulture!, 42. del

Srca so nam krvavela in tudi kamenela. Žalostno, a resnično, tudi kamenela so! Stopimo pa zdaj v naš čas, v naše dni. Svobodni smo. Odšle so tolpe, ki so tlačile in skrunjale našo sveto zemljo. Mi...