Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 13. oktober 2023 / 23:15

Galaksija

Fantič po imenu Leo Medjugorac Mendez nam kaže vso veličino risbe kranjskega umetnika Nejča Slaparja z naslovom Galaksija, ki meri 10,2 metra v dolžino in 2,6 metra v višino. Avtor jo je n...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 14. oktober 2023 / 18:08

Prvaka Peter Prevc in Ema Klinec

Kranj – Minulo sredo je na skakalnici pod Šmarjetno goro potekalo člansko državno poletno prvenstvo v smučarskih skokih. Član domačega kluba Peter Prevc (SK Triglav Kranj) je vodil že po prvi serij...

Kronika / sobota, 14. oktober 2023 / 18:07

Osredotočeni na telefone, ne na cesto

Škofja Loka – Gorenjski policisti so v sklopu akcije Osredotočimo se na cesto, ki poteka ta teden, na območju Policijske postaje Škofja Loka izvedli poostren nadzor nad kršitvami nepravilne uporabe...

Kronika / sobota, 14. oktober 2023 / 17:54

Nova pravda zaradi posla s Trgovskim centrom Primskovo

Kranjsko okrožno sodišče v zadevi Trgovski center Primskovo obravnava tudi odškodninsko tožbo Merkurja v stečaju zoper nekdanjo izvršno direktorico za finance v Merkurju Janjo Krašovec, nekdanjega dir...

Slovenija / sobota, 14. oktober 2023 / 17:45

Zgodba nobelovca

V prvem tednu oktobra smo izvedeli, kdo so prejemniki Nobelovih nagrad za leto 2023. V tem zapisu pa se seznanimo z zgodbo nobelovca Paula Nurseja, ki je s svojim delom prispeval k boljšemu razumevanj...

GG Plus / sobota, 14. oktober 2023 / 17:44

Skrivnostna soteska vabi

»Veličastna soteska, romantični kraj! Hej, ti divji in divni slovenski naš raj! Ti grmeči slapovi in ti smeli mostovi in ta struga, globoko skrivnostna in skalna, pa ta Radovna čista, kristalna! Ah, t...