Foto: Erika Jesenko

Polentin narastek in koruzni kruh

Poletje je čas za lahke in barvite jedi, ki izkoristijo bogastvo sezonskih pridelkov. Polentin narastek z zelenjavo in koruzni kruh združujeta preproste sestavine in živahno rumeno barvo koruznega zdroba ter koruzne moke. Pripravimo ju na povsem preprost način, le vse sestavine zmešamo in spečemo.

Za pripravo polentinega narastka potrebujemo: pol skodelice (približno 100 g) koruznega zdroba (polente), 100 g pršuta, skodelico narezanega zelja, 1 večje korenje, pol čebule, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 200 g skute, 3 jajca, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest semen.

Čebulo olupimo in nasekljamo, zelje in korenje narežemo na trakove, paradižnik na kocke, pršut pa narežemo na trakove oz. manjše kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo. Dodamo narezano zelje in korenje, solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Primešamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 10 minut. Posebej skupaj v gladko zmes zmešamo polento, skuto, jajca, pol žličke soli in nasekljan peteršilj. Dodamo narezan pršut in dušeno zelenjavo. Vse skupaj dobro premešamo in prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo koruznega kruha potrebujemo: 300 g koruzne moke, 0,5 dl tekočega jogurta, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest semen.

Skupaj zmešamo koruzno moko, pecilni prašek in sol. Prilijemo jogurt in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Masa bo nekoliko bolj vlažna, kot smo vajeni, da je vlažno testo za kruh. Maso prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu potresemo s semeni in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 18. december 2018 / 11:21

Zaposleni palčki

Otroci najbrž v teh dneh že nestrpno odštevajo dni do prihoda Božička in Dedka Mraza, ki jih bosta razveseljevala z darili pod novoletno jelko. Kot kaže, so bili letos otroci res zelo pridni, saj s...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 23. junij 2021 / 17:37

Kako bomo potovali

Da smo v sedanjih koronarazmerah na zelenem seznamu držav, je pomembno za potovanje v Slovenijo. »Za to, kako bo Slovenec potoval v drugo državo, pa je pomembno, kako nas vidijo druge države,« je pove...

Nasveti / sreda, 23. junij 2021 / 14:14

Posladkajmo se z marelicami

Vreme je končno primerno letnemu času in v takem prija nekaj lahkega, osvežilnega. Pri tem nam bodo pomagale male sladke marelice, s katerimi bomo pripravili jogurtov kozarček in spekli mandljev ko...

Zanimivosti / sreda, 23. junij 2021 / 14:10

Kozolci večinoma le še spomin na stare čase

Kranj – Kozolci – nekdaj z lesenimi stebri in strehami, potlej z betonskimi stebri in opeko na strehi – so danes na večini kmetij le še spomin na preteklost in čase, ko so bili nepogrešljivi pri su...

Razvedrilo / sreda, 23. junij 2021 / 14:05

Sekirca v med

Po zaključku vipavske zgodbe Najini mostovi, ki se je prikupila gledalcem, prihaja nova slovenska originalna serija dnevnega formata Sekirca v med. Dogajanje je tokrat postavljeno v Kamnik in njegovo...

Kronika / sreda, 23. junij 2021 / 14:02

Oseba padla v Kokro

Hotemaže – V nedeljo okoli 16.30 je v Hotemažah oseba padla v reko Kokro. Osebo so iz vode potegnili občani, kranjski gasilci pa so ji nudili prvo pomoč in jo nato predali reševalcem, je poročala u...