Osvežitev poletnega jedilnika

Poleti se priležejo lahke in sveže jedi, ki ne obležijo v želodcu. Piščančji fileji z limono in paradižnikom ter skutni polpeti bodo prijetna osvežitev poletnega jedilnika, čeprav obe jedi pripravimo na preprosto in hitro, le iz osnovnih sestavin.

Za pripravo piščančjega fileja z limono in paradižnikom potrebujemo: 4 piščančje fileje, 1 bio limono, 2 žlički suhega rožmarina ali 4 vejice svežega, 2 paradižnika, 4 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, sol in poper, pol žličke paprike.

Limono in paradižnik narežemo na tanjše rezine. V skledo položimo piščančje fileje, solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko in rožmarinom. Prelijemo z dvema žlicama olja ter vse skupaj dobro premešamo. Tako marinirane fileje položimo na pekač. Po zgornji površini filejev razporedimo rezine paradižnika in nato še limone. Med meso dodamo še olupljene stroke česna. Po vrhu vse skupaj pokapljamo z dvema žlicama olivnega olja. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, segreto na 200 °C, za 30 minut. Zadnjih 10 minut peke pekač odkrijemo, da se vse skupaj po vrhu malo zapeče.

Za pripravo skutnih polpetov potrebujemo: 1 kg skute, 200 g pšeničnega zdroba, 3 jajca, 100 g masla, sol, za paniranje: 3 žlice moke, 3 jajca, 3 žlice krušnih drobtin, olje za cvrtje.

Maslo stopimo in ohladimo do mlačnega. Skuto, jajca, stopljeno maslo, sol in pšenični zdrob zmešamo v gladko zmes. Maso postavimo za vsaj eno uro v hladilnik. Iz ohlajene mase oblikujemo manjše polpete. Polpete nato paniramo tako, da jih najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in drobtinah. Pripravljene polpete ocvremo v olju, približno tri minute na vsaki strani.

Nasvet: Namesto da polpete ocvremo, jih lahko položimo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Po vrhu jih pokapljamo z oljem in pečemo v pečici, segreti na 200 °C, od 20 do 30 minut. Vmes jih obrnemo. Polpete lahko popestrimo tudi tako, da v maso vmešamo še nekaj blanširane in mlete špinače ali kopriv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 19. april 2011 / 07:00

Odstopila ministrica Duša Trobec Bučan

Ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan, ki je pred državnim zborom prisegla januarja, je včeraj odstopila z ministrskega mesta.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 22. januar 2020 / 18:59

Še bodo oživljali stara hišna imena

Projekt Stara hišna imena, ki pod okriljem Razvojne agencije Zgornje Gorenjske pokriva že petindvajset občin na širšem Gorenjskem, se bo letos nadaljeval na območju občin Komenda, Medvode in Vodice.

Razvedrilo / sreda, 22. januar 2020 / 18:57

Januarski Distoržn v črnem

Kranj – V soboto, 25. januarja, bo ob 21. uri v Trainstation Subartu potekal koncertni večer Distoržn. Ta bo tokrat povsem v črnem, saj bodo oder zasedle black metal zasedbe. Band Degress bo udarno...

Mularija / sreda, 22. januar 2020 / 18:55

Mladina in gore

Spodnja Idrija – V znanju iz planinstva se bo v soboto v Spodnji Idriji na 31. tekmovanju Mladina in gore pomerilo 24 štiričlanskih osnovnošolskih ekip, najboljših na regijskih tekmovanjih, in leto...

Rekreacija / sreda, 22. januar 2020 / 18:54

Turni smučarji bodo tekmovali na Jezerskem

Jezersko – V soboto, 25. januarja, bo na Jezerskem potekalo 25. Turnosmučarsko tekmovanje, 23. Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča. Štelo bo za državno prvenstvo posamično in za slovenski poka...

Kranjska Gora / sreda, 22. januar 2020 / 18:53

Predavanje zaradi koncerta prestavljeno

Mojstrana – Predavanje Janeza Pretnarja o Vzhodni Afriki, ki so ga v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani nameravali izpeljati 24. januarja, je prestavljeno, saj je za ta večer napovedan dobrod...