Osvežitev poletnega jedilnika

Poleti se priležejo lahke in sveže jedi, ki ne obležijo v želodcu. Piščančji fileji z limono in paradižnikom ter skutni polpeti bodo prijetna osvežitev poletnega jedilnika, čeprav obe jedi pripravimo na preprosto in hitro, le iz osnovnih sestavin.

Za pripravo piščančjega fileja z limono in paradižnikom potrebujemo: 4 piščančje fileje, 1 bio limono, 2 žlički suhega rožmarina ali 4 vejice svežega, 2 paradižnika, 4 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, sol in poper, pol žličke paprike.

Limono in paradižnik narežemo na tanjše rezine. V skledo položimo piščančje fileje, solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko in rožmarinom. Prelijemo z dvema žlicama olja ter vse skupaj dobro premešamo. Tako marinirane fileje položimo na pekač. Po zgornji površini filejev razporedimo rezine paradižnika in nato še limone. Med meso dodamo še olupljene stroke česna. Po vrhu vse skupaj pokapljamo z dvema žlicama olivnega olja. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, segreto na 200 °C, za 30 minut. Zadnjih 10 minut peke pekač odkrijemo, da se vse skupaj po vrhu malo zapeče.

Za pripravo skutnih polpetov potrebujemo: 1 kg skute, 200 g pšeničnega zdroba, 3 jajca, 100 g masla, sol, za paniranje: 3 žlice moke, 3 jajca, 3 žlice krušnih drobtin, olje za cvrtje.

Maslo stopimo in ohladimo do mlačnega. Skuto, jajca, stopljeno maslo, sol in pšenični zdrob zmešamo v gladko zmes. Maso postavimo za vsaj eno uro v hladilnik. Iz ohlajene mase oblikujemo manjše polpete. Polpete nato paniramo tako, da jih najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in drobtinah. Pripravljene polpete ocvremo v olju, približno tri minute na vsaki strani.

Nasvet: Namesto da polpete ocvremo, jih lahko položimo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Po vrhu jih pokapljamo z oljem in pečemo v pečici, segreti na 200 °C, od 20 do 30 minut. Vmes jih obrnemo. Polpete lahko popestrimo tudi tako, da v maso vmešamo še nekaj blanširane in mlete špinače ali kopriv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 10:50

Medgeneracijski center septembra

Če bo vse po načrtih, naj bi letos jeseni v nekdanji gostilni Blažun začel delovati medgeneracijski center.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 10. avgust 2023 / 21:05

Kaj bo pa danes za kosilo

V kranjski porodnišnici na dan pripravijo več kot sto kosil za zunanje odjemalce, v kranjskem domu upokojencev že blizu dvesto, v preddvorskem domu si z vnovično vzpostavitvijo lastne domske kuhinje ž...

Kronika / četrtek, 10. avgust 2023 / 21:01

Tat zagrozil varnostniku in pobegnil

Kranj – Kranjski policisti so bili v soboto nekaj pred 12. uro obveščeni, da je moški izvršil tatvino artiklov v eni izmed trgovin na območju Kranja. »To je opazil varnostnik in stekel za njim ter...

Razvedrilo / četrtek, 10. avgust 2023 / 21:01

Gostovanje na Češkem

Mladinska Folklorna skupina (FS) Karavanke je konec julija za štiri dni odpotovala na Češko, kjer je gostovala v kraju Doloplazy.

Gospodarstvo / četrtek, 10. avgust 2023 / 20:58

Največ škode na Jelovici

V julijskih neurjih je veter v državnih gozdovih na Gorenjskem največ škode povzročil na Jelovici in Jezerskem.

Izleti GG / četrtek, 10. avgust 2023 / 20:47

S kolesi in barko po otokih

V juniju smo se z našimi popotniškimi kolesarji z barko in kolesi potepali po otokih srednjega Jadrana. V petih dneh smo kolesarili po otokih Hvar, Brač, Korčula in Vis. Ko sem zadnji dan govoril z do...