Osvežitev poletnega jedilnika

Poleti se priležejo lahke in sveže jedi, ki ne obležijo v želodcu. Piščančji fileji z limono in paradižnikom ter skutni polpeti bodo prijetna osvežitev poletnega jedilnika, čeprav obe jedi pripravimo na preprosto in hitro, le iz osnovnih sestavin.

Za pripravo piščančjega fileja z limono in paradižnikom potrebujemo: 4 piščančje fileje, 1 bio limono, 2 žlički suhega rožmarina ali 4 vejice svežega, 2 paradižnika, 4 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, sol in poper, pol žličke paprike.

Limono in paradižnik narežemo na tanjše rezine. V skledo položimo piščančje fileje, solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko in rožmarinom. Prelijemo z dvema žlicama olja ter vse skupaj dobro premešamo. Tako marinirane fileje položimo na pekač. Po zgornji površini filejev razporedimo rezine paradižnika in nato še limone. Med meso dodamo še olupljene stroke česna. Po vrhu vse skupaj pokapljamo z dvema žlicama olivnega olja. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, segreto na 200 °C, za 30 minut. Zadnjih 10 minut peke pekač odkrijemo, da se vse skupaj po vrhu malo zapeče.

Za pripravo skutnih polpetov potrebujemo: 1 kg skute, 200 g pšeničnega zdroba, 3 jajca, 100 g masla, sol, za paniranje: 3 žlice moke, 3 jajca, 3 žlice krušnih drobtin, olje za cvrtje.

Maslo stopimo in ohladimo do mlačnega. Skuto, jajca, stopljeno maslo, sol in pšenični zdrob zmešamo v gladko zmes. Maso postavimo za vsaj eno uro v hladilnik. Iz ohlajene mase oblikujemo manjše polpete. Polpete nato paniramo tako, da jih najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in drobtinah. Pripravljene polpete ocvremo v olju, približno tri minute na vsaki strani.

Nasvet: Namesto da polpete ocvremo, jih lahko položimo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Po vrhu jih pokapljamo z oljem in pečemo v pečici, segreti na 200 °C, od 20 do 30 minut. Vmes jih obrnemo. Polpete lahko popestrimo tudi tako, da v maso vmešamo še nekaj blanširane in mlete špinače ali kopriv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 17. oktober 2007 / 07:00

Glas za Avizo

Vokalna skupina Avizo iz Besnice bo v soboto zvečer s skladbo Odgovor boš dajal nastopila na festivalu Ritem duha.

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 18. junij 2024 / 21:19

Visoki jubilej kriških gasilcev

Prostovoljno gasilsko društvo Križe je zaznamovalo stoletnico delovanja. Častitljiv jubilej so počastili s slavnostno parado, ki se je je udeležil tudi minister za obrambo Marjan Šarec.

Kronika / torek, 18. junij 2024 / 21:17

Prevrnil se je s traktorjem

Moravče – V soboto okoli 16.30 se je na območju Moravč smrtno ponesrečil 74-letni voznik traktorja. Po podatkih policije je vozil traktor po travnati poti in zapeljal čez rob na brežino, kjer se je...

Razvedrilo / torek, 18. junij 2024 / 21:16

Dokumentarni film o ljudskem godcu iz Besnice

Letos junija mineva 25 let, odkar je za vedno utihnila harmonika ljudskega godca Franca Fabijana iz Besnice. Več kot šestdeset let je ustvarjal na področju glasbe in folklore ter se udejstvoval v b...

Kultura / torek, 18. junij 2024 / 17:49

Nagrajen Veselkov Jockl

Ansambel Prešernovega gledališča se je z 59. Borštnikovega srečanja vrnil z dvema festivalskima nagradama. Borštnikovo nagrado za igro je prejel Borut Veselko, nagrado nepogrešljivi za življenjsko del...

Kranj / torek, 18. junij 2024 / 17:49

Kranjski bazen že odprt

Kranj – Letno kopališče v Kranju se je uradno odprlo že 10. junija, a do 21. junija med tednom obratuje le od 14. do 22. ure, ker so dopoldnevi rezervirani za treninge vaterpolske reprezentance Hrv...