Osvežitev poletnega jedilnika

Poleti se priležejo lahke in sveže jedi, ki ne obležijo v želodcu. Piščančji fileji z limono in paradižnikom ter skutni polpeti bodo prijetna osvežitev poletnega jedilnika, čeprav obe jedi pripravimo na preprosto in hitro, le iz osnovnih sestavin.

Za pripravo piščančjega fileja z limono in paradižnikom potrebujemo: 4 piščančje fileje, 1 bio limono, 2 žlički suhega rožmarina ali 4 vejice svežega, 2 paradižnika, 4 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, sol in poper, pol žličke paprike.

Limono in paradižnik narežemo na tanjše rezine. V skledo položimo piščančje fileje, solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko in rožmarinom. Prelijemo z dvema žlicama olja ter vse skupaj dobro premešamo. Tako marinirane fileje položimo na pekač. Po zgornji površini filejev razporedimo rezine paradižnika in nato še limone. Med meso dodamo še olupljene stroke česna. Po vrhu vse skupaj pokapljamo z dvema žlicama olivnega olja. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, segreto na 200 °C, za 30 minut. Zadnjih 10 minut peke pekač odkrijemo, da se vse skupaj po vrhu malo zapeče.

Za pripravo skutnih polpetov potrebujemo: 1 kg skute, 200 g pšeničnega zdroba, 3 jajca, 100 g masla, sol, za paniranje: 3 žlice moke, 3 jajca, 3 žlice krušnih drobtin, olje za cvrtje.

Maslo stopimo in ohladimo do mlačnega. Skuto, jajca, stopljeno maslo, sol in pšenični zdrob zmešamo v gladko zmes. Maso postavimo za vsaj eno uro v hladilnik. Iz ohlajene mase oblikujemo manjše polpete. Polpete nato paniramo tako, da jih najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in drobtinah. Pripravljene polpete ocvremo v olju, približno tri minute na vsaki strani.

Nasvet: Namesto da polpete ocvremo, jih lahko položimo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Po vrhu jih pokapljamo z oljem in pečemo v pečici, segreti na 200 °C, od 20 do 30 minut. Vmes jih obrnemo. Polpete lahko popestrimo tudi tako, da v maso vmešamo še nekaj blanširane in mlete špinače ali kopriv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 1. julij 2015 / 12:42

V Savi ponosni tudi na kolesarke

Cestno kolesarstvo zanima tudi dekleta. V Kolesarskem klubu Sava Kranj jih trenira sedem. »Nič nas ne 'šparajo'. Menjamo zračnice, čistimo kolesa, mažemo verige, skratka, smo povsem enakovredne fantom...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / ponedeljek, 18. februar 2019 / 21:59

Denar za podvoz v Lescah

Med največjimi letošnjimi investicijami v Radovljici je gradnja prizidka k zdravstvenemu domu, v prihodnjem letu pa bo občina veliko pozornost in sredstva namenjala projektom, ki se navezujejo na obno...

Žirovnica / ponedeljek, 18. februar 2019 / 21:58

Fotozgodba izpod Stola

Nagradili so avtorje najboljših fotografij, ki so nastale ob dvajsetletnici samostojne Občine Žirovnica.

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. februar 2019 / 21:57

V boj za višjo odpravnino

Vseslovensko združenje malih delničarjev oporeka vrednostma iztisnjenih delnic Žičnic Vogel in RTC Krvavec, zato so vložili predloga za sodni preizkus denarne odpravnine delničarjem.

Tržič / ponedeljek, 18. februar 2019 / 21:56

Vse več verbalnega nasilja pacientov

Zdravstveni dom (ZD) Tržič širijo z dejavnostmi, prostorsko pa so utesnjeni. Direktor Iztok Tomazin je poudaril nekaj aktualnih tem in pereč problem: vse večje verbalno nasilje pacientov.

GG Plus / ponedeljek, 18. februar 2019 / 21:54

Nepremišljeno osvetljevanje

Pri postavljanju obcestnih svetilk po mnenju krajevnega svetnika iz Poljan nad Škofjo Loko Aleša Šubica v Sloveniji močno pretiravamo. Kot opozarja, ne gre samo za svetlobno onesnaževanje, ampak za ši...