Osvežitev poletnega jedilnika

Poleti se priležejo lahke in sveže jedi, ki ne obležijo v želodcu. Piščančji fileji z limono in paradižnikom ter skutni polpeti bodo prijetna osvežitev poletnega jedilnika, čeprav obe jedi pripravimo na preprosto in hitro, le iz osnovnih sestavin.

Za pripravo piščančjega fileja z limono in paradižnikom potrebujemo: 4 piščančje fileje, 1 bio limono, 2 žlički suhega rožmarina ali 4 vejice svežega, 2 paradižnika, 4 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, sol in poper, pol žličke paprike.

Limono in paradižnik narežemo na tanjše rezine. V skledo položimo piščančje fileje, solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko in rožmarinom. Prelijemo z dvema žlicama olja ter vse skupaj dobro premešamo. Tako marinirane fileje položimo na pekač. Po zgornji površini filejev razporedimo rezine paradižnika in nato še limone. Med meso dodamo še olupljene stroke česna. Po vrhu vse skupaj pokapljamo z dvema žlicama olivnega olja. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, segreto na 200 °C, za 30 minut. Zadnjih 10 minut peke pekač odkrijemo, da se vse skupaj po vrhu malo zapeče.

Za pripravo skutnih polpetov potrebujemo: 1 kg skute, 200 g pšeničnega zdroba, 3 jajca, 100 g masla, sol, za paniranje: 3 žlice moke, 3 jajca, 3 žlice krušnih drobtin, olje za cvrtje.

Maslo stopimo in ohladimo do mlačnega. Skuto, jajca, stopljeno maslo, sol in pšenični zdrob zmešamo v gladko zmes. Maso postavimo za vsaj eno uro v hladilnik. Iz ohlajene mase oblikujemo manjše polpete. Polpete nato paniramo tako, da jih najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in drobtinah. Pripravljene polpete ocvremo v olju, približno tri minute na vsaki strani.

Nasvet: Namesto da polpete ocvremo, jih lahko položimo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Po vrhu jih pokapljamo z oljem in pečemo v pečici, segreti na 200 °C, od 20 do 30 minut. Vmes jih obrnemo. Polpete lahko popestrimo tudi tako, da v maso vmešamo še nekaj blanširane in mlete špinače ali kopriv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 7. junij 2018 / 20:51

Sladke jagode

Domače jagode (in ne tiste iz tujine, ki so povsem brez okusa) so okusne že same, brez dodatkov. Kako dobre so šele, če iz njih naredimo sirovo torto v kozarcu ali jagodne kocke, pa preverite sami....

Objavljeno na isti dan


Vodice / petek, 14. februar 2014 / 16:00

Občina Vodice bo odprla svoja vrata

Vodice – Občina Vodice se bo danes, 14. februarja, pridružila skupni akciji občin članic Skupnosti občin Slovenije in odprla svoja vrata, s čimer želijo občane opozoriti na svoje dobre in uspešne p...

Nasveti / petek, 14. februar 2014 / 15:00

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 14. do 20. februarja 2014

Razvedrilo / petek, 14. februar 2014 / 14:04

Od srca do srca

Odrasli in zaljubljeni lahko še ujamete zadnji vlak in s svojimi najdražjimi obiščete kino, Valentinov koncert ali pa se preprosto odločite le za večerjo v dvoje. Za najmlajše se na male zaslone vrača...

Nasveti / petek, 14. februar 2014 / 14:00

Zeleno zapeljevanje

Po koledarju se valentinovo konča, ko 14. odbije polnoč in se že piše 15. svečan, praznik francoskega svetnika Klavdija. Popolnoma razumljivo je, da se zaljubljenci, častilci Afrodite in Erosa ter...

Nasveti / petek, 14. februar 2014 / 13:59

Ljubeče valentinovo

Zanimivo je, da o prazniku zaljubljencev več slišim od otrok kot od odraslih. Za­nje je izrezovanje srčkov in pisanje sporočil nekaj samoumevnega. Narišejo risbico in čakajo na naš nasmeh. Naberejo...