Na vrhu ni sprememb
Slovenija letos kar z desetimi restavracijami z Michelinovimi zvezdicami: kobariški Hiši Franko ponovno tri zvezdice, kranjskogorski Restavraciji Milka dve, nova zvezdica pa za restavracijo Pavus iz Laškega
Michelin tri zvezdice podeljuje restavracijam z izjemno kulinariko, za katere je vredno načrtovati čisto posebno pot. Z dvema zvezdicama označuje odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek; z eno pa restavracije z visokokakovostno kulinariko, vredno postanka. Zelena zvezdica označuje restavracije s trajnostnimi praksami, prejmejo pa jo lahko le izbranke, ki se tudi sicer uvrščajo v eno od drugih kategorij Michelinovega vodnika.
Ljubljana – V letošnji kulinarični Michelinov vodnik za Slovenijo je uvrščenih kar 63 restavracij, kar je štiri več kot lani. Hiša Franko z Ano Roš je obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, Restavraciji Milka z Davidom Žefranom pa so Michelinovi ocenjevalci ponovno prisodili dve zvezdici. Z eno zvezdico se ponaša osem restavracij, med njimi je novinka Restavracija Pavus s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom, ki se ga lahko spomnite tudi s televizijskih zaslonov. Na Gorenjskem med prejemnicami ene Michelinove zvezdice ostaja radovljiška Hiša Linhart s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom, Gorenjec Igor Jagodic pa jo je obdržal v Ljubljani – je glavni v kuhinji Restavracije Strelec.
Pet novih restavracij je nagrajenih z oznako Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo, skupno je v to kategorijo uvrščenih kar deset restavracij – in med njimi najdemo tokrat dve gorenjski: restavracijo butičnega hotela Majerca v Bohinju, kjer kuhalnico vrti Timi Rožič, v Gozdu - Martuljku pa restavracijo istoimenskega ravno tako butičnega hotela Triangel, kjer v kuhinji domuje Jon Zupan.
Prav tako se osem restavracij ponaša z zeleno zvezdico za trajnost. Na novo je zeleno zvezdico prejela Galerija okusov (Petrovče), v kateri ustvarja kuharski mojster Marko Magajne, na Gorenjskem sta jo obdržali Hiša Linhart in Gostilna Krištof, kjer je glavni v kuhinji Uroš Gorjanc. Tudi Hiša Franko je obdržala zeleno zvezdico in je tako ena od zgolj 145 restavracij na svetu s tremi zvezdicami in 33. restavracija na svetu, ki se ponaša tako s tremi kot z zeleno zvezdico hkrati.
Slovenija se s to razvrstitvijo zvezdic uvršča v družbo evropskih gastronomskih velesil.
Ob tem pa so v vodnik kot izbrane (Michelin Selected), ki jih njegovi inšpektorji priporočajo za obisk v letošnjem letu, uvrščene še druge restavracije. Iz Gorenjske: Danilo – gostilna in vinoteka, Dvor Jezeršek, že omenjena Gostilna Krištof, JB Restavracija, ki je sicer v Ljubljani, a jo vodi Kamničan Janez Bratovž, vse bolj pa v ospredje stopa njegov sin, ter blejski Julijana in Restavracija 1906, jezerska Vila Planinka in radovljiška Vila Podvin.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
