Na vrhu ni sprememb
Slovenija letos kar z desetimi restavracijami z Michelinovimi zvezdicami: kobariški Hiši Franko ponovno tri zvezdice, kranjskogorski Restavraciji Milka dve, nova zvezdica pa za restavracijo Pavus iz Laškega
Michelin tri zvezdice podeljuje restavracijam z izjemno kulinariko, za katere je vredno načrtovati čisto posebno pot. Z dvema zvezdicama označuje odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek; z eno pa restavracije z visokokakovostno kulinariko, vredno postanka. Zelena zvezdica označuje restavracije s trajnostnimi praksami, prejmejo pa jo lahko le izbranke, ki se tudi sicer uvrščajo v eno od drugih kategorij Michelinovega vodnika.
Ljubljana – V letošnji kulinarični Michelinov vodnik za Slovenijo je uvrščenih kar 63 restavracij, kar je štiri več kot lani. Hiša Franko z Ano Roš je obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, Restavraciji Milka z Davidom Žefranom pa so Michelinovi ocenjevalci ponovno prisodili dve zvezdici. Z eno zvezdico se ponaša osem restavracij, med njimi je novinka Restavracija Pavus s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom, ki se ga lahko spomnite tudi s televizijskih zaslonov. Na Gorenjskem med prejemnicami ene Michelinove zvezdice ostaja radovljiška Hiša Linhart s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom, Gorenjec Igor Jagodic pa jo je obdržal v Ljubljani – je glavni v kuhinji Restavracije Strelec.
Pet novih restavracij je nagrajenih z oznako Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo, skupno je v to kategorijo uvrščenih kar deset restavracij – in med njimi najdemo tokrat dve gorenjski: restavracijo butičnega hotela Majerca v Bohinju, kjer kuhalnico vrti Timi Rožič, v Gozdu - Martuljku pa restavracijo istoimenskega ravno tako butičnega hotela Triangel, kjer v kuhinji domuje Jon Zupan.
Prav tako se osem restavracij ponaša z zeleno zvezdico za trajnost. Na novo je zeleno zvezdico prejela Galerija okusov (Petrovče), v kateri ustvarja kuharski mojster Marko Magajne, na Gorenjskem sta jo obdržali Hiša Linhart in Gostilna Krištof, kjer je glavni v kuhinji Uroš Gorjanc. Tudi Hiša Franko je obdržala zeleno zvezdico in je tako ena od zgolj 145 restavracij na svetu s tremi zvezdicami in 33. restavracija na svetu, ki se ponaša tako s tremi kot z zeleno zvezdico hkrati.
Slovenija se s to razvrstitvijo zvezdic uvršča v družbo evropskih gastronomskih velesil.
Ob tem pa so v vodnik kot izbrane (Michelin Selected), ki jih njegovi inšpektorji priporočajo za obisk v letošnjem letu, uvrščene še druge restavracije. Iz Gorenjske: Danilo – gostilna in vinoteka, Dvor Jezeršek, že omenjena Gostilna Krištof, JB Restavracija, ki je sicer v Ljubljani, a jo vodi Kamničan Janez Bratovž, vse bolj pa v ospredje stopa njegov sin, ter blejski Julijana in Restavracija 1906, jezerska Vila Planinka in radovljiška Vila Podvin.