Učenke OŠ Janeza Puharja so pod mentorstvom Tomaža Polenca (desno) pripravile angleško čajanko. / Foto: Gorazd Kavčič

Šolarji v mednarodni kuhinji

Učenci devetih kranjskih osnovnih šol so v okviru dneva mednarodnega povezovanja Kranja spoznavali in pripravljali jedi držav, v katerih so s Kranjem pobratena in prijateljska mesta.

Kranj – Mestna občina Kranj je pred kratkim drugič organizirala Dan mednarodnega povezovanja Kranja. Če so lani s tem namenom pripravili mednarodno konferenco z udeležbo gostov iz enajstih držav, so letos v ospredje postavili kranjske osnovnošolce. Povezali so jih z lokalnimi kuharji in gostinci, da so skupaj pripravili jedi držav, v katerih so pobratena in prijateljska mesta Kranja, te pa so predstavili na dogodku Mednarodna kuhinja v kranjski Kovačnici. Učenke in učenci devetih kranjskih osnovnih šol so se tako seznanili s francosko, italijansko, britansko, avstrijsko, nemško, madžarsko, turško, ameriško in balkansko kulinariko, degustirali so tudi azijske jedi in specialiteti, značilni za Kranj. Pri pripravi jedi so skušali uporabiti čim več sestavin lokalnih pridelovalcev.

Po besedah kranjskega župana Matjaža Rakovca so se za tovrstni dogodek odločili, da bi mladim približali mednarodno povezovanje, jih seznanili s pobratenimi in prijateljskimi mesti, pa tudi tem, zakaj je pri pripravi hrane pomembna uporaba lokalnih sestavin. »Na Mestni občini Kranj smo zelo mednarodno aktivni in želimo si, da širino mednarodnega sodelovanja občutijo tudi naši občani. Ker hrana povezuje in ker lahko pobratena in prijateljska mesta spoznavamo skozi kulinariko, smo se odločili, da osnovnošolkam in osnovnošolcem ponudimo to posebno izkušnjo v navezi z lokalnimi in šolskimi kuharji. Hvala učencem za odličen pristop in učiteljicam za zavzeto koordiniranje sodelovanja. Kuharjem se zahvaljujem za angažma in ker so svoj dragoceni čas investirali v prenos znanja na mlade, s tem pa prispevali v lokalno skupnost,« je povedal. Kot je dodal, je celoten dan mednarodnega povezovanja Kranja financirala občina, hrano pa so podarili tudi nekateri kuharji mentorji. »Skupaj smo otrokom omogočili dragoceno mednarodno izkušnjo, iz katere so se lahko marsikaj naučili. Tudi na tak način širijo pogled na svet. Svet pa, kot vemo, stoji prav na mladih,« je še dejal župan.

Na zaključnem dogodku v Kovačnici so sodelujoči učenci tudi predstavili, kako je potekalo sodelovanje s kuharji mentorji. Učenke OŠ Janeza Puharja Kranj – Center so se na primer s pomočjo Tomaža Polenca iz Restavracije in kavarne Brioni lotile angleške kuhinje, saj je Kranj pobraten tudi z mestom Oldham. »Kuhanje nam je bilo zelo všeč, saj smo delale z občutkom in srcem, zraven pa smo se tudi zelo veliko naučile. Zelo smo bile hvaležne za teh nekaj ur, ki smo jih preživele v kuhinji,« je povedala ena od učenk. »Dekleta so bila v kuhinji zelo vedoželjna, hitra, praktična in polna idej. Užitek je bilo delati z njimi, za nekaj ur so nam popestrila delovnik. Naša ideja je sicer bila tipična angleška čajanka s črnim čajem in tipičnimi angleškimi sendviči z različnimi nadevi, skupaj z dekleti smo ustvarili tudi angleški sladoled,« je povedal njihov mentor Tomaž Polenec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Gorenjski mojstri za žganje

Med Gorenjci, ki letos sodelujejo na razstavi Dobrote slovenskih kmetij, sta najvišjo oceno za žganje prejela Franc Starman iz Rakovice in Janez Kožuh od Florjana nad Škofjo Loko.

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 6. marec 2008 / 07:00

Fit tudi v tretjem življenjskem obdobju

Staranje je neizogiben biološki proces, ki doleti vsakogar. Mnogi so mnenja, da je v starosti za gibanje prepozno. Nikoli ni prepozno, za šport in rekreacijo to drži kot pribito. Vsak človek se mora z...

Splošno / četrtek, 6. marec 2008 / 07:00

Kserostomija - suha usta

Kserostomija je strokovno ime za suha usta (grško: xeros - suh, stoma - usta) in stanje, ko bolniki nimajo dovolj sline. Lahko je prehodna ali trajna. Nastane zaradi zmanjšanega ali popolnega prenehan...

Splošno / četrtek, 6. marec 2008 / 07:00

Župan v šolskih klopeh

Šolskega parlamenta se je udeležil tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger.

Splošno / četrtek, 6. marec 2008 / 07:00

Z Rozo za kulturni praznik

Osnovno šolo Koroška Bela je obiskal Andrej Rozman - Roza. Učenci pa so pripravili Tv-dnevnik z novicami iz Prešernovih časov.

Splošno / četrtek, 6. marec 2008 / 07:00

Okolje gradi mostove

Dijaki jeseniške gimnazije že tretje leto sodelujejo v mednarodnem projektu Okolje gradi mostove. V njem se skupaj z nemškimi partnerji iz kraja Bad Bergzabern seznanjajo z okoljevarstveno proble...