Šolarji v mednarodni kuhinji
Učenci devetih kranjskih osnovnih šol so v okviru dneva mednarodnega povezovanja Kranja spoznavali in pripravljali jedi držav, v katerih so s Kranjem pobratena in prijateljska mesta.
Kranj – Mestna občina Kranj je pred kratkim drugič organizirala Dan mednarodnega povezovanja Kranja. Če so lani s tem namenom pripravili mednarodno konferenco z udeležbo gostov iz enajstih držav, so letos v ospredje postavili kranjske osnovnošolce. Povezali so jih z lokalnimi kuharji in gostinci, da so skupaj pripravili jedi držav, v katerih so pobratena in prijateljska mesta Kranja, te pa so predstavili na dogodku Mednarodna kuhinja v kranjski Kovačnici. Učenke in učenci devetih kranjskih osnovnih šol so se tako seznanili s francosko, italijansko, britansko, avstrijsko, nemško, madžarsko, turško, ameriško in balkansko kulinariko, degustirali so tudi azijske jedi in specialiteti, značilni za Kranj. Pri pripravi jedi so skušali uporabiti čim več sestavin lokalnih pridelovalcev.
Po besedah kranjskega župana Matjaža Rakovca so se za tovrstni dogodek odločili, da bi mladim približali mednarodno povezovanje, jih seznanili s pobratenimi in prijateljskimi mesti, pa tudi tem, zakaj je pri pripravi hrane pomembna uporaba lokalnih sestavin. »Na Mestni občini Kranj smo zelo mednarodno aktivni in želimo si, da širino mednarodnega sodelovanja občutijo tudi naši občani. Ker hrana povezuje in ker lahko pobratena in prijateljska mesta spoznavamo skozi kulinariko, smo se odločili, da osnovnošolkam in osnovnošolcem ponudimo to posebno izkušnjo v navezi z lokalnimi in šolskimi kuharji. Hvala učencem za odličen pristop in učiteljicam za zavzeto koordiniranje sodelovanja. Kuharjem se zahvaljujem za angažma in ker so svoj dragoceni čas investirali v prenos znanja na mlade, s tem pa prispevali v lokalno skupnost,« je povedal. Kot je dodal, je celoten dan mednarodnega povezovanja Kranja financirala občina, hrano pa so podarili tudi nekateri kuharji mentorji. »Skupaj smo otrokom omogočili dragoceno mednarodno izkušnjo, iz katere so se lahko marsikaj naučili. Tudi na tak način širijo pogled na svet. Svet pa, kot vemo, stoji prav na mladih,« je še dejal župan.
Na zaključnem dogodku v Kovačnici so sodelujoči učenci tudi predstavili, kako je potekalo sodelovanje s kuharji mentorji. Učenke OŠ Janeza Puharja Kranj – Center so se na primer s pomočjo Tomaža Polenca iz Restavracije in kavarne Brioni lotile angleške kuhinje, saj je Kranj pobraten tudi z mestom Oldham. »Kuhanje nam je bilo zelo všeč, saj smo delale z občutkom in srcem, zraven pa smo se tudi zelo veliko naučile. Zelo smo bile hvaležne za teh nekaj ur, ki smo jih preživele v kuhinji,« je povedala ena od učenk. »Dekleta so bila v kuhinji zelo vedoželjna, hitra, praktična in polna idej. Užitek je bilo delati z njimi, za nekaj ur so nam popestrila delovnik. Naša ideja je sicer bila tipična angleška čajanka s črnim čajem in tipičnimi angleškimi sendviči z različnimi nadevi, skupaj z dekleti smo ustvarili tudi angleški sladoled,« je povedal njihov mentor Tomaž Polenec.