Bezgovo pecivo

V poznih pomladnih mesecih nam sprehod skozi naravo polepša bezeg. Njegove cvetove navadno uporabimo za pripravo osvežilne in aromatične pijače, lahko pa tudi za pripravo peciva. Bezgovo pecivo združuje bogat okus ajdove moke, kremast nadev iz skute in bezga ter zlato zapečen biskvit.

Za pripravo bezgovega peciva potrebujemo: za spodnjo plast: 3 jajca, tri četrt lončka mleka, 1 lonček sladkorja, 2 lončka ajdove moke, tri četrt lončka olja, polovico pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 400 g polnomastne pasirane skute, 1 jajce, 100 g kisle smetane, 1 žlico zdroba, 1,5 dl bezgovega sirupa (oziroma po okusu), 7 žlic osmukanih bezgovih cvetov; za zgornjo plast: 1 jajce, 1 lonček sladkorja, 1 lonček olja, 1 lonček mleka, 2 lončka moke, 1 vaniljev sladkor, polovico pecilnega praška, ščep soli.

Priprava spodnje plasti: Skupaj zmešamo ajdovo moko, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto umešamo s sladkorjem. Prilijemo olje in mleko ter nato postopoma umešamo še mešanico moke.

Priprava nadeva: Skuto, jajce, kislo smetano in sirup zmešamo v gladko zmes. Dodamo žlico zdroba in nato še bezgove cvetove. Po okusu dosladkamo.

Priprava zgornje plasti: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek ter ščep soli. Jajce penasto stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo olje in mleko ter nato postopoma umešamo še mešanico moke.

Sestavljanje peciva in peka: V srednje velik namaščen pekač ali v pekač, prekrit s peki papirjem, vlijemo spodnjo plast. Pekač postavimo za 15 minut v pečico, ogreto na 180 °C. Nato na prvo plast nadevamo bezgov nadev in čezenj razporedimo maso za zgornjo plast. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 30 do 40 minut pri 180 °C.

NASVET: Za odmerjanje sestavin uporabimo lonček prostornine 2 dl. Sladkost nadeva je odvisna od vrste sirupa, zato količino sirupa prilagodimo okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 11. februar 2019 / 12:36

Kupujem slovensko

Slovenijo pretresa afera o nezdravem poljskem mesu. Kaj pa slovensko meso in druga hrana? Mimoidoče smo povprašali, ali zaupajo oznaki slovensko in slovenskim proizvodom ter ali jim...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 25. december 2009 / 07:00

Gorenjske jaslice v Jurkloštru

V starodavni kartuziji Jurklošter blizu Rimskih Toplic so že šestič organizirali razstavo jaslic.

Zanimivosti / petek, 25. december 2009 / 07:00

Božiček za otroke iz študentskih družin

V okviru projekta Mlade mamice, ki ga Klub študentov Kranj pripravlja že trinajsto leto, bodo tudi letos pomagali študentskim družinam.

Kranj / petek, 25. december 2009 / 07:00

Starši si želijo več vpliva

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič se je v ponedeljek na Brdu pri Kranju srečal s predstavniki staršev v svetih vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Kronika / petek, 25. december 2009 / 07:00

Zaprte ceste na Gorenjskem

Policija obvešča, da so zaradi poplav zaprte naslednje ceste: 1. Cesta Bohinj - Bled, obvoz je urejen preko Pokljuke, Bohinjske Češnjice - Srednje vasi - Ribčev Laz - Bohinjska Bistri...

Kronika / petek, 25. december 2009 / 07:00

Reke prestopile bregove, poplavlja tudi Bohinjsko jezero

Napovedi meteorologov in hidrologov so se uresničile, saj so marsikje po Sloveniji reke že ponoči prestopile bregove.