Bezgovo pecivo

V poznih pomladnih mesecih nam sprehod skozi naravo polepša bezeg. Njegove cvetove navadno uporabimo za pripravo osvežilne in aromatične pijače, lahko pa tudi za pripravo peciva. Bezgovo pecivo združuje bogat okus ajdove moke, kremast nadev iz skute in bezga ter zlato zapečen biskvit.

Za pripravo bezgovega peciva potrebujemo: za spodnjo plast: 3 jajca, tri četrt lončka mleka, 1 lonček sladkorja, 2 lončka ajdove moke, tri četrt lončka olja, polovico pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 400 g polnomastne pasirane skute, 1 jajce, 100 g kisle smetane, 1 žlico zdroba, 1,5 dl bezgovega sirupa (oziroma po okusu), 7 žlic osmukanih bezgovih cvetov; za zgornjo plast: 1 jajce, 1 lonček sladkorja, 1 lonček olja, 1 lonček mleka, 2 lončka moke, 1 vaniljev sladkor, polovico pecilnega praška, ščep soli.

Priprava spodnje plasti: Skupaj zmešamo ajdovo moko, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto umešamo s sladkorjem. Prilijemo olje in mleko ter nato postopoma umešamo še mešanico moke.

Priprava nadeva: Skuto, jajce, kislo smetano in sirup zmešamo v gladko zmes. Dodamo žlico zdroba in nato še bezgove cvetove. Po okusu dosladkamo.

Priprava zgornje plasti: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek ter ščep soli. Jajce penasto stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo olje in mleko ter nato postopoma umešamo še mešanico moke.

Sestavljanje peciva in peka: V srednje velik namaščen pekač ali v pekač, prekrit s peki papirjem, vlijemo spodnjo plast. Pekač postavimo za 15 minut v pečico, ogreto na 180 °C. Nato na prvo plast nadevamo bezgov nadev in čezenj razporedimo maso za zgornjo plast. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 30 do 40 minut pri 180 °C.

NASVET: Za odmerjanje sestavin uporabimo lonček prostornine 2 dl. Sladkost nadeva je odvisna od vrste sirupa, zato količino sirupa prilagodimo okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 23. december 2011 / 07:00

Policisti svarijo pred ropi

V dnevih pred prazniki, posebej božično-novoletnimi, se precej poveča aktivnost roparjev, so opozorili s Policijske uprave Kranj.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 26. oktober 2023 / 07:00

Kaj bo prinesla novela ZDR

Kljub neuspešnim usklajevanjem socialnih partnerjev je vlada prejšnji teden potrdila predlog novele zakona o delovnih razmerjih (ZDR), ki tako začenja postopek v državnem zboru.

Gorenjska / četrtek, 26. oktober 2023 / 14:57

Rdeče opozorilo tudi za Gorenjsko

Agencija za okolje je za ponoči in jutri zjutraj tudi za Gorenjsko izdala rdeče opozorilo zaradi obilnih padavin in močnega jugozahodnega vetra.

Razvedrilo / četrtek, 26. oktober 2023 / 14:11

Avstrijci na obisku (2)

Njihova smučišča sicer običajno obratujejo od novembra do sredine aprila. Tudi letos so predvidevanja za zimo dobra. »Ker je toliko prog, lahko uporabniki vozovnice teoretično smučajo vsak dan v dr...

Kronika / četrtek, 26. oktober 2023 / 14:07

V Soteski vadili reševanje poškodovanih pohodnikov

Civilni zaščiti občin Bled in Bohinj sta v soboto v bližini Male hidroelektrarne Soteska izvedli skupno vajo, na kateri so preverili pripravljenost na nesrečo in reševanje na in iz vode in reševanja s...

Zanimivosti / četrtek, 26. oktober 2023 / 14:05

Edina »srfarka« na Gorenjskem

Nežka Skok prihaja iz Podlubnika. Njene roke so videti primernejše za umetnico kot smetarko, zato se ne začudim, ko pove, da je obiskovala oblikovno šolo, ki pa je ni dokončala. Pravi, da je narava na...