Bezgovo pecivo

V poznih pomladnih mesecih nam sprehod skozi naravo polepša bezeg. Njegove cvetove navadno uporabimo za pripravo osvežilne in aromatične pijače, lahko pa tudi za pripravo peciva. Bezgovo pecivo združuje bogat okus ajdove moke, kremast nadev iz skute in bezga ter zlato zapečen biskvit.

Za pripravo bezgovega peciva potrebujemo: za spodnjo plast: 3 jajca, tri četrt lončka mleka, 1 lonček sladkorja, 2 lončka ajdove moke, tri četrt lončka olja, polovico pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 400 g polnomastne pasirane skute, 1 jajce, 100 g kisle smetane, 1 žlico zdroba, 1,5 dl bezgovega sirupa (oziroma po okusu), 7 žlic osmukanih bezgovih cvetov; za zgornjo plast: 1 jajce, 1 lonček sladkorja, 1 lonček olja, 1 lonček mleka, 2 lončka moke, 1 vaniljev sladkor, polovico pecilnega praška, ščep soli.

Priprava spodnje plasti: Skupaj zmešamo ajdovo moko, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto umešamo s sladkorjem. Prilijemo olje in mleko ter nato postopoma umešamo še mešanico moke.

Priprava nadeva: Skuto, jajce, kislo smetano in sirup zmešamo v gladko zmes. Dodamo žlico zdroba in nato še bezgove cvetove. Po okusu dosladkamo.

Priprava zgornje plasti: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek ter ščep soli. Jajce penasto stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo olje in mleko ter nato postopoma umešamo še mešanico moke.

Sestavljanje peciva in peka: V srednje velik namaščen pekač ali v pekač, prekrit s peki papirjem, vlijemo spodnjo plast. Pekač postavimo za 15 minut v pečico, ogreto na 180 °C. Nato na prvo plast nadevamo bezgov nadev in čezenj razporedimo maso za zgornjo plast. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 30 do 40 minut pri 180 °C.

NASVET: Za odmerjanje sestavin uporabimo lonček prostornine 2 dl. Sladkost nadeva je odvisna od vrste sirupa, zato količino sirupa prilagodimo okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 24. januar 2013 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Resnično sem vznemirjen, ker se mi zelo pogosto sanja o pokojnih prijateljih, znancih, domačih (sorodstvu)... zanima me, kaj naj bi bilo temu vzrok. Hvala za pojasnilo.« Vili Dragi Vili,

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Poletje Imago Sloveniae 2009 v Kranjski Gori gosti baritonista in citrarja

V okviru mednarodnega festivala Poletje Imago Sloveniae 2009 bosta v soboto, 18. julija, ob 20.30 na trgu pred cerkvijo v Kranjski Gori nastopila baritonist Matjaž Robavs in citrar

Prosti čas / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Modernejša Langa

Langin šesti album naj bi bil malce drugačen. Na njem bo skupina predstavila romsko glasbo v drugačni, modernejši, pop, jazz različici.

Gospodarstvo / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Letina bo sorazmerno dobra

Za zapoznelo letošnjo žetev ječmena je krivo slabo vreme.

Gospodarstvo / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Skimar potrebuje novih sedem milijonov

Begunje - Skupščina Skimarja bo konec avgusta predvidoma odločala tudi o novi dokapitalizaciji družbe, ki je sicer v zadnjih dveh letih od lastnikov prejela že dvajset milijonov...

GG Plus / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Obiskovalcem planin bi radi ponudili tudi prenočišča

"Agrarne skupnosti ponujajo obiskovalcem planin na planšarijah kislo mleko, sir in skuto, v prihodnje bi jim rade ponudile tudi prenočevanje," pravi Dušan Jović, ki je v Bohinju kmetijski svetovalec ž...