Bezgovo pecivo
V poznih pomladnih mesecih nam sprehod skozi naravo polepša bezeg. Njegove cvetove navadno uporabimo za pripravo osvežilne in aromatične pijače, lahko pa tudi za pripravo peciva. Bezgovo pecivo združuje bogat okus ajdove moke, kremast nadev iz skute in bezga ter zlato zapečen biskvit.
Za pripravo bezgovega peciva potrebujemo: za spodnjo plast: 3 jajca, tri četrt lončka mleka, 1 lonček sladkorja, 2 lončka ajdove moke, tri četrt lončka olja, polovico pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 400 g polnomastne pasirane skute, 1 jajce, 100 g kisle smetane, 1 žlico zdroba, 1,5 dl bezgovega sirupa (oziroma po okusu), 7 žlic osmukanih bezgovih cvetov; za zgornjo plast: 1 jajce, 1 lonček sladkorja, 1 lonček olja, 1 lonček mleka, 2 lončka moke, 1 vaniljev sladkor, polovico pecilnega praška, ščep soli.
Priprava spodnje plasti: Skupaj zmešamo ajdovo moko, pecilni prašek in ščep soli. Jajca penasto umešamo s sladkorjem. Prilijemo olje in mleko ter nato postopoma umešamo še mešanico moke.
Priprava nadeva: Skuto, jajce, kislo smetano in sirup zmešamo v gladko zmes. Dodamo žlico zdroba in nato še bezgove cvetove. Po okusu dosladkamo.
Priprava zgornje plasti: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek ter ščep soli. Jajce penasto stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo olje in mleko ter nato postopoma umešamo še mešanico moke.
Sestavljanje peciva in peka: V srednje velik namaščen pekač ali v pekač, prekrit s peki papirjem, vlijemo spodnjo plast. Pekač postavimo za 15 minut v pečico, ogreto na 180 °C. Nato na prvo plast nadevamo bezgov nadev in čezenj razporedimo maso za zgornjo plast. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še od 30 do 40 minut pri 180 °C.
NASVET: Za odmerjanje sestavin uporabimo lonček prostornine 2 dl. Sladkost nadeva je odvisna od vrste sirupa, zato količino sirupa prilagodimo okusu.