Piščanec na modelu za potico

Model za peko potice ni uporaben zgolj za peko potice in drugih sladkih zavitkov. Več kot koristno se obnese tudi za peko piščanca. Mariniranega piščanca postavimo na sredino modela, v model pa razporedimo krompir z zelenjavo. Med peko bodo sokovi piščanca tekli na krompir in zelenjavo ter to naredili sočno in polno okusov.

Za pripravo piščanca v modelu za potico potrebujmo: 1 srednje velikega piščanca (približno 1,5 kg), 4 žlice olivnega olja, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke timijana, pol žličke rožmarina, sol in poper (po okusu); za krompir in zelenjavo: 1 kg mladega krompirja, 1 skodelo poljubne zelenjave (paprika, bučke, koleraba …), 2 žlici olivnega olja, sol, 1 šopek peteršilja.

Približno 1 uro pred peko piščanca vzamemo iz hladilnika, ga umijemo in temeljito osušimo. V skodelici zmešamo olivno olje, mleto rdečo papriko, timijan, rožmarin, sol in poper. S pripravljeno marinado natremo piščanca in ga postavimo na sredino modela za potico, tako da piščanec stoji pokonci. Krompir temeljito umijemo in narežemo na polovice ali krhlje. Zelenjavo očistimo ter jo prav tako narežemo na manjše kose ali trakove. V skledi skupaj zmešamo krompir, zelenjavo in vse skupaj posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. V model razporedimo narezan krompir in zelenjavo. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo model s piščancem in zelenjavo. Takoj pod model postavimo še en pekač, v primeru, da bo iz sredine modela pritekla kakšna tekočina. Pečemo od ene ure do ure in pol, odvisno od velikosti piščanca. Med peko krompir in zelenjavo večkrat premešamo, da se enakomerno zapeče. Da se piščanec ne bi preveč zapekel, ga proti koncu po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo. Na koncu, ko je jed pečena, krompir in zelenjavo posujemo še s sveže nasekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 4. avgust 2013 / 13:52

V Bohinju bodo odpuščali

Lip Bohinj, četrti največji evropski proizvajalec opažnih plošč, bo zaradi pomanjkanja hlodovine odpustil petdeset delavcev. »Če bi imeli dovolj hlodovine, bi ti delavci imeli tudi delo,« poudarja Alo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 8. april 2014 / 13:58

Ukradel belo tehniko

Naklo – Neznani storilec je minuli teden na Pokopališki poti v Naklem vlomil v nov, še nedokončan stanovanjski objekt in si prilastil kuhinjsko belo tehniko. Lastnik je prijavil, da mu je tat povzr...

Gospodarstvo / torek, 8. april 2014 / 13:52

Tilia povečala dobiček in tržni delež

Kranj – V Zavarovalnici Tilia so zadovoljni z lanskim poslovanjem in poslovnimi rezultati. V primerjavi s slovenskim povprečjem, ki kaže 3,6-odstotno znižanje kosmate premije, so beležili 4,7-odsto...

Gospodarstvo / torek, 8. april 2014 / 13:51

Država prodaja večinski delež Telekoma

Ljubljana – Slovenska odškodninska družba je v sredo v imenu Republike Slovenije, Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja, Pozavarovalnice Sava, Zavarovalnice Triglav in v svoje...

Gospodarstvo / torek, 8. april 2014 / 13:50

Banka Koper je tudi lani poslovala z dobičkom

Kranj – Banka Koper je tudi v razmerah gospodarske krize in težkih časov za bančništvo potrdila stabilnost in kakovost poslovanja. Minulo leto je kot ena redkih bank v Sloveniji poslovala pozitivno...

Kronika / torek, 8. april 2014 / 13:47

Devetletnik padel s kolesom

Tržič – Tržiški policisti so v sredo zvečer v Tržiču obravnavali nesrečo, v katero je bil udeležen devetletni otrok na kolesu. Kolesaril je po travnati površini ob cesti, ko pa je zapeljal na makad...