Borovničev tiramisu v kozarcu

Sladice v kozarcu imajo svoj čar, saj lahko tako ustvarimo sladice, ki so na pogled še posebej privlačne, poleg tega pa imamo tudi nekaj manevrskega prostora s samo strukturo. Borovničev tiramisu v kozarcu združuje piškote, namočene v kavi, plast borovnic, vse skupaj pa zaključi nežna vaniljeva krema. Tako enostavno, a tako okusno.

Za pripravo borovničevega tiramisuja potrebujemo: 200 g otroških piškotov, 2,5 dl močne kave, 2 žlici ruma; za borovničevo plast: 400 g svežih ali zamrznjenih borovnic, 1,5 dl rdečega vina, 100 g sladkorja, 1 žlico koruznega škroba; za vaniljevo kremo: 0,5 l mleka, 1 paket vaniljevega pudinga, 4 dl smetane, 4 žlice sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; kakav za posip.

Priprava vaniljeve kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga pokrijemo s folijo za živila. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v ohlajen puding.

Priprava borovničeve plasti: Borovnice stresemo v kozico, potresemo s sladkorjem in zalijemo z vinom. Zavremo in pokrito kuhamo na zmerni temperaturi še 15 minut. Koruzni škrob zmešamo z žlico vode ter jo nato vmešamo k borovnicam in kuhamo še minuto, da se zmes malenkost zgosti.

Sestavljanje tiramisujev: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno kozarcev. Čez piškote razporedimo dve žlici borovničeve kreme in jih prekrijemo z vaniljevo kremo. Kremo prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo razporedimo preostalo borovničevo kremo in nato preostalo vaniljevo kremo. Po vrhu posujemo še s kakavom. Kozarce za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 21. oktober 2015 / 14:04

Setev ozimnih žit bo kasnila

Na gorenjskih kmetijah pridelujejo ozimna žita večinoma v kolobarju s koruzo: ko pospravijo koruzo, vsejejo ozimno žito. Običajno ga sejejo po 15. oktobru, letos pa bo setev zaradi deževnega obdobja i...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 19. april 2014 / 09:25

Mnogotere dimenzije slike

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj je na ogled razstava slik akademskega slikarja Marka Tuška.

Šport / sobota, 19. april 2014 / 09:23

Hokejisti v boj za elitno skupino

Kranj – To nedeljo se bo v milijonskem Goyangu v Južni Koreji začelo svetovno prvenstvu v hokeju na ledu divizije I. Že v sredo so na prizorišče odpotovali naši hokejisti, ki so si za cilj postavil...

Šport / sobota, 19. april 2014 / 09:22

Vaterpolisti Triglava zanesljivi

Kranj – V torek in sredo se je odigral prvi krog drugega dela članskega vaterpolskega državnega prvenstva. Branik je doma igral z Žusterno, srečanje pa se je po presenečenju, saj je Branik veljal z...

Šport / sobota, 19. april 2014 / 09:22

Danes druga polfinalna tekma

Železniki – Z nedeljskim obračunom v elitni floorballski ligi, ki so ga v dvorani na Podnu po podaljšku z zmago nad Polansko bando z 8 : 7 dobili igralci domačega Insporta, se je začel polfinale le...

Šport / sobota, 19. april 2014 / 09:20

Točka za Triglav

Kranj, Domžale – V sredinem 27. krogu prve slovenske nogometne lige Telekom ni bilo velikih presenečenj. V Kranju je Triglav v tekmi, v kateri je imel več priložnosti za dosego zadetka kot pa naspr...