Borovničev tiramisu v kozarcu

Sladice v kozarcu imajo svoj čar, saj lahko tako ustvarimo sladice, ki so na pogled še posebej privlačne, poleg tega pa imamo tudi nekaj manevrskega prostora s samo strukturo. Borovničev tiramisu v kozarcu združuje piškote, namočene v kavi, plast borovnic, vse skupaj pa zaključi nežna vaniljeva krema. Tako enostavno, a tako okusno.

Za pripravo borovničevega tiramisuja potrebujemo: 200 g otroških piškotov, 2,5 dl močne kave, 2 žlici ruma; za borovničevo plast: 400 g svežih ali zamrznjenih borovnic, 1,5 dl rdečega vina, 100 g sladkorja, 1 žlico koruznega škroba; za vaniljevo kremo: 0,5 l mleka, 1 paket vaniljevega pudinga, 4 dl smetane, 4 žlice sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; kakav za posip.

Priprava vaniljeve kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga pokrijemo s folijo za živila. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v ohlajen puding.

Priprava borovničeve plasti: Borovnice stresemo v kozico, potresemo s sladkorjem in zalijemo z vinom. Zavremo in pokrito kuhamo na zmerni temperaturi še 15 minut. Koruzni škrob zmešamo z žlico vode ter jo nato vmešamo k borovnicam in kuhamo še minuto, da se zmes malenkost zgosti.

Sestavljanje tiramisujev: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno kozarcev. Čez piškote razporedimo dve žlici borovničeve kreme in jih prekrijemo z vaniljevo kremo. Kremo prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo razporedimo preostalo borovničevo kremo in nato preostalo vaniljevo kremo. Po vrhu posujemo še s kakavom. Kozarce za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 3. julij 2010 / 07:00

Odprli kotiček z domačimi izdelki

Škofja Loka – Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka je v špecerijski trgovini v Stari Loki odprla prodajni kotiček z domačimi izdelki kmetij s Škofjeloškega hribovja. Kot je na...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 3. julij 2013 / 15:40

Najlepša predstavitev Škofje Loke

Škofja Loka - V Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki so številni Škofjeločani, prijatelji in sorodniki arhitekta in fotografa Petra Pokorna minulo soboto dopoldne z navdušenjem...

Šport / sreda, 3. julij 2013 / 15:35

Klinarjeva ne gre v Španijo

Anja Klinar je na petkovi slovesnosti na radovljiškem bazenu razrezala slavnostno torto in povedala, da jo je poškodba prisilila, da je odpovedala nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v plavanju.

Kronika / sreda, 3. julij 2013 / 15:30

Kolesarka padla na kolesarski stezi

Podkoren - V nedeljo popoldne je v Podkorenu grdo padla 51-letna kolesarka iz okolice Ljubljane. Po ugotovitvah policije pri vožnji po kolesarski stezi ni držala primerne varnostne razdalj...

Lukovica / sreda, 3. julij 2013 / 15:14

Godba Lukovica praznovala petnajst let

Lukovica - Godbeniki iz Črnega grabna, ki so pred petnajstimi leti ustanovili svojo Godbo Lukovica, so pred dnevi pripravili jubilejni koncert, na katerega so povabili tudi godbe iz Šenčur...

Nasveti / sreda, 3. julij 2013 / 15:04

Povej, kaj sanjaš …

»Vse se je dogajalo ob gozdu, skratka na podeželju. Bil je čas vojne. Vse naokoli je bilo ogromno vojakov in vojaških vozil. Naenkrat nameri neki vojak pištolo vame in popadel me je grozen...