Maša in Špela Debevc / Foto: osebni arhiv (Dorothea Žajgar)

Sestri Debevc osvojili tudi Zagreb

Špela in Maša Debevc sta Kamničanki, prihajata iz Šmarce. Znani sta predvsem po svoji ljubljanski butični pekarni Sisters Kurtoš, katere glavna zvezda je sladki kurtoš. Po novem ta sladi življenje tudi Zagrebčanom.

Kamnik – Špela Debevc šteje 35 let, mlajša sestra Maša pa 32. Prva se že od nekdaj giblje v gostinskih vodah in je po poklicu gastronom hotelir. Že kot otrok je ljubila kuho in peko. Kakor hitro je bilo mogoče, je začela delati po kavarnah in v tem tudi neizmerno uživala. Mlajša sestra Maša pa zase pravi, da je bolj umetniška duša. Je sicer ravno tako kuhala in uživala tudi v peki, a vedno je šlo predvsem za razvajanje sebe in družine. Maša je diplomirala iz notranjega oblikovanja.

Ko sta bili sestri mlajši, nista nikoli razmišljali o skupni poti, izbrali sta vsaka svojo. Nista slutili, da bo ravno ljubezen do sladic tista, ki ju bo združila na skupni podjetniški poti. »Hkrati pa lahko rečem, da sva ravno s to odločitvijo nadgradili tudi najin odnos,« je odkrita Maša. Ideja o tem, da bi odprli nekaj lastnega, je prišla zelo spontano. »Zdaj super sodelujeva. Špela odlično uveljavlja nove recepte in skrbi, da so naše brbončice potešene, meni pa ustvarjanje novih kurtošev omogoča, da izkoristim svojo umetniško žilico,« pravi.

Pecivo iz kvašenega testa

Danes sta namreč Špela in Maša Debevc uspešni podjetnici s še uspešnejšim okusnim sladkim izdelkom. V Ljubljani sta s pomočjo svojih partnerjev pred slabimi šestimi leti odprli butično pekarno in prodajalnico, ki sta jo poimenovali Sisters Kurtoš. Kot že ime samo pove, je glavna zvezda pekarne kurtoš, pecivo iz kvašenega testa. »Najprej se to testo navije na palice, na katerih potem vzhaja. Nato ga premažemo z oljem in posujemo s sladkorjem ter postavimo v pečico. V pečici sladkor karamelizira, kar omogoča, da za že pečenega lahko uporabimo različne posipe. Originalno je prazen in posut s sladkorjem ter cimetom. Imamo pa še ogromno drugih posipov in namazov,« pojasnjuje Maša. Za svojo pekarno pa sta s Špelo želeli nekaj več in tako so nastali njuni kurtoši, ki so polnjeni recimo z domačim sladoledom, in t. i. special kurtoši, kot so kinder bueno, freshy, apple štrudl. Za predstavo: t. i. apple štrudl kurtoš je polnjen z jabolčno čežano, karamelo in cimetovim drobljencem ter cimetovo smetano; lahko pa mu dodajo tudi vaniljev sladoled.

Temu, da sta se odločili ravno za kurtoš, je botroval najprej obisk Prage, kjer se je Maša s svojim partnerjem Domnom, s katerim sta velika ljubitelja omenjene prestolnice, prvič srečala z njim. »Tam jim pravijo trdelniki,« pripoveduje. Potem sta ob obisku Poljske ponovno naletela nanje in jih predstavila še sestri Špeli in njenemu Boštjanu. Pojasnjuje naprej: »Kürtőskalács pa pravijo temu sladkemu grižljaju na Madžarskem. Izvira iz Transilvanije in je priljubljen v višegrajskih državah. Pri nas kurtoš poznajo predvsem v Prekmurju, a ker je nas tako navdušil, smo se odločili, da ga predstavimo Ljubljani.«

Začetek je bil zahteven

Na začetku niso točno vedeli, kaj pričakovati. Bilo je kar zahtevno. Pekarna je pogosto samevala, para sta se prvič srečevala z nečim takim, vložek je bil velik. »Poznal nas ni nihče in ljudje sploh niso vedeli, kaj je kürtőskalács, poleg tega pa tudi ljubljanski Breg, kjer stoji naša pekarna, takrat še ni bil tako razvit.« Vse moči so usmerili v marketing in si tudi s pomočjo spleta počasi zgradili prepoznavnost. Danes lahko s ponosom rečejo, da so njihovi kurtoši ne samo prepoznavni, temveč vedno bolj priljubljeni. Na prvem mestu je zagotovo njihova kakovost. Vse pripravljajo sami – od testa, krem, vseh čokoladnih dodatkov, ki krasijo kurtoše, do sladoleda. Pripravljajo jih po originalnem receptu, ki sta ga do danes sestri tudi že nadgradili.

»Vedno pa stremimo k novim idejam in razmišljamo v smeri, da bi ljudem ponudili nekaj novega, edinstvenega. In tako so nastali tudi sladoledni lončki, ki so narejeni ročno, po slojih, ki jih sami ročno natehtamo, v lončkih pa lahko najdemo različne okuse in strukture (sladoled, prelivi in dodatki), ki sladoledni lonček dvignejo na še višjo raven,« Maša ponosno omeni še en novejši izdelek pekarne Sisters Kurtoš.

Prestolnica Hrvaške

Konec decembra lani pa sta sestri Debevc s svojo ekipo svoj kurtoš predstavili tudi Zagrebčanom. Izvemo še, da Špela zdaj tudi živi v Zagrebu. Zgodbo so želeli nadgraditi v večjem mestu, zato so se ozrli širše, pravi Maša. Odziv na njihovo novo pekarno v novem mestu je bil odličen. Nad pričakovanji, sta složni sestri. Res pa je tudi, da jih hrvaške stranke dobro poznajo iz Slovenije, tako da jih je novica, da prihajajo v Zagreb, razveselila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 25. december 2018 / 17:40

Štefanov sejem in Baklada

Selca – Turistično društvo (TD) Selca bo v sredo organiziralo že četrti Štefanov sejem. Začel se bo ob 10. uri in bo potekal pred novim gasilskim domom v Selcih. Obiskati bo možno stojnice z lokaln...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 9. maj 2024 / 19:51

Začaran gozd z novimi vsebinami

Tematska pravljična pot Začaran gozd, ki se vse od leta 2019 razprostira med krošnjami nad Zasipom, je obogatena s sodobno infrastrukturo in dejavnostmi, ki so prilagojene tudi otrokom s posebnimi pot...

Gorenjska / četrtek, 9. maj 2024 / 19:48

Sodelovanje na tržnici Alpe-Adria

Beljak – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je pred kratkim v sodelovanju z Občino Beljak v sklopu projekta SPOT organizirala čezmejni dogodek Možnosti sodelovanja na tedenski in Alpe-Adria tržnic...

Škofja Loka / četrtek, 9. maj 2024 / 19:47

Saga o bankomatu je končana

Škofja Loka – Škofjeločani se veselijo novega bankomata, streljaj stran od Mestnega trga, kjer so ga bili leta vajeni. Številni meščani, tisti, ki mestno jedro večkrat obiščejo, pa tudi turisti so...

Bled / četrtek, 9. maj 2024 / 16:18

Na Bledu zazvenele harmonike

V nedeljo se je ob Blejskem jezeru zbralo več kot 450 harmonikarjev na osmi prireditvi Harmonike ob Blejskem jezeru, ki jo je pod organizacijsko taktirko Iztoka Pesrla pripravil Javni zavod Turizem Bl...

Kultura / četrtek, 9. maj 2024 / 16:14

Duje Medić v Kranju

Kranj – V Mali galeriji Likovnega društva Kranj lahko do 27. maja uživate v izjemnih risbah hrvaškega umetnika Duja Medića, ki so na prvi pogled videti kot fotografije. Lani je prejel grand prix na...