Maša in Špela Debevc / Foto: osebni arhiv (Dorothea Žajgar)

Sestri Debevc osvojili tudi Zagreb

Špela in Maša Debevc sta Kamničanki, prihajata iz Šmarce. Znani sta predvsem po svoji ljubljanski butični pekarni Sisters Kurtoš, katere glavna zvezda je sladki kurtoš. Po novem ta sladi življenje tudi Zagrebčanom.

Kamnik – Špela Debevc šteje 35 let, mlajša sestra Maša pa 32. Prva se že od nekdaj giblje v gostinskih vodah in je po poklicu gastronom hotelir. Že kot otrok je ljubila kuho in peko. Kakor hitro je bilo mogoče, je začela delati po kavarnah in v tem tudi neizmerno uživala. Mlajša sestra Maša pa zase pravi, da je bolj umetniška duša. Je sicer ravno tako kuhala in uživala tudi v peki, a vedno je šlo predvsem za razvajanje sebe in družine. Maša je diplomirala iz notranjega oblikovanja.

Ko sta bili sestri mlajši, nista nikoli razmišljali o skupni poti, izbrali sta vsaka svojo. Nista slutili, da bo ravno ljubezen do sladic tista, ki ju bo združila na skupni podjetniški poti. »Hkrati pa lahko rečem, da sva ravno s to odločitvijo nadgradili tudi najin odnos,« je odkrita Maša. Ideja o tem, da bi odprli nekaj lastnega, je prišla zelo spontano. »Zdaj super sodelujeva. Špela odlično uveljavlja nove recepte in skrbi, da so naše brbončice potešene, meni pa ustvarjanje novih kurtošev omogoča, da izkoristim svojo umetniško žilico,« pravi.

Pecivo iz kvašenega testa

Danes sta namreč Špela in Maša Debevc uspešni podjetnici s še uspešnejšim okusnim sladkim izdelkom. V Ljubljani sta s pomočjo svojih partnerjev pred slabimi šestimi leti odprli butično pekarno in prodajalnico, ki sta jo poimenovali Sisters Kurtoš. Kot že ime samo pove, je glavna zvezda pekarne kurtoš, pecivo iz kvašenega testa. »Najprej se to testo navije na palice, na katerih potem vzhaja. Nato ga premažemo z oljem in posujemo s sladkorjem ter postavimo v pečico. V pečici sladkor karamelizira, kar omogoča, da za že pečenega lahko uporabimo različne posipe. Originalno je prazen in posut s sladkorjem ter cimetom. Imamo pa še ogromno drugih posipov in namazov,« pojasnjuje Maša. Za svojo pekarno pa sta s Špelo želeli nekaj več in tako so nastali njuni kurtoši, ki so polnjeni recimo z domačim sladoledom, in t. i. special kurtoši, kot so kinder bueno, freshy, apple štrudl. Za predstavo: t. i. apple štrudl kurtoš je polnjen z jabolčno čežano, karamelo in cimetovim drobljencem ter cimetovo smetano; lahko pa mu dodajo tudi vaniljev sladoled.

Temu, da sta se odločili ravno za kurtoš, je botroval najprej obisk Prage, kjer se je Maša s svojim partnerjem Domnom, s katerim sta velika ljubitelja omenjene prestolnice, prvič srečala z njim. »Tam jim pravijo trdelniki,« pripoveduje. Potem sta ob obisku Poljske ponovno naletela nanje in jih predstavila še sestri Špeli in njenemu Boštjanu. Pojasnjuje naprej: »Kürtőskalács pa pravijo temu sladkemu grižljaju na Madžarskem. Izvira iz Transilvanije in je priljubljen v višegrajskih državah. Pri nas kurtoš poznajo predvsem v Prekmurju, a ker je nas tako navdušil, smo se odločili, da ga predstavimo Ljubljani.«

Začetek je bil zahteven

Na začetku niso točno vedeli, kaj pričakovati. Bilo je kar zahtevno. Pekarna je pogosto samevala, para sta se prvič srečevala z nečim takim, vložek je bil velik. »Poznal nas ni nihče in ljudje sploh niso vedeli, kaj je kürtőskalács, poleg tega pa tudi ljubljanski Breg, kjer stoji naša pekarna, takrat še ni bil tako razvit.« Vse moči so usmerili v marketing in si tudi s pomočjo spleta počasi zgradili prepoznavnost. Danes lahko s ponosom rečejo, da so njihovi kurtoši ne samo prepoznavni, temveč vedno bolj priljubljeni. Na prvem mestu je zagotovo njihova kakovost. Vse pripravljajo sami – od testa, krem, vseh čokoladnih dodatkov, ki krasijo kurtoše, do sladoleda. Pripravljajo jih po originalnem receptu, ki sta ga do danes sestri tudi že nadgradili.

»Vedno pa stremimo k novim idejam in razmišljamo v smeri, da bi ljudem ponudili nekaj novega, edinstvenega. In tako so nastali tudi sladoledni lončki, ki so narejeni ročno, po slojih, ki jih sami ročno natehtamo, v lončkih pa lahko najdemo različne okuse in strukture (sladoled, prelivi in dodatki), ki sladoledni lonček dvignejo na še višjo raven,« Maša ponosno omeni še en novejši izdelek pekarne Sisters Kurtoš.

Prestolnica Hrvaške

Konec decembra lani pa sta sestri Debevc s svojo ekipo svoj kurtoš predstavili tudi Zagrebčanom. Izvemo še, da Špela zdaj tudi živi v Zagrebu. Zgodbo so želeli nadgraditi v večjem mestu, zato so se ozrli širše, pravi Maša. Odziv na njihovo novo pekarno v novem mestu je bil odličen. Nad pričakovanji, sta složni sestri. Res pa je tudi, da jih hrvaške stranke dobro poznajo iz Slovenije, tako da jih je novica, da prihajajo v Zagreb, razveselila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 20. april 2019 / 11:38

Petnajst let zapora za nasilno smrt brezdomca

Za nasilno smrt jeseniškega brezdomca Matevža Potočnika Muzge lani jeseni sta poleg Alena Lovića odgovorna tudi zakonca Franc in Gloria Kleindienst, je v sredo odločilo kranjsko sodišče.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 20. april 2009 / 07:00

V ritmu orientalskih plesov

Minuli četrtek je bila v Osnovni šoli Ivana Groharja v Škofji Loki zaključna predstava Kulturnega društva Arabeske, ki ga vodi Petra Glažar. Z orientalskimi plesi so se v predstavi Seza...

Prosti čas / ponedeljek, 20. april 2009 / 07:00

Glasbenica po srcu

Novinarka in moderatorka Maruša Kobal si je od nekdaj želela postati učiteljica, da se je navdušila za medijski svet, pa je "kriv" predvsem Mario Galunič.

Prosti čas / ponedeljek, 20. april 2009 / 07:00

Radijec, ki zna peti

Po zmagi na Prvem glasu Gorenjske po izboru občinstva se Klemen Bunderla namerava še resneje posvetiti glasbi. Zadnja tri leta se je pospešeno učil petja, naprej pri Jadranki Juras, nato pri Veri Dani...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. april 2009 / 07:00

Paketi hrane v novih prostorih

V sredo je tržiški Rdeči križ spet začel deliti pakete s hrano. Preselili so se v stavbo ob Mošeniku, ki so jo obnovili.

Zanimivosti / ponedeljek, 20. april 2009 / 07:00

Anketa: Hude krize za zdaj (še) ni

Po nacionalni raziskavi približno polovica Slovencev čuti posledice gospodarske krize. Kako pa Kranjčani, ki smo jih povprašali za mnenje? Gredo ukrepi vlade za blažitev krize v pravo smer? Se bojijo...