Dijaki pri izdelavi intarzije. / Foto: Gorazd Kavčič

Preizkusili svoje veščine

V Šolskem centru Škofja Loka so po trinajstih letih minuli četrtek znova gostili Lesarijado, vsakoletno srečanje in državno strokovno tekmovanje dijakov slovenskih lesarskih šol.

Za izdelavo intarzije so imeli na voljo tri vrste furnirja: oreh, javor in češnjo. Osnova intarzije je bila iz furnirja češnje, zvezda pa je morala biti postavljena točno na sredino intarzije.

Škofja Loka – Srednja šola za lesarstvo Šolskega centra Škofja Loka je bila letošnja gostiteljica tekmovanja srednjih lesarskih šol Slovenije. Na tekmovanju se je pomerilo 275 tekmovalcev iz enajstih lesarskih šol. Tekmovali so v različnih spretnostih, tako splošnih kot povezanih z njihovim poklicem. Kot so poudarili na šoli, je tako tekmovanje preizkus veščin, obenem pa predvsem priložnost za izmenjavo izkušenj in gradnjo mostov med šolami.

Dijaki so se pomerili v šestih disciplinah: ročni obdelavi lesa, izdelavi intarzije, risanju lesnih vezi v programu ACAD, lesarskih družabnih igrah, odbojki in krosu. V učilnici, kjer so se dijaki pomerili v izdelavi intarzije, je takoj po začetku tekmovanja zavladala napeta tišina, saj so se dijaki naloge lotili nadvse resno in zavzeto. Kot je pojasnil učitelj praktičnega pouka Marko Legat, so navodila za izdelavo intarzije osmerokrake dvobarvne zvezde dobili že pred skoraj dvema mescema, tako da so lahko že vadili in so na tekmovanju pokazali vse pridobljeno znanje in spretnosti. Za izdelavo intarzije so imeli na voljo tri vrste furnirja: oreh, javor in češnjo. Osnova intarzije je bila iz furnirja češnje, zvezda pa je morala biti postavljena točno na sredino intarzije. Čas izdelave intarzije je bil omejen na uro in pol. »Zvezdo so morali izdelati do milimetra natančno, obenem pa ni smelo biti nobenih poškodb – luknjic, dodatnih risov ali rezov, sicer so se jim točke odštevale,« je poudaril Legat in dodal, da je bila pred dijaki precej zahtevna naloga, sploh ker so na tekmovanju delali pod pritiskom. Podobno vzdušje je vladalo v delavnici, kjer so dijaki izdelovali lesne vezi. »Tudi pri tem so morali pokazati precej ročnih spretnosti,« je razložil učitelj praktičnega pouka Jože Gregorc. Vez za izdelavo okenskih okvirjev po njegovih besedah ni bila čisto klasična, ampak precej zahtevnejša. »Že zarisati je bilo treba čim bolj natančno, da sta se kosa čim bolj natančno prilegala in pri ocenjevanju niso izgubljali točk.« Najboljšim so na koncu podelili pokale in priznanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 20. april 2020 / 13:27

Za zdaj so še brez okužb

Tako v Splošni bolnišnici Jesenice kot v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja za zdaj nimajo nobenega okuženega s koronavirusom.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...