Jabolčna torta z jogurtom
Včasih se na vse pretege trudimo s pripravo bogate torte, ki vsebuje kup kompleksnih in močnejših sestavin, kot so čokolada, maskarpone sir, maslo …, nemalokrat pa najboljši odziv poberejo povsem preproste torte, pripravljene iz običajnih sestavin, ki ne obležijo v želodcu. In v to kategorijo zagotovo spada tudi jabolčna torta z jogurtom.
Za pripravo jabolčne torte z jogurtom potrebujemo: za piškotno dno: 250 g navadnih maslenih piškotov, 150 g masla; za jabolčno plast: 3 srednje velika jabolka, 1 žličko masla, 3 žlice limoninega soka, 2 žlici rjavega sladkorja, pol žličke cimeta; za jogurtovo plast: 4 dl smetane, 300 g kremnga navadnega jogurta, 5 listov želatine, 2 žlički cimeta, semena enega vaniljevega stroka ali druga aroma vanilje, 100 g mletega sladkorja; 2 dl smetane za premaz, cimet za posip.
Piškote zmeljemo ter jih zmešamo s stopljenim maslom. Zmes prenesemo v pekač za torto premera 20 cm. Zmes dobro potlačimo ob dno pekača, da se sprime.
Priprava jabolčnega nadeva: Jabolka olupimo ter narežemo na manjše kocke. V večji kozici raztopimo maslo ter na njem popečemo jabolčne kocke. Potresemo z rjavim sladkorjem, cimetom ter prilijemo limonin sok. Premešamo in prilijemo še tri žlice vode. Pokrijemo in dušimo 10 minut. Jabolčno plast razporedimo po piškotnem dnu.
Priprava jogurtove kreme: Želatino namočimo v hladni vodi. 1 dl smetane segrejemo ter v njej raztopimo namočeno in ožeto želatino ter ohladimo do mlačnega. Preostalo smetano stepemo ter ji primešamo jogurt, cimet, vaniljo, mleti sladkor ter nato še ohlajeno smetano z želatino. Jogurtovo kremo razporedimo po jabolčni plasti.
Nazadnje stepemo še 2 dl smetane ter jo razporedimo po jogurtovi kremi ter potresemo s cimetom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi, ter nato odstranimo tortni obod in po želji dodatno še okrasimo.