Koruzna potička z jabolki

V času velikonočnih praznikov naše kuhinje oživijo s prijetnim vonjem sveže pečenih potic. Čeprav so običajno na mizi orehove ali makove potice, se lahko odločimo za nekaj povsem novega in osvežujočega. Zakaj ne bi poskusili s kombinacijo koruzne moke in sočnih jabolk, ki ustvari nekoliko drugačno, enostavno in izjemno sočno potico.

Za pripravo koruzne potičke z jabolki potrebujemo: 200 g koruzne moke, 300 g pšenične moke, pol kocke kvasa, 3,7 dl mleka, 50 g masla, 2 žlici sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol žličke soli; adev: 1 kg jabolk, sok ene limone, 100 g rozin, 3 žlice ruma, cimet, rjavi sladkor, 3 žlice drobtin, 1 žlico masla; 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Obe vrsti moke presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas zmešamo z eno žličko sladkorja ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo, da vzhaja od 10 do 15 minut. K moki dodamo preostale sestavine: stopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati eno uro.

Za nadev olupimo jabolka ter jih naribamo na tanke rezine. Pokapljamo jih z limoninim sokom, potresemo s cimetom in rjavim sladkorjem. Na maslu prepražimo drobtine do zlatorjave barve, rozine namočimo v rumu.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, približno pol centimetra na debelo. Jabolka enakomerno porazdelimo po testu ter jih potresemo z rozinami in drobtinami. Robove testa zapognemo in ga zvijemo v zavitek ter položimo na pekač, obložen s peki papirjem, ali pa v model za potico. Po vrhu ga nekajkrat prebodemo s tanko pletilko ali z daljšimi vilicami. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Zavitek oz. potičko pred peko po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo v ogreti pečici od 45 do 50 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 7. november 2011 / 07:00

Obravnava

Tržič - Zdravko Kaltnekar je bil rojen 11. maja 1929 v Križah pri Tržiču. Svoje šolanje je dokončal z doktoratom iz ekonomskih ved (1978) na Univerzi v Zagrebu, službovanje pa ko...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 7. november 2006 / 06:00

Mesto za v muzej

Škofja Loka, mesto za v muzej je bil naslov letošnjega brucovanja škofjeloških študentov, pod istim naslovom pa je nastal tudi kratki film produkcije MMC Pulsar, ki so ga posebej za brucovanje posneli...

Prosti čas / torek, 7. november 2006 / 06:00

BMW začenja na novo

Bavarski BMW bo z začetkom prihodnjega leta vzpostavil novo nacionalno organizacijo, ki bo skrbela za slovenski trg. Podružnica s sedežem v Ljubljani bo odgovorna za uvoz vozil in operativne nalo...

Prosti čas / torek, 7. november 2006 / 06:00

Prvi znanilci prihodnje pomladi

Nekateri avtomobilski proizvajalci so že prikazali prve fotografije novincev, ki se bodo na cestah pojavili prihodnje leto.

Prosti čas / torek, 7. november 2006 / 06:00

Izlet v neznano

"Povedali so nam le, da se bomo peljali z vlakom in naročili, naj obujemo pohodne čevlje," je razlagal 12-letni Luka, ki se je minuli četrtek v družbi 30 kranjskih vrstnikov odpravil na zanimiv izlet...

Kultura / torek, 7. november 2006 / 06:00

5moških.com

Pet odličnih slovenskih igralcev na odru govori o izkušnjah z ženskami, o odnosih, ljubezni, nakupovanju, sesku in še marsičem. Govorijo o tem, kako težko se ženske in moški razumemo in zakaj je tako....