Koruzna potička z jabolki

V času velikonočnih praznikov naše kuhinje oživijo s prijetnim vonjem sveže pečenih potic. Čeprav so običajno na mizi orehove ali makove potice, se lahko odločimo za nekaj povsem novega in osvežujočega. Zakaj ne bi poskusili s kombinacijo koruzne moke in sočnih jabolk, ki ustvari nekoliko drugačno, enostavno in izjemno sočno potico.

Za pripravo koruzne potičke z jabolki potrebujemo: 200 g koruzne moke, 300 g pšenične moke, pol kocke kvasa, 3,7 dl mleka, 50 g masla, 2 žlici sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol žličke soli; adev: 1 kg jabolk, sok ene limone, 100 g rozin, 3 žlice ruma, cimet, rjavi sladkor, 3 žlice drobtin, 1 žlico masla; 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Obe vrsti moke presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas zmešamo z eno žličko sladkorja ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo, da vzhaja od 10 do 15 minut. K moki dodamo preostale sestavine: stopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati eno uro.

Za nadev olupimo jabolka ter jih naribamo na tanke rezine. Pokapljamo jih z limoninim sokom, potresemo s cimetom in rjavim sladkorjem. Na maslu prepražimo drobtine do zlatorjave barve, rozine namočimo v rumu.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, približno pol centimetra na debelo. Jabolka enakomerno porazdelimo po testu ter jih potresemo z rozinami in drobtinami. Robove testa zapognemo in ga zvijemo v zavitek ter položimo na pekač, obložen s peki papirjem, ali pa v model za potico. Po vrhu ga nekajkrat prebodemo s tanko pletilko ali z daljšimi vilicami. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Zavitek oz. potičko pred peko po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo v ogreti pečici od 45 do 50 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 19. november 2010 / 07:00

Savo zapušča šef turizma

V Savi so potrdili, da se Andrej Šprajc, direktor Savine dejavnosti Turizem in družbe TMC, s koncem meseca poslavlja.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Zastonj prepleskali bolnišnico

V jeseniški bolnišnici je potekalo državno tekmovanje slikopleskarjev. In najboljši rezultat? Na novo prepleskane stene bolnišnice!

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Vsako pisanje ni birokracija

Mag. Miran Naglič: "Kmetje bi brez pomoči kmetijskih svetovalcev pri pripravi vlog težko izkoristili ponujeni državni in evropski denar."

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Gorenjski čebelarji se bodo združili

Gorenjska čebelarska društva, ki so zdaj vključena v dve zvezi, naj bi se združila v enotno Čebelarsko zvezo Gorenjske.

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Arhitektura domov znanih Slovencev

Časopisno založniška družba Kmečki glas je s sofinanciranjem ministrstva za kulturo in s podporo Gorenjske banke izdala knjigo z naslovom Arhitektura domov znanih Slovencev.

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

V novembru spet deflacija

Vse od polletja povprečje cen življenjskih potrebščin ne narašča več. Tri mesece se povprečje ni spremenilo, v juliju in novembru pa je statistika zabeležila padec.