Koruzna potička z jabolki

V času velikonočnih praznikov naše kuhinje oživijo s prijetnim vonjem sveže pečenih potic. Čeprav so običajno na mizi orehove ali makove potice, se lahko odločimo za nekaj povsem novega in osvežujočega. Zakaj ne bi poskusili s kombinacijo koruzne moke in sočnih jabolk, ki ustvari nekoliko drugačno, enostavno in izjemno sočno potico.

Za pripravo koruzne potičke z jabolki potrebujemo: 200 g koruzne moke, 300 g pšenične moke, pol kocke kvasa, 3,7 dl mleka, 50 g masla, 2 žlici sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol žličke soli; adev: 1 kg jabolk, sok ene limone, 100 g rozin, 3 žlice ruma, cimet, rjavi sladkor, 3 žlice drobtin, 1 žlico masla; 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Obe vrsti moke presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas zmešamo z eno žličko sladkorja ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo, da vzhaja od 10 do 15 minut. K moki dodamo preostale sestavine: stopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati eno uro.

Za nadev olupimo jabolka ter jih naribamo na tanke rezine. Pokapljamo jih z limoninim sokom, potresemo s cimetom in rjavim sladkorjem. Na maslu prepražimo drobtine do zlatorjave barve, rozine namočimo v rumu.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, približno pol centimetra na debelo. Jabolka enakomerno porazdelimo po testu ter jih potresemo z rozinami in drobtinami. Robove testa zapognemo in ga zvijemo v zavitek ter položimo na pekač, obložen s peki papirjem, ali pa v model za potico. Po vrhu ga nekajkrat prebodemo s tanko pletilko ali z daljšimi vilicami. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Zavitek oz. potičko pred peko po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo v ogreti pečici od 45 do 50 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 14. december 2019 / 17:11

Večerja treh dežel

Za turistični produkt Večerja treh dežel je kranjskogorska HIT Alpinea prejela sejalca, najvišje priznanje za inovativne turistične produkte, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Odzvali...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Sprejeli poročilo STC Stari vrh

Todraž - Matej Demšar, direktor Smučarsko turističnega centra Stari vrh, je na zadnji seji občinskega sveta Gorenja vas-Poljane drugič predstavil poročilo o poslovanju podjetja,...

Zanimivosti / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Sedemdeset let gasilstva na Trsteniku

Trstenik - Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Trstenik letos praznuje 70-letnico obstoja. Društvo so ustanovili šestega maja leta 1937. Prva seja je potekala pri Petru Zaplotniku,...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Šestnajsti rojstni dan

Pred šestnajstimi leti je sedanja generacija Slovenk in Slovencev uresničila večstoletni sen po neodvisni in samostojni državi. Slovenska osamosvojitev je bila enkratno dejanje, ki je jasno začrtal...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Ptujske vedute ali "Ljubezen na prvi pogled"

OO NSi Žirovnica je v soboto, 16. junija, organiziral izlet na Ptuj. To ni prvič, da smo svoje člane in prijatelje popeljali po naši prelepi Sloveniji: ogledali smo si že Vipavsko dolino in Koroško...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Ustvarjalne delavnice v knjižnici

V knjižnici Matije Čopa Žirovnica bodo tudi tokrat z ustvarjalnimi delavnicami skušali poskrbeti za aktivno preživljanje prostega časa med počitnicami. Delavnice bodo potekale v naslednjih termin...