Po nasmeh k Bizjaku
Spomladanski Teden restavracij se je začel s petkom in bo trajal do nedelje, 24. marca. Sodelujočih restavracij in gostiln je toliko, da bi lahko vsak dan v tednu jedli drugje – celo večkrat na dan, če bi se nam zahotelo oziroma denarnica to prenese.
Mi smo se tokrat odločili, da zadevo zastavimo malo drugače in izberemo med tistimi, ki nimajo srčkov, ki jih sodelujočim podelijo ocenjevalci, temveč oznako nasmeh. Od gorenjskih ponudnikov je to znana Gostilna pri Bizjaku z Zgornje Bele pri Preddvoru.
Izbirali smo lahko med tremi meniji – mesnim, ribjim in veganskim. Jaz sem se tokrat odločila za ribjega.
Pozdrav iz kuhinje je z obloženim domačim briošem obetal prijetno nadaljevanje. Sledila je čemaževa juha z zdrobovim skutnim štrukljem, peno kisle smetane in čipsom vijoličastega krompirja. Vmes je na mizo prispel še poseben, doma pečen kruh gostilničarke Veronike (Aljančič), eden od njih tudi s čemažem, kar nas je dodatno spomnilo, da v teh krajih v aprilu tradicionalno potekajo dnevi čemaža. Letos jih bodo pripravili od 8. do 14. aprila. Takrat preddvorski gostinci na svoje jedilnike umestijo različne jedi s čemažem, na zadnji dan dogajanja pa grad Dvor v Preddvoru gosti še Čemaževo kuhinjo na prostem. Organizatorji pripravijo tudi bogat spremljevalni program.
Glavna jed ribjega menija so bile tokrat lovke orjaškega lignja, gamber, zavit v rezance kadaif, sestavljali pa so jo še korenje, pomaranča in sipa. Jed je bila zelo okusna in po tej plati zvezda trihodnega menija. Za sladico je na mizo prispel čokoladni tart s sorbetom pomaranče in rožmarina. Ta je v ustih zaživela, če si skupaj zaužil čokoladni tart in sorbet. Čokolada, okus rožmarina in citrusa so si lepo podali roke.
Gostilna pri Bizjaku je bila v času našega obiska – drugi dan Tedna restavracij, v soboto popoldne – polna. Ljudje so od miz odhajali zadovoljni in glede na porcije, ki smo jih dobili, nihče ni odšel lačen.
Imeli pa smo tudi privilegij, da smo za konec pokusili še eno gospodaričino domačo posebnost: pijačo, ki jo pripravlja iz bezgovih jagod in ruma. Prav veliko nam o tej pijači ni uspelo izvedeti, saj je Veronika Aljančič kot prava gostilničarka okoli tega ostala skrivnostna, z nami pa delila nasmeh.