Klemen Ptičak in Til Pleterski / Foto: Alenka Brun

Kaj imata skupnega Mehika in Jezersko

Nedavno so
v ljub­ljanski Taqueriji Uno­más pripravili uradno odprtje. Ime izhaja iz besed »uno más«, kar v prevodu pomeni »še enega«. Z avtentičnimi mehiškimi takosi in napitki, kot sta »horchata« iz riževega mleka, cimeta, vanilje ter tu še mandljev in osvežilna »agua de jamaica« iz posušenih cvetov hibiskusa in sveže stisnjenega soka grenivke, je lokal ne le obogatil ponudbo prestolnice na področju ulične hrane, temveč prijetno presenetil tudi tiste, ki smo takose in omenjene napitke okušali prvič. Takerijo sta ustanovila Klemen Ptičak in Til Pleterski, ki sta v Sloveniji pred dobrim desetletjem začela s Hood Burgerjem.

Tortilje iz posebne mase »nixtamalizade« pripravljajo sproti, prav tako sami pripravljajo vse drugo, velik del sestavin je celo slovenskega izvora. Plod lastnega razvoja so vse marinade, omake, guacamole, imajo tudi svojega mesarja in mesnico za pripravo mesa.

Ob odprtju smo pokusili takose »al pastor« z marinirano svinjino in ananasom, »carne asada« z govedino in omako guacamole, »vegetal« s popečeno pekočo zeleno papriko, mene pa je najbolj navdušil »tacos pescado« z osličem v pivski tempuri.

Fanta sta se v pripravi takosov najprej preizkušala v domačih kuhinjah, a kmalu ugotovila, da brez raziskovalnega obiska Mehike ne bo šlo. Tam sta prišla do zanimivih spoznanj. Mehiška hrana recimo ni tako pekoča, kot si predstavljamo, niti ne tako močno začinjena, okusi so pa izjemno bogati, kar izvira predvsem iz načinov priprave mesa in prave kombinacije dodatkov, je pojasnil Til Pleterski. »V Mehiki poznajo ogromno takosov, ki se razlikujejo po vrsti mesa in predvsem načinu priprave. Za kralja takosov velja 'al pastor', ki ga pripravljajo na vertikalnem žaru, imenovanem trompo, nam bolj znanem kot kebab. Tri različne smo morali kupiti, da smo našli pravega, pravilnega rezanja mesa z njega pa se še vedno učimo,« pa je povedal Klemen Ptičak.

In potem med vso to pripovedjo nekdo omeni jamo na Jezerskem.

Eden od poskusov je namreč košček daljne Mehike prinesel tudi na Jezersko, kjer sta fanta pripravila čisto pravo »barbacoo«, jed, ki jo v Mehiki začnejo pripravljati v petek zvečer, da je nared naslednje jutro, ko se vrnejo z zabav. Skopljejo jamo, jo obložijo z opeko, v njej zakurijo ogenj in počakajo, da se opeka tako močno segreje, da ustvari pečico. Na Jezerskem ima eden od fantov vikend in so se lotili poskusa, le da so pripravili piknik. Ko je bila jama nared in opeka segreta, so vanjo postavili kotel s čebulo, zelenjavo, čičeriko, rižem in začimbami, na rešetko nad kotel pa položili jagenjčka in ga prekrili z bananinimi listi, saj agavinih, ki jih uporabijo v Mehiki, pri nas niso dobili. Med počasno peko mesa v kotel kapljajo sokovi, takosi »barbacoa« pa se nato pojedo s »salso boracha« (»pijano« salso, ki vsebuje alkoholno pijačo, narejeno iz agave) in čudovito juho iz kotla. »Boljšega zdravila po zabavni noči si ne morete predstavljati,« se je še namuznil Til Pleterski.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 17. december 2021 / 16:53

Pogrešan že teden dni

Medvode – Medvoške policiste so obvestili, da svojci pogrešajo 64-letnega Zdravka Jagodica iz Ljubljane. Nazadnje so ga videli minuli petek v Vodicah.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 22. maj 2015 / 16:00

Veslači pred novimi izzivi

Bled – Minuli konec tedna so naši veslači nastopali na mednarodni regati v Essnu, konkurenca pa je bila močna predvsem v kategoriji do 23 let, kjer je bil od naših najuspešnejši perspektiv...

Rekreacija / petek, 22. maj 2015 / 16:31

Dobrodelni tek v Medvodah

Medvode – Prostovoljci Osnovne šole Preska organizirajo tretji dobrodelni tek Tečem med vodami, zame, zate, za spremembe. Potekal bo jutri na igrišču OŠ Preska pri Medvodah. Start teka bo ob 11. ur...

Avtomobilizem / petek, 22. maj 2015 / 16:22

Naelektreni vabijo

Kranj – Avtohiša Vrtač iz Stražišča vabi na posebno predstavitev Volkswagnovih električnih vozil. Lahko se boste vozili v modelih: e-Golf, e-Up, Golf GTE in z najvarčnejšim avtomobilom na svetu XL1...

Slovenija / petek, 22. maj 2015 / 16:10

Iskanje skupne poti spomina

Magister komunikologije in raziskovalec odnosa Slovencev na Koroškem do svoje preteklosti Daniel Wutti iz Borovelj, profesor na Alpsko-jadranski univerzi v Celovcu in sodelavec Slovenskega znanstve...

Šenčur / petek, 22. maj 2015 / 16:09

Police se praznijo ...

Šenčur – Ta teden nam bralci ob razprodaji v Baumaxu, ki je tik pred zaprtjem, poročajo o neznanski gneči. Prodajne police se vse bolj praznijo, nakupovalni vozički so naloženi do vrha, pri blagajn...