Klemen Ptičak in Til Pleterski / Foto: Alenka Brun

Kaj imata skupnega Mehika in Jezersko

Nedavno so
v ljub­ljanski Taqueriji Uno­más pripravili uradno odprtje. Ime izhaja iz besed »uno más«, kar v prevodu pomeni »še enega«. Z avtentičnimi mehiškimi takosi in napitki, kot sta »horchata« iz riževega mleka, cimeta, vanilje ter tu še mandljev in osvežilna »agua de jamaica« iz posušenih cvetov hibiskusa in sveže stisnjenega soka grenivke, je lokal ne le obogatil ponudbo prestolnice na področju ulične hrane, temveč prijetno presenetil tudi tiste, ki smo takose in omenjene napitke okušali prvič. Takerijo sta ustanovila Klemen Ptičak in Til Pleterski, ki sta v Sloveniji pred dobrim desetletjem začela s Hood Burgerjem.

Tortilje iz posebne mase »nixtamalizade« pripravljajo sproti, prav tako sami pripravljajo vse drugo, velik del sestavin je celo slovenskega izvora. Plod lastnega razvoja so vse marinade, omake, guacamole, imajo tudi svojega mesarja in mesnico za pripravo mesa.

Ob odprtju smo pokusili takose »al pastor« z marinirano svinjino in ananasom, »carne asada« z govedino in omako guacamole, »vegetal« s popečeno pekočo zeleno papriko, mene pa je najbolj navdušil »tacos pescado« z osličem v pivski tempuri.

Fanta sta se v pripravi takosov najprej preizkušala v domačih kuhinjah, a kmalu ugotovila, da brez raziskovalnega obiska Mehike ne bo šlo. Tam sta prišla do zanimivih spoznanj. Mehiška hrana recimo ni tako pekoča, kot si predstavljamo, niti ne tako močno začinjena, okusi so pa izjemno bogati, kar izvira predvsem iz načinov priprave mesa in prave kombinacije dodatkov, je pojasnil Til Pleterski. »V Mehiki poznajo ogromno takosov, ki se razlikujejo po vrsti mesa in predvsem načinu priprave. Za kralja takosov velja 'al pastor', ki ga pripravljajo na vertikalnem žaru, imenovanem trompo, nam bolj znanem kot kebab. Tri različne smo morali kupiti, da smo našli pravega, pravilnega rezanja mesa z njega pa se še vedno učimo,« pa je povedal Klemen Ptičak.

In potem med vso to pripovedjo nekdo omeni jamo na Jezerskem.

Eden od poskusov je namreč košček daljne Mehike prinesel tudi na Jezersko, kjer sta fanta pripravila čisto pravo »barbacoo«, jed, ki jo v Mehiki začnejo pripravljati v petek zvečer, da je nared naslednje jutro, ko se vrnejo z zabav. Skopljejo jamo, jo obložijo z opeko, v njej zakurijo ogenj in počakajo, da se opeka tako močno segreje, da ustvari pečico. Na Jezerskem ima eden od fantov vikend in so se lotili poskusa, le da so pripravili piknik. Ko je bila jama nared in opeka segreta, so vanjo postavili kotel s čebulo, zelenjavo, čičeriko, rižem in začimbami, na rešetko nad kotel pa položili jagenjčka in ga prekrili z bananinimi listi, saj agavinih, ki jih uporabijo v Mehiki, pri nas niso dobili. Med počasno peko mesa v kotel kapljajo sokovi, takosi »barbacoa« pa se nato pojedo s »salso boracha« (»pijano« salso, ki vsebuje alkoholno pijačo, narejeno iz agave) in čudovito juho iz kotla. »Boljšega zdravila po zabavni noči si ne morete predstavljati,« se je še namuznil Til Pleterski.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 26. oktober 2015 / 10:12

Prostovoljne prispevke zbirali brez dovoljenja

Policija opozarja, da je za zbiranje prostovoljnih prispevkov potrebno pridobiti dovoljenje.

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 11. oktober 2010 / 07:00

Novi igrišči in cesta

Pristava, Brezje pri Tržiču - V naselju Pristava so uredili otroško igrišče ob blokih, kakršnega doslej še ni bilo. Postavili so igrala, ki so namenjena otrokom vseh starosti, in...

Bled / ponedeljek, 11. oktober 2010 / 07:00

Varneje proti Podhomu in urejeno staro jedro

Bled - Cesta proti Podhomu in staro jedro Grad bosta dobila novo podobo. V sredo so namreč začeli obnavljati petstometrski odsek na lokalni cesti Bled–Podhom, za kar so pridobili...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. oktober 2010 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja v okviru tržno informacijskega sistema tudi tržno poročilo za govejo meso. Reprezent...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. oktober 2010 / 07:00

Del nagrade odstopili fizioterapiji

Škofja Loka - Agencija Čelik in Generali sta minuli teden Zdravstvenemu domu Škofja Loka izročila ček v vrednosti tisoč evrov, ki so ga porabili za zamenjavo dotrajanega aparata...

Prosti čas / ponedeljek, 11. oktober 2010 / 07:00

Ajdova moka, bograč in terme

V Veržeju smo si ogledali Babičev mlin, okusili bograč in prekmursko gibanico. Za harmoniko je tokrat poprijelo dekle. Ustavili pa smo se še v Mali Nedelji, v Biotermah.