Biskvita z dušenimi jabolki

Sestavni del sladic so navadno velike količine sladkorjev in nasičenih maščob, kar jih dela energijsko bogate. Večkrat smo lahko že preizkusili in okusili, da dodatek sadja zniža dodano količino sladkorja in maščob. In tukaj sta še dva recepta za okusna biskvita z dodatkom dušenih jabolk, ki naredijo biskvit sočen in prijetno sladek.

Za pripravo čokoladnega biskvita z jabolki in skuto potrebujemo: 0,5 kg nepasirane skute, 0,5 kg jabolk, 200 g moke, 50 g kakava, 2 jajci, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, 100 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade.

Jabolka olupimo, narežemo na majhne kocke ter jih damo v kozico. Prilijemo tri žlice vode ter jih dušimo do mehkega in pretlačimo. Dušena jabolka nato nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Posebej v drugi posodi zmešamo skuto, jajci, mleko, sladkor ter nekoliko ohlajena jabolka. Postopoma dodajamo mešanico moke in vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Na koncu vmešamo še na majhne koščke narezano čokolado in vse skupaj prenesemo v srednje velik namaščen pekač ali pa prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno od 30 do 40 minut. Biskvit je pečen, ko na zobotrebcu, potem ko ga zapičimo v biskvit, ni mokrih ostankov biskvita.

Za pripravo medenega biskvita z jabolki potrebujemo: 0,5 kg jabolk, 100 g medu, 0,5 dl olja, 1 žličko cimeta, 200 g pirine moke (lahko polnozrnate), 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, lupinico 1 bio limone, ščep soli.

Jabolka olupimo, narežemo na majhne kocke ter damo v kozico. Prilijemo tri žlice vode ter jih dušimo do mehkega in pretlačimo. Dušena jabolka nato nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, cimet, limonino lupinico ter ščep soli. Jajca stepemo, jim prilijemo olje, nato v dobljeno maso vmešamo še dušena jabolka. Postopoma dodajamo mešanico moke in vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Vse skupaj prenesemo v srednje velik namaščen pekač ali pa prekrit s paprijem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. februar 2017 / 12:45

Že tretjič izbrali najbolj inovativna živila

Kranj – Inštitut za nutricionistiko spodbuja slovenske proizvajalce živil k temu, da bi pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil dosegli ugodnejšo prehransko sestavo živil in druge pre...

Objavljeno na isti dan


Železniki / torek, 16. november 2021 / 22:36

Pomisleki o vzdrževalcu

Občinski svet v Železnikih je sprejel osnutek novega odloka o ustanovitvi Javnega zavoda Ratitovec, glede sprememb kataloga delovnih mest v zavodu pa je imel pomisleke.

Rekreacija / torek, 16. november 2021 / 22:33

Nevihtna gora

Burni Bitoraj (1385 m n. m.) – V Gorskem kotarju, blizu kraja Mrkopalj, kjer je bil rojen Jakov Fak, je gora Bitoraj. To je področje Velike Kapele. Vrh in okolico sestavljajo gole, apnenčaste skale, k...

Kronika / torek, 16. november 2021 / 22:30

Uspešno izvedeni iskalni akciji

Pretekli konec tedna sta bili izvedeni dve iskalni akciji za pogrešanima osebama.

Zanimivosti / torek, 16. november 2021 / 22:28

Velikanski paradižnik gojitelja iz Praš

Praše – Rajko Eržen iz Praš je vnet gojitelj paradižnika in vsako leto pridela tudi nekaj kapitalnih primerkov. Letos ga je posejal – ja, posejal v zemljo v plastične lončke, in to seme, ki ga je p...

Gospodarstvo / torek, 16. november 2021 / 22:27

Odgovor na aktualne težave

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo spremembe zakona o agrarnih skupnostih, s katerimi bo odpravilo nekatere težave, ki so se pojavile pri upravljanju agrarnih skupnosti te...