Biskvita z dušenimi jabolki
Sestavni del sladic so navadno velike količine sladkorjev in nasičenih maščob, kar jih dela energijsko bogate. Večkrat smo lahko že preizkusili in okusili, da dodatek sadja zniža dodano količino sladkorja in maščob. In tukaj sta še dva recepta za okusna biskvita z dodatkom dušenih jabolk, ki naredijo biskvit sočen in prijetno sladek.
Za pripravo čokoladnega biskvita z jabolki in skuto potrebujemo: 0,5 kg nepasirane skute, 0,5 kg jabolk, 200 g moke, 50 g kakava, 2 jajci, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, 100 g sladkorja, ščep soli, 100 g temne čokolade.
Jabolka olupimo, narežemo na majhne kocke ter jih damo v kozico. Prilijemo tri žlice vode ter jih dušimo do mehkega in pretlačimo. Dušena jabolka nato nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Posebej v drugi posodi zmešamo skuto, jajci, mleko, sladkor ter nekoliko ohlajena jabolka. Postopoma dodajamo mešanico moke in vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Na koncu vmešamo še na majhne koščke narezano čokolado in vse skupaj prenesemo v srednje velik namaščen pekač ali pa prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno od 30 do 40 minut. Biskvit je pečen, ko na zobotrebcu, potem ko ga zapičimo v biskvit, ni mokrih ostankov biskvita.
Za pripravo medenega biskvita z jabolki potrebujemo: 0,5 kg jabolk, 100 g medu, 0,5 dl olja, 1 žličko cimeta, 200 g pirine moke (lahko polnozrnate), 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, lupinico 1 bio limone, ščep soli.
Jabolka olupimo, narežemo na majhne kocke ter damo v kozico. Prilijemo tri žlice vode ter jih dušimo do mehkega in pretlačimo. Dušena jabolka nato nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, cimet, limonino lupinico ter ščep soli. Jajca stepemo, jim prilijemo olje, nato v dobljeno maso vmešamo še dušena jabolka. Postopoma dodajamo mešanico moke in vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Vse skupaj prenesemo v srednje velik namaščen pekač ali pa prekrit s paprijem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut.