Trto pripravili na pomlad
Bled – V soboto so na Blejskem gradu slovesno izvedli rez trte, prvo zimsko-pomladno delo, ki ga v tem času opravi vsak skrben vinogradnik. »Rez ostaja najbolj strokovno vinogradnikovo opravilo ter predstavlja izhodišče za uspešno zgodbo novega vinskega leta,« je dejala Lea Ferjan, direktorica Zavoda za kulturo Bled, v katerem trto s pomočjo strokovnjakov že vsa leta od njene zasaditve skrbno negujejo. Cepič znamenite trte z Lenta je mesto Maribor Bledu poklonilo spomladi leta 2011. Na Blejskem gradu raste na 599 metrih nadmorske višine in je pomembna etnografska posebnost.
»Z grajsko trto ohranjamo spomin na nekdanje vinograde, ki so uspevali pod gradom in po katerih so nekatere blejske vasi dobile imena,« so poudarili v zavodu. Prvi cepič je odrezal blejski podžupan Iztok Pesrl. Da je rez trte potekal po zapovedanem protokolu, je skrbel varuh Stare trte iz Maribora Alojz Jenuš - Slavek, sodeloval pa je tudi vinar Davorin Slejko, predsednik društva Mladovita, ki skrbi za ohranjanje tradicije in prispeva k izvedbi tradicionalne grajske trgatve, ki poteka jeseni. Dogodek je povezoval Lojze Ropret.