Falafli, čičerikini ocvrtki, so verjetno najbolj znana bližnjevzhodna jed. V Jordaniji jih vedno ponudijo s humusom, pa tudi s fižolovo pasto in vloženo zelenjavo.

Rodovitni polmesec

Dva tedna Jordanije (5)

Rodovitni polmesec. To je bila prva misel, ki se mi je utrnila, ko sva se prebijala skozi labirinte tržnice v Amanu, med natančno zloženimi skladovnicami najrazličnejših vrst zelenjave, sadja, kar si ga je mogoče zamisliti, in rib vseh velikosti in oblik ... Tisto, kar je v šolskih učbenikih podatek, je bilo tu, na zahodnem robu območja, ki mu v knjigah učeno rečejo tudi zibelka civilizacije, vsakodnevna izkušnja.

Kava s kardamomom in čaj z meto

Kako na kratko opisati jordansko kulinariko? Ker sem mojster napletanja najbolj nemogočih skrbi, me je tudi tokrat pred odhodom na pot (med drugim) skrbelo, da bom 14 dni jedla samo humus in falafle, priljubljeni jedi z Bližnjega vzhoda, ki jih zelo dobro poznamo že tudi pri nas.

Kot običajno se je izkazalo, da so moje skrbi odveč; pestra jordanska kulinarika je mešanica specialitet celotnega Bližnjega vzhoda, Sredozemlja in Egipta. Temelji na rižu in zelenjavi, običajno dušeni, meso je običajno ovčje ali piščančje, k obroku vedno postrežejo vodo in sveže pečen nizek kruh brez kvasa.

Za zajtrk običajno postrežejo nekvašen kruh, jajce, obvezni humus (čičerikina pasta s sezamom), olive in sladko-trpek rožičev sirup. Zraven pa kava, skuhana »po turško«, ki ji dodajo ščepec kardamoma, ali črni čaj, obvezno z dodatkom mete.

Tudi kosilo, glavni obrok Jordancev, se običajno začne s kruhom, humusom in olivnim oljem. Ali foulom, na podoben način pripravljeno pasto iz fižola, in mutabalom, ki ga naredijo iz jajčevcev. Sledi na različne načine dušena zelenjava v kombinaciji z mesom, običajno piščančjim ali ovčjim, in riž.

Riž, meso in zelenjava na sto načinov

Že prvi dan sva pokusila beduinski mansaf, jed z rižem in mesom, postreženim s trpko jogurtovo omako. Preverila sva, ali ima tradicionalna makluba oziroma prevrnjenka, kot se ji reče v prevodu, enak okus kot tista, ki jo mož pripravlja doma. Previdno, a z velikim zadovoljstvom sva se lotila rib in morskih sadežev. Uživala sva v sveže stisnjenem soku granatnih jabolk in vsak dan pojedla vsaj kilogram najrazličnejšega sadja. Tamkajšnje sladice so za naš okus skoraj vedno presladke, a se zalogajem baklavam podobnih dobrot, običajno polnjenih s pistacijami, nisem mogla odreči.

Na falafle, ki sem se jih ves čas po malem izogibala, sva šla čisto na koncu poti. Ne vem, zakaj; če me vprašate danes, bi jih lahko jedla vsak dan. Jordanci jih radi postrežejo s humusom in t. i. arabsko solato, ki se od grške razlikuje le po tem, da je zelenjava v njej narezana na zares čisto majhne koščke in da ji ne dodajo fete.

Ne bombe, darilo za domov

Ko sva se vračala, pa sva v kovček pazljivo zložila še tri velike sočne mange. Egiptovski so najboljši, je zagotovil mož na amanski tržnici, ki nama jih je prodal po evro in pol za kos. Na letališču so me na varnostnem pregledu seveda poklicali iz vrste. »Gospa, tri ovalne predmete imate v kovčku ...« me je z velikim vprašajem v očeh strogo in skorajda grozeče zaustavila ena od resnih uradnic.

»Mango,« sem pojasnila v zadregi. »Za otroke doma, za darilo ...«

Vprašaj se je spremenil v nasmeh, roka je pomahala, naj grem naprej, in usta so rekla: »Srečno pot!«

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 24. november 2009 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 24. november 2009, št. 93

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 20. februar 2024 / 21:39

Robert Božiček pogrešan od nedelje

Škofja Loka – Policisti Policijske postaje Škofja Loka so bili 20. februarja okoli 10.30 obveščeni, da svojci pogrešajo 38-letnega Roberta Božička iz Selc pri Železnikih. Robert Božiček je visok ok...

Železniki / torek, 20. februar 2024 / 17:02

Spremenili odlok o občinskih priznanjih

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so na zadnji seji spremenili odlok o občinskih priznanjih. Sprememba se nanaša na podelitev naziva častni občan. Potem ko so leta 2019 sklenili, da se ta...

Zanimivosti / torek, 20. februar 2024 / 17:01

Plezalci v stoletni kleti rafinerije

V Plezalnem centru Plezarna na območju Oljarice v Britofu so v 120 let stari kleti nekdanje rafinerije uredili sodobno športnoplezalno dvorano. Namenjena je zahtevnejšim plezalcem in tekmovalcem.

Rekreacija / torek, 20. februar 2024 / 17:00

Kolesarsko potepanje Donava 2023, 4. del

Mesto Baja ob Donavi, kjer smo začeli današnjo etapo, leži v severnem (madžarskem) delu pokrajine Bačka (Bácska). Večina pokrajine Bačka je sicer v Vojvodini v Srbiji. Omejujeta jo reki Donava (na...

Kultura / torek, 20. februar 2024 / 16:59

Pripovedi iz naše prihodnosti

Razstava likovnih del slikarke Veronike Vesel Potočnik z naslovom Plasti prekrivanja v kamniški Galeriji Pogled pravzaprav razkriva prihodnost civilizacije.