Naj krof Slovenije 2024 v kategoriji inovativnih krofov / Foto: TGZS

Najboljša krofa iz Ljubljane

Turistično-gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je organizirala izbor Naj krof Slovenije 2024.

V kategoriji inovativnih krofov je najbolj prepričal krof BIC Ljubljana – smer slaščičarstvo s slivovim polnilom, meringo piva in suhim jedilnim cvetjem. Avtorici sta slaščičarki Lea Sterle in Stela Špoljar.

Ljubljana – V izboru lahko sodeluje kdorkoli, kategoriji pa sta dve: klasični in inovativni krofi. Tudi letos so tekmovalci krofe predali Pošti Slovenije, da jih je ta dostavila komisiji. Ocenjevanje prispelih krofov – bilo jih je več kot trideset – je bilo v torek, 6. februarja, v ljubljanskem Centru kulinarike in turizma Kult 316, najboljše pa so dan kasneje razglasili v oddaji Dobro jutro Televizije Slovenija.

Krofe je ocenjevala tričlanska komisija, z akcijo pa želi TGZS podpreti staro slovensko izročilo cvrtja krofov in s tem prispevati k ohranjanju tradicije ter trajnostnemu razvoju turizma v Sloveniji.

Pivo in cvetje

Preden so razglasili zmagovalce in prejemnika naziva najboljšega krofa Slovenije za letošnje leto, so v oddaji gostili tudi dr. Janeza Bogataja, etnologa, ki je nekaj besed namenil zgodovini krofov. Tako smo slišali, od kod naj bi pravzaprav izviralo ime krof, da so nekoč krofe cvrli na maslu in masti, tudi na masti z ocvirki, prvotno pa na topljenem maslu, in takšne še vedno ponujajo na Dunaju v znanem Demlu. Predhodnice krofov pa so priljubljene miške. Je pa Bogataj poudaril, da je pri krofih treba paziti, da ohranjamo njihovo razpoznavnost.

Nekaj besed so v oddaji namenili tudi bontonu. O tem, kako naj bi krof pravilno jedli, je bilo zabavno poslušati mnenja gledalcev. Večina je sicer menila, da z rokami in ne s priborom. Fedja Pobegajlo ter Rebeka Mežan iz TGZS pa sta skupaj z voditeljico Špelo Močnik razglasila najboljše krofe letošnjega izbora. V kategoriji inovativnih krofov je tretje mesto osvojil krof z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki Atlantide Rogaška. Drugo mesto je šlo na Obalo, v podjetje, ki je prvo leto celo zmagalo – Istrabenz Turizem LifeClass je pripravil krof s citrusovo kremo z meringo melise in bele čokolade; medtem ko je najbolj prepričal krof BIC Ljubljana – smer slaščičarstvo s slivovim polnilom, meringo piva in suhim jedilnim cvetjem. Ista ekipa (avtorici obeh krofov sta slaščičarki Lea Sterle in Stela Špoljar) je osvojila naziv naj krof Slovenije 2024 tudi v klasični kategoriji. Druga je bila v tej kategoriji celjska Kavarna in slaščičarna Marjetica, tretja pa Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto oziroma dijakinja Janja Lapuh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 9. januar 2017 / 11:32

Iščejo lastnike ukradenih predmetov

Ljubljana – Ljubljanski policisti so pred novim letom intervenirali zaradi prijave nasilja v družini, pri čemer je osumljeni grozil z orožjem. Osumljenca so prijeli, kasneje mu je preiskovalni sodn...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»S partnerjem sva se kopala v morju. Jaz sem šla ven, on pa je še enkrat skočil noter. Naenkrat sem opazila velikega morskega psa. Sama sem bila zgrožena od strahu, partner pa je bl...

Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Mitjev poljski rock in roll

Včasih je bil obetaven mlad režiser iz Kranja, sedaj je že prepoznavno ime in režiser filma Tu pa tam, ki mu je uspelo na Poljskem.

Prosti čas / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

"Denar pride in gre, spoštovanja pa ne moreš povrniti"

Na POP TV je v začetku oktobra prišel nov resničnostni šov Big Brother slavnih. Gledalci so spoznali deset tekmovalcev: nekateri so bili bolj, drugi manj slavni, nekaj pa je bilo večini povsem neznani...

Nasveti / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Divjačinski hrbet, II.

Grebensko prečenje Košute (2. del) - Divjačinski golaž? Uf, odličen je. Kaj pa prečenje divjačinskega hrbta? Če imamo v mislih prečenje grebena Košute, je tura čudovita. Zaradi neverjetne razgibanosti...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Anketa: Pripravljeni na konkurenco

Pred dvema letoma je na trg električne energije, poleg vrsto let uveljavljenega Elektra Gorenjske, vstopil GEN-I, pred kratkim tudi Petrol. Ste zadovoljni s ceno elektrike, poznate konkurenco, vas mam...