Najboljša krofa iz Ljubljane
Turistično-gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je organizirala izbor Naj krof Slovenije 2024.
V kategoriji inovativnih krofov je najbolj prepričal krof BIC Ljubljana – smer slaščičarstvo s slivovim polnilom, meringo piva in suhim jedilnim cvetjem. Avtorici sta slaščičarki Lea Sterle in Stela Špoljar.
Ljubljana – V izboru lahko sodeluje kdorkoli, kategoriji pa sta dve: klasični in inovativni krofi. Tudi letos so tekmovalci krofe predali Pošti Slovenije, da jih je ta dostavila komisiji. Ocenjevanje prispelih krofov – bilo jih je več kot trideset – je bilo v torek, 6. februarja, v ljubljanskem Centru kulinarike in turizma Kult 316, najboljše pa so dan kasneje razglasili v oddaji Dobro jutro Televizije Slovenija.
Krofe je ocenjevala tričlanska komisija, z akcijo pa želi TGZS podpreti staro slovensko izročilo cvrtja krofov in s tem prispevati k ohranjanju tradicije ter trajnostnemu razvoju turizma v Sloveniji.
Pivo in cvetje
Preden so razglasili zmagovalce in prejemnika naziva najboljšega krofa Slovenije za letošnje leto, so v oddaji gostili tudi dr. Janeza Bogataja, etnologa, ki je nekaj besed namenil zgodovini krofov. Tako smo slišali, od kod naj bi pravzaprav izviralo ime krof, da so nekoč krofe cvrli na maslu in masti, tudi na masti z ocvirki, prvotno pa na topljenem maslu, in takšne še vedno ponujajo na Dunaju v znanem Demlu. Predhodnice krofov pa so priljubljene miške. Je pa Bogataj poudaril, da je pri krofih treba paziti, da ohranjamo njihovo razpoznavnost.
Nekaj besed so v oddaji namenili tudi bontonu. O tem, kako naj bi krof pravilno jedli, je bilo zabavno poslušati mnenja gledalcev. Večina je sicer menila, da z rokami in ne s priborom. Fedja Pobegajlo ter Rebeka Mežan iz TGZS pa sta skupaj z voditeljico Špelo Močnik razglasila najboljše krofe letošnjega izbora. V kategoriji inovativnih krofov je tretje mesto osvojil krof z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki Atlantide Rogaška. Drugo mesto je šlo na Obalo, v podjetje, ki je prvo leto celo zmagalo – Istrabenz Turizem LifeClass je pripravil krof s citrusovo kremo z meringo melise in bele čokolade; medtem ko je najbolj prepričal krof BIC Ljubljana – smer slaščičarstvo s slivovim polnilom, meringo piva in suhim jedilnim cvetjem. Ista ekipa (avtorici obeh krofov sta slaščičarki Lea Sterle in Stela Špoljar) je osvojila naziv naj krof Slovenije 2024 tudi v klasični kategoriji. Druga je bila v tej kategoriji celjska Kavarna in slaščičarna Marjetica, tretja pa Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto oziroma dijakinja Janja Lapuh.