Kruh s krompirjem

Da bi dodali kruh v krompir, se sprva sliši malo nenavadno, vendar pa ta v kruhu odigra zelo zaželeno tehnološko funkcijo. Kruh z dodatkom krompirja je neverjetno mehak, puhast ter dlje ohrani svežino, medtem ko krompirja sploh ne okušamo.

Za pripravo kruha s krompirjem potrebujemo: 1 kg moke, 400 g olupljenega krompirja, približno 4 dl krompirjeve vode, pol kocke svežega kvasa, 3 žlice olivnega olja, 1 zvrhano žličko soli.

Krompir narežemo na kocke ter ga skuhamo in odcedimo ter pretlačimo s pomočjo pasirke za pripravo pire krompirja. Vodo od kuhanja krompirja prihranimo za kasneje. Vodo in pretlačen krompir ohladimo do mlačnega. Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Zalijemo z mlačno krompirjevo vodo in pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato dodamo še pretlačen krompir in olivno olje. Vse skupaj zgnetemo v testo in nato vanj vgnetemo še sol. Nadalje gnetemo še 10 minut. Če je testo pregosto, dodamo še malo krompirjeve vode oziroma moko, če je testo premokro. Testo oblikujemo v kepo, ga položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati eno uro in pol, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebec, ki ga položimo v vzhajalno košaro. Vzhajamo še eno uro ter preložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Če imamo na voljo litoželezno posodo ali glineno ploščo, uporabimo to. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 40 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 10. januar 2021 / 12:34

Kako se bomo upokojevali

V tem letu začenja veljati nekaj novosti v zvezi z upokojevanjem: postopoma se veča odmerni odstotek za pokojninsko osnovo pri moških, upoštevana je tudi pokojninska doba, ki so jo posamezniki dokupil...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 14:05

O poravnavi bo še razmislil

S poravnavo, če bo ta uspela, naj bi Pavel Rupar v tržiško občinsko blagajno vrnil 57 tisoč evrov in pol. Rupar odgovarja: »Spravili so se name, zahtevki so nemogoči.«

Gorenjska / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:56

Cepljenje proti gripi

Za gripo vsako leto zboli približno deset odstotkov prebivalcev. Slovenija je po precepljenosti proti gripi na repu Evropske unije.

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:11

Prevzem Alpetourja že uspel

Direktorica Alpetourja Potovalne agencije Ivanka Zupančič Gaber ocenjuje, da prevzemna ponudba Arrive zagotavlja nadaljnji razvoj kranjske družbe. Znižan prag uspešnosti (75 odstotkov) je že dosežen.

Kranjska Gora / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:06

Vid Černe izdal šesto knjigo

Tudi nova knjiga častnega občana Kranjske Gore Vida Černeta je posvečena njegovim domačim krajem. Tokrat je pisal tudi o težkih časih druge svetovne vojne.

Kamnik / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:05

Lažji dostop do Vetrnic

Jami Mala in Velika Vetrnica na Veliki planini sta odslej še dostopnejši obiskovalcem.