Kuharska zasedba decembrskega kulinaričnega dogodka, ki ga je ponovno gostil Hotel Bohinj / Foto: Alenka Brun

Ko se Bohinjci družijo …

Zadnji mesec v lanskem letu so v Hotelu Bohinj bohinjski gostinci organizirali prijeten kulinarični dogodek. Njegov namen je bil tako povezovanje gostincev, tistih, ki oddajajo apartmaje, in hotelirjev med seboj kot tudi s tistimi, ki poskrbijo, da lokalne sestavine najdejo pot na bohinjske menije.

Zelo aktivno je tudi Društvo kmečkih žena in deklet v Bohinju, skupaj z restavracijo Hotela Bohinj pa je poskrbelo za pozdrav iz kuhinje, namaz iz belega fižola. Na tokratnem decembrskem druženju je sodelovalo lepo število bohinjskih kuharskih mojstrov in obenem tudi ambasadorjev bohinjske kulinarike. Dogodek je bil sicer namenjen tako druženju kot razvajanju brbončic, pa tudi izmenjavi izkušenj in idej. Za glasbeno kuliso je poskrbel kvartet Klarinetkanje.

Meni je bil šesthoden. Hladna predjed je bila delo ekipe Restavracije Triglav Bohinj. Na krožniku je bila kuhana okisana govedina s čebulno marmelado, hrenovo majonezo in dehidriranim rumenjakom. Sledila je prva od treh toplih predjedi, ki so jo poimenovali juha Bohinjka – iz bohinjske koruze trdinke, pod katero se je tokrat podpisal mladi Marcel Komar (Restavracija – picerija Tripič). Z drugo toplo predjedjo, raviolom s krvavico, krompirjevo peno, okisano repo in ajdovimi kokicami se je predstavila Gostilna pri Hrvatu. Gostom je nekaj besed o krožniku namenil mladi Denis Slamar v družbi sestre Laure, ki je pomagala ekipi v strežbi. Z njoki z bohinjsko skuto in dimljeno postrvjo pa je Restavracija Pri lovcu Art Hotela Kristal zaključila tris toplih predjedi.

Sledila je glavna jed, za katero je poskrbel hotel gostitelj. Postregli so jelenov hrbet, čemažev štrukelj in omako iz jagodičja. Ekipa Gostišča Danica je tokrat prišla na vrsto zadnja. Postregla je sladico: strjenko iz bele čokolade s kakavovim biskvitom, karamelnimi drobljenimi lešniki, Cesarjevo aronijo in gozdnimi sadeži.

Društvu kmečkih žena in deklet v Bohinju pa so ponovno zaupali še »odjavni« grižljaj, kjer seveda ni šlo brez mohantovih piškotov, zraven pa so postregli sadni liker iz aronije. Pri vseh drugih jedeh je prišlo na mizo tudi primerno vino, ki ga je k jedi izbral gostinec sam. Tako smo okušali vse od sivega pinota do laškega rizlinga, malvazije, tudi rumenega muškata.

Vzdušje na dogodku je bilo ne le praznično, temveč izjemno toplo in prijetno, kar pomeni, da Bohinjcem uspeva in se vsako leto bolj povezujejo. Ali pa je bil morda za tako sproščenost »kriv« uvodni pozdrav Klemena Langusa iz Turizma Bohinj, ki je bil že rahlo prežet s pesmijo. Nekaj pozdravnih besed pa je med drugimi gostom namenil tudi Jure Repanšek iz Hotela Bohinj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / četrtek, 8. julij 2010 / 07:00

Prometna varnost relativno dobra

Bled - Svetniki so se na zadnji seji seznanili tudi s poročilom o delu policijske postaje Bled za območje njihove občine v preteklem letu. Komandir policijske postaje Bled Rob...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Gostilna dobiva pravo podobo

Oktobra na Pop Tv prihaja nov format resničnostnega šova Gostilna išče šefa, šov, v katerem bodo tekmovalci pod mentorstvom priznanega kuharskega mojstra Bineta Volčiča pridobivali neprecenljive...

Kranj / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Gimnazija si želi samostojnosti

Na gimnaziji ESIC Kranj so prepričani, da bo prevetritev mreže šol v Kranju prispevala k dvigu kakovosti na tem področju.

Prosti čas / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Poslušalci mi dajo energijo

Saša Zadnik si življenja ne predstavlja brez dela na radiu.

GG Plus / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Skupna pota Slovenije in Koroške

Slovenska gospodarska zveza iz Celovca je v torek priredila v Škocjanu/St. Kanzian ob Klopinjskem jezeru/Klopeiner See pogovor z naslovom »Medregijsko poslovno sodelovanje Slovenija - avstri...

GG Plus / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Z zvezdo je križ

Če bi Slovenijo obiskali prišleki iz kakega drugega sveta, bi ob pogledu na slovensko politično sceno morda pomislili, da smo v tej lepi deželi dve vrsti ljudje. Eni se zbirajo pod rdečo zvezdo,...