Kuharska zasedba decembrskega kulinaričnega dogodka, ki ga je ponovno gostil Hotel Bohinj / Foto: Alenka Brun

Ko se Bohinjci družijo …

Zadnji mesec v lanskem letu so v Hotelu Bohinj bohinjski gostinci organizirali prijeten kulinarični dogodek. Njegov namen je bil tako povezovanje gostincev, tistih, ki oddajajo apartmaje, in hotelirjev med seboj kot tudi s tistimi, ki poskrbijo, da lokalne sestavine najdejo pot na bohinjske menije.

Zelo aktivno je tudi Društvo kmečkih žena in deklet v Bohinju, skupaj z restavracijo Hotela Bohinj pa je poskrbelo za pozdrav iz kuhinje, namaz iz belega fižola. Na tokratnem decembrskem druženju je sodelovalo lepo število bohinjskih kuharskih mojstrov in obenem tudi ambasadorjev bohinjske kulinarike. Dogodek je bil sicer namenjen tako druženju kot razvajanju brbončic, pa tudi izmenjavi izkušenj in idej. Za glasbeno kuliso je poskrbel kvartet Klarinetkanje.

Meni je bil šesthoden. Hladna predjed je bila delo ekipe Restavracije Triglav Bohinj. Na krožniku je bila kuhana okisana govedina s čebulno marmelado, hrenovo majonezo in dehidriranim rumenjakom. Sledila je prva od treh toplih predjedi, ki so jo poimenovali juha Bohinjka – iz bohinjske koruze trdinke, pod katero se je tokrat podpisal mladi Marcel Komar (Restavracija – picerija Tripič). Z drugo toplo predjedjo, raviolom s krvavico, krompirjevo peno, okisano repo in ajdovimi kokicami se je predstavila Gostilna pri Hrvatu. Gostom je nekaj besed o krožniku namenil mladi Denis Slamar v družbi sestre Laure, ki je pomagala ekipi v strežbi. Z njoki z bohinjsko skuto in dimljeno postrvjo pa je Restavracija Pri lovcu Art Hotela Kristal zaključila tris toplih predjedi.

Sledila je glavna jed, za katero je poskrbel hotel gostitelj. Postregli so jelenov hrbet, čemažev štrukelj in omako iz jagodičja. Ekipa Gostišča Danica je tokrat prišla na vrsto zadnja. Postregla je sladico: strjenko iz bele čokolade s kakavovim biskvitom, karamelnimi drobljenimi lešniki, Cesarjevo aronijo in gozdnimi sadeži.

Društvu kmečkih žena in deklet v Bohinju pa so ponovno zaupali še »odjavni« grižljaj, kjer seveda ni šlo brez mohantovih piškotov, zraven pa so postregli sadni liker iz aronije. Pri vseh drugih jedeh je prišlo na mizo tudi primerno vino, ki ga je k jedi izbral gostinec sam. Tako smo okušali vse od sivega pinota do laškega rizlinga, malvazije, tudi rumenega muškata.

Vzdušje na dogodku je bilo ne le praznično, temveč izjemno toplo in prijetno, kar pomeni, da Bohinjcem uspeva in se vsako leto bolj povezujejo. Ali pa je bil morda za tako sproščenost »kriv« uvodni pozdrav Klemena Langusa iz Turizma Bohinj, ki je bil že rahlo prežet s pesmijo. Nekaj pozdravnih besed pa je med drugimi gostom namenil tudi Jure Repanšek iz Hotela Bohinj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 16. junij 2022 / 11:34

Med sanjami in realnostjo

Dolgo časa se je napovedovalo, zdaj pa se uresničuje. Evropska centralna banka je že pred časom napovedala dvig obrestnih mer, minuli teden pa sporočila, da bo (prvič po enajstih letih) kl...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 2. oktober 2013 / 12:47

Povedal le tisto, kar je videl

Kranj – Matevž Logar iz Podvrha, širši javnosti znan kot nesojeni zaščitnik medvedka Srečka, se je predvčerajšnjim zaradi (vmes že poginulega) medvedjega mladiča znašel na kranjskem okrožn...

Razvedrilo / sreda, 2. oktober 2013 / 12:40

Kranjska godba praznuje

Pihalni orkester Mes­tne občine Kranj sestavlja pisana druščina oseminštiridesetih godbenikov in godbenic, ki se na vajah orkestra srečujejo dvakrat tedensko. Kljub temu da orkester letos praznuje...

Kultura / sreda, 2. oktober 2013 / 12:39

Cerkljanski likovniki predstavili svoje delo

Cerklje - Od minulega četrtka pa do nedelje je bila v župnijski dvorani v Cerkljah na ogled pregledna letna razstava članov Društva Likovnikov Cerklje, ki jo vsako leto pripravijo v počast...

Gospodarstvo / sreda, 2. oktober 2013 / 12:39

Kmalu nova dražba

V pol leta so na Planini jug v Kranju prodali več kot tretjino stanovanj.

Slovenija / sreda, 2. oktober 2013 / 12:39

Znižajmo stroške ogrevanja

V Sloveniji imamo idealno temperaturo le okoli 130 dni na leto. To je čas, tako na spletni strani www.pozitivnaenergija.si sporoča Informa Echo, ko ni treba ne ogrevati ne hladiti bivalnih in delov...