Kuharska zasedba decembrskega kulinaričnega dogodka, ki ga je ponovno gostil Hotel Bohinj / Foto: Alenka Brun

Ko se Bohinjci družijo …

Zadnji mesec v lanskem letu so v Hotelu Bohinj bohinjski gostinci organizirali prijeten kulinarični dogodek. Njegov namen je bil tako povezovanje gostincev, tistih, ki oddajajo apartmaje, in hotelirjev med seboj kot tudi s tistimi, ki poskrbijo, da lokalne sestavine najdejo pot na bohinjske menije.

Zelo aktivno je tudi Društvo kmečkih žena in deklet v Bohinju, skupaj z restavracijo Hotela Bohinj pa je poskrbelo za pozdrav iz kuhinje, namaz iz belega fižola. Na tokratnem decembrskem druženju je sodelovalo lepo število bohinjskih kuharskih mojstrov in obenem tudi ambasadorjev bohinjske kulinarike. Dogodek je bil sicer namenjen tako druženju kot razvajanju brbončic, pa tudi izmenjavi izkušenj in idej. Za glasbeno kuliso je poskrbel kvartet Klarinetkanje.

Meni je bil šesthoden. Hladna predjed je bila delo ekipe Restavracije Triglav Bohinj. Na krožniku je bila kuhana okisana govedina s čebulno marmelado, hrenovo majonezo in dehidriranim rumenjakom. Sledila je prva od treh toplih predjedi, ki so jo poimenovali juha Bohinjka – iz bohinjske koruze trdinke, pod katero se je tokrat podpisal mladi Marcel Komar (Restavracija – picerija Tripič). Z drugo toplo predjedjo, raviolom s krvavico, krompirjevo peno, okisano repo in ajdovimi kokicami se je predstavila Gostilna pri Hrvatu. Gostom je nekaj besed o krožniku namenil mladi Denis Slamar v družbi sestre Laure, ki je pomagala ekipi v strežbi. Z njoki z bohinjsko skuto in dimljeno postrvjo pa je Restavracija Pri lovcu Art Hotela Kristal zaključila tris toplih predjedi.

Sledila je glavna jed, za katero je poskrbel hotel gostitelj. Postregli so jelenov hrbet, čemažev štrukelj in omako iz jagodičja. Ekipa Gostišča Danica je tokrat prišla na vrsto zadnja. Postregla je sladico: strjenko iz bele čokolade s kakavovim biskvitom, karamelnimi drobljenimi lešniki, Cesarjevo aronijo in gozdnimi sadeži.

Društvu kmečkih žena in deklet v Bohinju pa so ponovno zaupali še »odjavni« grižljaj, kjer seveda ni šlo brez mohantovih piškotov, zraven pa so postregli sadni liker iz aronije. Pri vseh drugih jedeh je prišlo na mizo tudi primerno vino, ki ga je k jedi izbral gostinec sam. Tako smo okušali vse od sivega pinota do laškega rizlinga, malvazije, tudi rumenega muškata.

Vzdušje na dogodku je bilo ne le praznično, temveč izjemno toplo in prijetno, kar pomeni, da Bohinjcem uspeva in se vsako leto bolj povezujejo. Ali pa je bil morda za tako sproščenost »kriv« uvodni pozdrav Klemena Langusa iz Turizma Bohinj, ki je bil že rahlo prežet s pesmijo. Nekaj pozdravnih besed pa je med drugimi gostom namenil tudi Jure Repanšek iz Hotela Bohinj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

Tekmovali so za Vegova priznanja

Tržič - Prejšnjo soboto je na osmih osnovnih šolah po Sloveniji potekalo državno matematično tekmovanje za Vegovo priznanje. Gorenjske tekmovalce je gostila OŠ Tržič, kjer se je...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 9. april 2009 / 07:00

Slavni Ziljan na Glasovi preji

Tokratna že 98. Glasova preja je bila prva v zamejstvu. V Bistrici na Zilji smo jo v soboto organizirali v spomin na Matija Majarja Ziljskega. Miha Naglič se je pogovarjal s poznavalcem Majarjevega ži...

Kronika / četrtek, 9. april 2009 / 07:00

Smrtna nezgoda traktorista

Med vožnjo med Malenskim Vrhom in Lazami je v četrtek 73-letni domačin s traktorjem zapeljal po strmem gozdnem pobočju navzdol. Prevračanja ni preživel.

Kronika / četrtek, 9. april 2009 / 07:00

Zagorelo pod daljnovodi

Kranj - V nedeljo popoldne je zagorela podrast pod daljnovodi na sedlu med Joštom in Šmarjetno goro. Požar se je zaradi vetra nevarno širil proti bližnjemu gozdu, zato so poleg p...

Splošno / četrtek, 9. april 2009 / 07:00

Depresija se priplazi počasi

Depresija je vedno pogostejša anksiozna motnja, ki nastane kot posledica kemičnega neravnovesja v možganih. O njej govorimo, ko so žalost, slabo razpoloženje, obup in strah prisotni v veliko večji mer...

Zanimivosti / četrtek, 9. april 2009 / 07:00

Uspešna krvodajalska akcija

Britof – Krajevna organizacija Rdečega križa Britof je ob koncu marca organizirala krvodajalsko akcijo. Kot navaja sekretarka Metka Žibert, je kri darovalo 38 krajanov, med njimi...