Kivijeve rezine

Kiviji s svojo živahno zeleno barvo ne le vizulano popestrijo naše jedi, temveč jim dodajo tudi osvežilno noto. Kombinacija sočnih zelenih kivijev in nežne vaniljeve kreme s kakavovim biskvitom tvori bogato sladico, pripravljeno na preprost način.

Za pripravo kivijevih rezin potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 3 žlice sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, 1 dl kompota ali sadnega soka za navlažitev biskvita; za kivijevo kremo: 4 zrele kivije, 100 g sladkorja, 4 jajca, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico koruznega škroba (gustina), 6 listov želatine, 2,5 dl smetane; 2 dl smetane za premaz, 2 kivija za okras.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso vlijemo v pekač (velikost naj bo približno 20 cm x 30 cm) in pečeno približno 20 minut v pečici, segreti na 180 °C. Pečen biskvit navlažimo s kompotom ali sadnim sokom.

Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut in jo ožamemo. Kivije olupimo ter jih zmeljemo ali s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladko zmes. Kivijevo kašo zmešamo s polovico sladkorja in vaniljevim sladkorjem ter jim primešamo stepene rumenjake. Segrejemo do vretja ter vmešamo še koruzni škrob, ki smo ga prej zmešali z eno žlico hladne vode. Kuhamo še eno minuto in nato vmešamo še ožeto želatino. Premešamo, da se želatina raztopi ter odstavimo in ohladimo. Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepemo sneg ter ga vmešamo v ohlajeno kremo. Nazadnje v kremo vmešamo še 2,5 dl stepene smetane.

Sestavljanje rezin: Navlažen biskvit prelijemo s pripravljeno kremo in postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema strdi. Na vrhu nato premažemo še s stepeno smetano in okrasimo z rezinami kivija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 10. januar 2020 / 15:01

Visoška kronika v Stražišču

Stražišče – Jutri, v soboto, 11. januarja, ob 19. uri bo v Šmartinskem domu v Stražišču na ogled gledališka predstava Visoška kronika. Po motivih Tavčarjevega romana jo je za gledališče priredil in...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 10. januar 2019 / 18:25

Tehnični kotiček za stare in mlade

Razvoj tehnologije je moč občutiti v vsakdanjem življenju. Računalniki, stroji in naprave nas obdajajo na vsakem koraku. Inženirji vseskozi razvijamo tehnologijo z namenom, da bi ljudem ol...

Zanimivosti / četrtek, 10. januar 2019 / 18:10

Z baklami do Krive jelke

Kulturno-turistično društvo (KTD) Pod Krivo jelko iz Dupelj je v soboto organiziralo tradicionalni nočni pohod do Krive jelke.

Razvedrilo / četrtek, 10. januar 2019 / 18:10

Zavrtela sta se tisočkrat

Kot vsako leto je tudi lani Festivalna dvorana na Bledu 29. decembra gostila prireditev Veselo po domače. Tokrat že dvajseto, je bil pa večer poseben tudi za Francko in Franca Pogačnika, folklorista,...

Razvedrilo / četrtek, 10. januar 2019 / 18:08

Ponosni na svojo Tjašo

V Bohinjski Češnjici so v nedeljo zvečer pripravili sprejem za zmagovalko šova Slovenija ima talent Tjašo Dobravec. Pri njej je sprejem ponovno obudil čustva, ki jih je čutila ob velikem uspehu.

Kronika / četrtek, 10. januar 2019 / 18:01

Zanikala vpletenost v smrt jeseniškega brezdomca

Na kranjskem okrožnem sodišču se je s predobravnavnim narokom zoper Jeseničanko Glorio Kleindienst začel kazenski proces zaradi nasilne smrti jeseniškega brezdomca Matevža Potočnika Muzge. Za njegovo...