Kivijeve rezine

Kiviji s svojo živahno zeleno barvo ne le vizulano popestrijo naše jedi, temveč jim dodajo tudi osvežilno noto. Kombinacija sočnih zelenih kivijev in nežne vaniljeve kreme s kakavovim biskvitom tvori bogato sladico, pripravljeno na preprost način.

Za pripravo kivijevih rezin potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 3 žlice sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, 1 dl kompota ali sadnega soka za navlažitev biskvita; za kivijevo kremo: 4 zrele kivije, 100 g sladkorja, 4 jajca, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico koruznega škroba (gustina), 6 listov želatine, 2,5 dl smetane; 2 dl smetane za premaz, 2 kivija za okras.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso vlijemo v pekač (velikost naj bo približno 20 cm x 30 cm) in pečeno približno 20 minut v pečici, segreti na 180 °C. Pečen biskvit navlažimo s kompotom ali sadnim sokom.

Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut in jo ožamemo. Kivije olupimo ter jih zmeljemo ali s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladko zmes. Kivijevo kašo zmešamo s polovico sladkorja in vaniljevim sladkorjem ter jim primešamo stepene rumenjake. Segrejemo do vretja ter vmešamo še koruzni škrob, ki smo ga prej zmešali z eno žlico hladne vode. Kuhamo še eno minuto in nato vmešamo še ožeto želatino. Premešamo, da se želatina raztopi ter odstavimo in ohladimo. Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepemo sneg ter ga vmešamo v ohlajeno kremo. Nazadnje v kremo vmešamo še 2,5 dl stepene smetane.

Sestavljanje rezin: Navlažen biskvit prelijemo s pripravljeno kremo in postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema strdi. Na vrhu nato premažemo še s stepeno smetano in okrasimo z rezinami kivija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Prenovljeni Mega center

Kranj - Mega Center v novo sezono vstopa v prenovljeni podobi. Direktor Aco Trampuž je ob sredinem uradnem odprtju poudaril družbeno vlogo Mega Centra za Kranj in Gorenjsko, vsako leto nam...

Gospodarstvo / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Mešetar

Odkupna cena mleka Mlekarne so julija letos za mleko, dostavljeno v mlekarno, s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v povprečju 29,02 evra za sto kilog...

Kultura / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Filmsko gledališče v Loki

Škofja loka - V škofjeloškem kinu Sora tudi letos nadaljujejo s tradicijo Filmskega gledališča. Spomladi in jeseni ob petkovih večerih prikažejo devet aktualnih filmov, ki izstopajo iz pov...

Prosti čas / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Pirfest bo spet razgiban

V Preddvoru se ob koncu tedna obeta pes­tra glasbena zabava, tradicionalni Pirfest, ki bo potekala od petka do nedelje pod velikim šotorom, kot je to že v navadi. Pirfest bo tokrat gostil šte...

Prosti čas / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Manca iz prve roke

V enem izmed ljubljanskih prestižnih lokalov je potekala predstavitev nove plošče pevke z Bohinjske Bele Mance Špik z naslovom Iz prve roke. Pevka bo to soboto nastopila v Domžalah.