JB pizza / Foto: Alenka Brun

Janezova pica v Kamniku

Bilo je obdobje bistrojev, svoj čas so precej promovirali t. i. brunche oziroma pozne zajtrke ali zgodnja kosila, zadnje čase pa opažamo porast števila picerij. Ponekod pa so se odločili, da bodo s picami le popestrili sicer že uveljavljeno ponudbo lokala. Zanimivo pa je, da so tako na slovenske kot tudi gorenjske mize lokalov, starih in novih picerij, našle pot napolitanske pice, priljubljena pa je tudi uporaba testa z drožmi.

Že dolgo velja, da na Gorenjskem, v Tenetišah, lahko jeste po mnenju večine izjemne pice (kombinirajo napolitanski način in droži), zdej je tudi mesto Kranj dobilo novo zanimivo picerijo, v okolici Kranja jih je že pred tem zraslo kar nekaj, daleč naokoli je znan tudi Baffi oziroma Simon Koštomaj iz Radovljice. On je tudi eden tistih, ki so »občinstvu« predstavili posebno pico – njegova je na primer nastala v sodelovanju z znanim kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom iz Hiše Linhart.

Podobno sodelovanje pa so pred kratkim pripravili tudi v Kamniku, v Točilnici in pizzeriji Mali grad. Moči so združili z znanim domačinom Janezom Bratovžem, ki ga pozna praktično vsa Slovenija, njegovo Restavracijo JB pa poznajo tudi ljubitelji gurmanskih grižljajev iz tujine.

Ideja se jim je porodila sama od sebe, pripoveduje Ljubljančan Jure Miklošič, picopek in najemnik lokala. »Janez Bratovž nas večkrat obišče in njegove želje za pico so bile vedno ... no, recimo – drugačne. Zato sem ga enkrat vprašal, kako bi bila videti pica, če bi jo lahko sestavil, kakor bi želel, in ne bi bil omejen na naše sestavine. Sčasoma sem že pozabil na pogovor, ko sem potem nekega dne doživel presenečenje: vzel si je čas za recept, pripravil v svoji restavraciji sestavine in mi jih prinesel.«

V osnovi gre zato, da v okolju Točilnice in pizzerije Mali grad, ki jo preveva domačnost, ji poseben značaj daje dolg točilni pult in se lahko pohvali s kar pestro paleto lastnih piv znamke Mali grad, pripravijo pico na višjem kulinaričnem nivoju. Na omenjeno, ki so jo poimenovali JB pizza in je na meni prispela v začetku prejšnjega tedna, je Jure Miklošič še posebno ponosen. »Sama pica je izjemno preprosta, a sestavljena iz zanimivih in za pice po večini neobičajnih sestavin. Osnova je naše testo z drožmi, ki fermentira od 72 do 96 ur, nadev pa sestavljajo pelati san marzano, kremni sir iz buratte - stracciatella, ocvrte kapre, kremna redukcija dimljenega jajčevca ter olivno olje.« Bo pa v ponudbi omejen čas, je še dodal Miklošič, ki je sicer po poklicu natakar, a ko je spekel prvo pico, je ugotovil, da to počne res z veseljem. In očitno mu dobro uspeva, saj je Točilnica in pizzerija Mali grad dnevno polna. Njegove pice niso napolitanske, so le pice z drožmi, še pove.

Pa smo se odločili, da jo pokusimo. Ne pravijo ji zaman kulinarična pica poslastica. Sočna, hrustljavo testo, ravno pravšnje razmerje sestavin za nadev. Kapre, okus jajčevca in kremni sir se v ustih zmešajo v okus, ki si ga lahko še dva dni po tistem, ko si jo jedel, prikličeš v spomin. Pogled na Storžič v daljavi iz lokala na lep dan sprosti čute. Skoraj samodejno vprašaš damo za točilnim pultom, katero pivo priporoča za spremljavo. Petra Peskar, vodja lokala, je predlagala porter – novo točeno temno pivo Malega gradu, tudi najljubše Janeza Bratovža. »Intenzivna aroma, globok in poln okus s pridihom kave, čokolade in karameliziranega sladu, elegantna temna barva.« Temu kratkemu, a precej strastnemu opisu se nismo mogli upreti. Komentirali nismo veliko, pivo je bilo pravo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 30. oktober 2011 / 07:00

Volitve 2011

Za marsikoga bo 4. december vesel dan, za drugega pa žalosten, odvisno od tega, kako zagrizen pripadnik posamezne opcije je. Za večino bo to le dan volitev, skratka nič takega, česar ne bi že doživeli...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 17. januar 2024 / 19:41

Letos prvič teden slovenske hrane

Kranj – V Sloveniji smo doslej vsak tretji petek v novembru zaznamovali dan slovenske hrane, letos bomo prvič tretji teden v novembru zaznamovali teden slovenske hrane. Pobudo za prehod iz dneva v...

Rekreacija / sreda, 17. januar 2024 / 19:40

Kolesarska avantura Balkan 2023, 12. del

Prenočili smo v hotelu v središču mesta Kirklareli. Po zajtrku smo prinesli prtljago do kombija, ki nas je spremljal na poti, in se dogovorili, da kolesarjenje začnemo čez pol ure v parku Şevket Di...

Zanimivosti / sreda, 17. januar 2024 / 19:39

Krepimo in izboljšamo ravnotežje

Ljudska univerza Tržič vabi na brezplačno delavnico z naslovom Ravnotežje, ki bo po Zoomu potekala v četrtek, 18. januarja, ob 17. uri. Mentorica bo Mir...

Slovenija / sreda, 17. januar 2024 / 19:39

Poteklo bo dvesto tisoč dokumentov

Kranj – V letu 2024 poteče veljavnost 138.901 osebnim izkaznicam in 56.752 potnim listinam. Ker je čakalna doba za izdajo nove potne listine ali osebne izkaznice v povprečju teden dni, ministrstvo...

Jezersko / sreda, 17. januar 2024 / 19:38

Na Jezerskem smučanje in drsanje

Jezersko – S Parka Jezersko so sporočili, da njihovo smučišče za začetnike Jaga baba obratuje od četrtka do nedelje, med počitnicami pa vsak dan. Na lokaciji Gostišče ob Planšarskem Jezeru obratuje...