JB pizza / Foto: Alenka Brun

Janezova pica v Kamniku

Bilo je obdobje bistrojev, svoj čas so precej promovirali t. i. brunche oziroma pozne zajtrke ali zgodnja kosila, zadnje čase pa opažamo porast števila picerij. Ponekod pa so se odločili, da bodo s picami le popestrili sicer že uveljavljeno ponudbo lokala. Zanimivo pa je, da so tako na slovenske kot tudi gorenjske mize lokalov, starih in novih picerij, našle pot napolitanske pice, priljubljena pa je tudi uporaba testa z drožmi.

Že dolgo velja, da na Gorenjskem, v Tenetišah, lahko jeste po mnenju večine izjemne pice (kombinirajo napolitanski način in droži), zdej je tudi mesto Kranj dobilo novo zanimivo picerijo, v okolici Kranja jih je že pred tem zraslo kar nekaj, daleč naokoli je znan tudi Baffi oziroma Simon Koštomaj iz Radovljice. On je tudi eden tistih, ki so »občinstvu« predstavili posebno pico – njegova je na primer nastala v sodelovanju z znanim kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom iz Hiše Linhart.

Podobno sodelovanje pa so pred kratkim pripravili tudi v Kamniku, v Točilnici in pizzeriji Mali grad. Moči so združili z znanim domačinom Janezom Bratovžem, ki ga pozna praktično vsa Slovenija, njegovo Restavracijo JB pa poznajo tudi ljubitelji gurmanskih grižljajev iz tujine.

Ideja se jim je porodila sama od sebe, pripoveduje Ljubljančan Jure Miklošič, picopek in najemnik lokala. »Janez Bratovž nas večkrat obišče in njegove želje za pico so bile vedno ... no, recimo – drugačne. Zato sem ga enkrat vprašal, kako bi bila videti pica, če bi jo lahko sestavil, kakor bi želel, in ne bi bil omejen na naše sestavine. Sčasoma sem že pozabil na pogovor, ko sem potem nekega dne doživel presenečenje: vzel si je čas za recept, pripravil v svoji restavraciji sestavine in mi jih prinesel.«

V osnovi gre zato, da v okolju Točilnice in pizzerije Mali grad, ki jo preveva domačnost, ji poseben značaj daje dolg točilni pult in se lahko pohvali s kar pestro paleto lastnih piv znamke Mali grad, pripravijo pico na višjem kulinaričnem nivoju. Na omenjeno, ki so jo poimenovali JB pizza in je na meni prispela v začetku prejšnjega tedna, je Jure Miklošič še posebno ponosen. »Sama pica je izjemno preprosta, a sestavljena iz zanimivih in za pice po večini neobičajnih sestavin. Osnova je naše testo z drožmi, ki fermentira od 72 do 96 ur, nadev pa sestavljajo pelati san marzano, kremni sir iz buratte - stracciatella, ocvrte kapre, kremna redukcija dimljenega jajčevca ter olivno olje.« Bo pa v ponudbi omejen čas, je še dodal Miklošič, ki je sicer po poklicu natakar, a ko je spekel prvo pico, je ugotovil, da to počne res z veseljem. In očitno mu dobro uspeva, saj je Točilnica in pizzerija Mali grad dnevno polna. Njegove pice niso napolitanske, so le pice z drožmi, še pove.

Pa smo se odločili, da jo pokusimo. Ne pravijo ji zaman kulinarična pica poslastica. Sočna, hrustljavo testo, ravno pravšnje razmerje sestavin za nadev. Kapre, okus jajčevca in kremni sir se v ustih zmešajo v okus, ki si ga lahko še dva dni po tistem, ko si jo jedel, prikličeš v spomin. Pogled na Storžič v daljavi iz lokala na lep dan sprosti čute. Skoraj samodejno vprašaš damo za točilnim pultom, katero pivo priporoča za spremljavo. Petra Peskar, vodja lokala, je predlagala porter – novo točeno temno pivo Malega gradu, tudi najljubše Janeza Bratovža. »Intenzivna aroma, globok in poln okus s pridihom kave, čokolade in karameliziranega sladu, elegantna temna barva.« Temu kratkemu, a precej strastnemu opisu se nismo mogli upreti. Komentirali nismo veliko, pivo je bilo pravo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 8. julij 2014 / 12:17

Aktivni tedni športa za otroke

Tržič – Športna zveza Tržič organizira dejavnosti, pri katerih se bodo otroci in mladi v starosti od šest do petnajst let razgibali na svežem zraku in sicer v terminu od 14. do 18. julija ter od 4....

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 25. september 2010 / 07:00

Karitas zbira za pomoč po poplavah

Ljubljana - Poplave minuli konec tedna so številnim družinam povzročile škodo. Slovenska Karitas je iz sklada za naravne nesreče zagotovila začetna sredstva za realizacijo prve p...

GG Plus / sobota, 25. september 2010 / 07:00

Mizar navdušil z omaro

Darko Golob, ki svojo mizarsko delavnico vodi že osemnajst let, je na nedavnem sejmu v Celju prejel zlati ceh - najvišjo nagrado Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, čeprav je bila to za njegovo pod...

Škofja Loka / sobota, 25. september 2010 / 07:00

Županstvo je zanj prednostno

Škofja Loka - Škofjeločan Bojan Luskovec je bil prejšnji teden imenovan za predsednika uprave Elektra Gorenjske, obenem pa je tudi kandidat za župana občine Škofja Loka. Predsednik...

Zanimivosti / sobota, 25. september 2010 / 07:00

Prijazna ulica za prav takšne ljudi

V avli Gorenjskega glasa je na ogled razstava likovnih del članov Društva Sožitje Kranj.

Gospodarstvo / sobota, 25. september 2010 / 07:00

Stavka bi ogrozila klanje in predelavo mesa

Ljubljana - Gospodarsko interesno združenje Mesne industrije Slovenije in sedem članov združenja je opozorilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na posledice napov...