JB pizza / Foto: Alenka Brun

Janezova pica v Kamniku

Bilo je obdobje bistrojev, svoj čas so precej promovirali t. i. brunche oziroma pozne zajtrke ali zgodnja kosila, zadnje čase pa opažamo porast števila picerij. Ponekod pa so se odločili, da bodo s picami le popestrili sicer že uveljavljeno ponudbo lokala. Zanimivo pa je, da so tako na slovenske kot tudi gorenjske mize lokalov, starih in novih picerij, našle pot napolitanske pice, priljubljena pa je tudi uporaba testa z drožmi.

Že dolgo velja, da na Gorenjskem, v Tenetišah, lahko jeste po mnenju večine izjemne pice (kombinirajo napolitanski način in droži), zdej je tudi mesto Kranj dobilo novo zanimivo picerijo, v okolici Kranja jih je že pred tem zraslo kar nekaj, daleč naokoli je znan tudi Baffi oziroma Simon Koštomaj iz Radovljice. On je tudi eden tistih, ki so »občinstvu« predstavili posebno pico – njegova je na primer nastala v sodelovanju z znanim kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom iz Hiše Linhart.

Podobno sodelovanje pa so pred kratkim pripravili tudi v Kamniku, v Točilnici in pizzeriji Mali grad. Moči so združili z znanim domačinom Janezom Bratovžem, ki ga pozna praktično vsa Slovenija, njegovo Restavracijo JB pa poznajo tudi ljubitelji gurmanskih grižljajev iz tujine.

Ideja se jim je porodila sama od sebe, pripoveduje Ljubljančan Jure Miklošič, picopek in najemnik lokala. »Janez Bratovž nas večkrat obišče in njegove želje za pico so bile vedno ... no, recimo – drugačne. Zato sem ga enkrat vprašal, kako bi bila videti pica, če bi jo lahko sestavil, kakor bi želel, in ne bi bil omejen na naše sestavine. Sčasoma sem že pozabil na pogovor, ko sem potem nekega dne doživel presenečenje: vzel si je čas za recept, pripravil v svoji restavraciji sestavine in mi jih prinesel.«

V osnovi gre zato, da v okolju Točilnice in pizzerije Mali grad, ki jo preveva domačnost, ji poseben značaj daje dolg točilni pult in se lahko pohvali s kar pestro paleto lastnih piv znamke Mali grad, pripravijo pico na višjem kulinaričnem nivoju. Na omenjeno, ki so jo poimenovali JB pizza in je na meni prispela v začetku prejšnjega tedna, je Jure Miklošič še posebno ponosen. »Sama pica je izjemno preprosta, a sestavljena iz zanimivih in za pice po večini neobičajnih sestavin. Osnova je naše testo z drožmi, ki fermentira od 72 do 96 ur, nadev pa sestavljajo pelati san marzano, kremni sir iz buratte - stracciatella, ocvrte kapre, kremna redukcija dimljenega jajčevca ter olivno olje.« Bo pa v ponudbi omejen čas, je še dodal Miklošič, ki je sicer po poklicu natakar, a ko je spekel prvo pico, je ugotovil, da to počne res z veseljem. In očitno mu dobro uspeva, saj je Točilnica in pizzerija Mali grad dnevno polna. Njegove pice niso napolitanske, so le pice z drožmi, še pove.

Pa smo se odločili, da jo pokusimo. Ne pravijo ji zaman kulinarična pica poslastica. Sočna, hrustljavo testo, ravno pravšnje razmerje sestavin za nadev. Kapre, okus jajčevca in kremni sir se v ustih zmešajo v okus, ki si ga lahko še dva dni po tistem, ko si jo jedel, prikličeš v spomin. Pogled na Storžič v daljavi iz lokala na lep dan sprosti čute. Skoraj samodejno vprašaš damo za točilnim pultom, katero pivo priporoča za spremljavo. Petra Peskar, vodja lokala, je predlagala porter – novo točeno temno pivo Malega gradu, tudi najljubše Janeza Bratovža. »Intenzivna aroma, globok in poln okus s pridihom kave, čokolade in karameliziranega sladu, elegantna temna barva.« Temu kratkemu, a precej strastnemu opisu se nismo mogli upreti. Komentirali nismo veliko, pivo je bilo pravo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / sobota, 22. april 2017 / 16:45

Občina Šenčur praznuje

Šenčur – Na dan svetega Jurija občina Šenčur praznuje občinski praznik. Že od minulega tedna se ob tej priložnosti vrstijo prireditve, ki jih bodo do konca praznovanja našteli več kot dvajset. Osre...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Podkučarji na koledarju

Na koledarju za leto 2013 Sreča je v otroških očeh imajo glavno vlogo otroci in tradicija nakelskih vasi in obrti. Ideja je dozorela pri Otroški folklorni skupini Podkuca.

GG Plus / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Na mladih Triglav stoji

Tadej Langus, vodja programa Gorenjske in Rožle

GG Plus / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Za razkuževanje doma ni potrebe

Za ustrezno zaščito pred virusi in bakterijami zadostuje temeljito umivanje rok, zato ni treba uporabljati še razkužil, pravi specialistka pediatrije iz Splošne bolnišnice Jesenice Tina Ahačič.

Zanimivosti / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Delajo vestno in strokovno

Pri Društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske so podelili priznanja najbolj zaslužnim medicinskim sestram, častna članica pa je postala Antonija Rozman.

Gospodarstvo / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Če vas doleti davčna izvršba ...

Izkušnja samostojnega podjetnika, ki ni pravočasno plačal nekaj več kot dvesto evrov davka na dodano vrednost: za zamudne obresti in stroške izvršbe je plačal približno dve tretjini davčnega dolga.