Tržičan Aljaž Slapar se je letos podal na pot odkrivanja zdravilnih učinkov industrijske konoplje. / Foto: Tina Dokl

Z ročnim pobiranjem do kakovostnega izdelka

V svetu nenehnega razvoja in iskanja naravnih rešitev za izboljšanje zdravja in počutja se pojavlja vedno več inovacij. Trg s proizvodi CBD in CBG doživlja eksplozivno rast, a s tem se pojavlja tudi izziv, kako izbrati med vse večjo množico ponudnikov.

Tržič – S tem vprašanjem se je pred kratkim spoprijel tudi Tržičan Aljaž Slapar. Po dedkovi smrti je namreč podedoval nekaj obdelovalne zemlje, po intenzivni raziskavi ter pozitivnih izkušnjah uporabe konoplje v medicinske namene, ki so jih z njim delili posamezniki, pa se je odločil, da se poda v svet zdravilnih učinkov te rastline. »Ob raziskovanju trga, ki ponuja izdelke CBD ter CBG, sem ugotovil, da je v poplavi ponudnikov vse več takih, ki uporabljajo poceni sintetične destilate CBG in CBD, umetno pridobljene kristale, topne v olju. Odločil sem se ubrati drugo, naravno pot,« je pojasnil.

Slapar prihaja iz čevljarske družine Proalp, zato mu podjetništvo ni popolna neznanka. »Vseeno ustanovitev podjetja Slapsweed ne temelji na želji po zaslužku. Stremim namreč k temu, da se ljudje seznanijo s konopljinimi izdelki ter da prepoznajo dober in kakovosten produkt.« Medtem ko večina ponudnikov uporablja kemično pridobljene izvlečke, Slapar vztraja pri naravnih virih. Kot je pojasnil, je podjetje ustanovil decembra, za njim pa je vseeno naporna sezona. »Semena smo uvozili iz Italije, gre za hibridne rastline, ki pa so vseeno pretežno vrste indica. Vsa zemlja je bila nato preorana, pognojena z naravnimi gnojili, rastline, skupno jih je bilo 120, pa so bile ročno posajene in nato tudi pobrane.« Mladi Tržičan namreč verjame, da je tudi ročno pobiranje konopljinih vršičkov bistveno za kakovost končnega izdelka, saj pri strojnem pobiranju nikoli ne veš, kaj vse se bo še »vtihotapilo« zraven.

»Konopljin izvleček pridobivamo s postopkom podtlačne vakuumske destilacije, ki se izvaja brez toplotne obdelave in prisotnosti kisika, kar ohranja celovitost kanabinoidov. Ponujamo namreč kapljice z največjih možnim razponom kanabinoidov, ki pa so na voljo v omejenih količinah, ker so vezane na letni pridelek in razmerja ne uravnavamo laboratorijsko z dodajanjem sintetičnih destilatov, da bi prilagajali odstotek,« je pojasnil.

Aljaž Slapar je z odzivi trenutno zadovoljen – mnogi so mu poročali o pozitivnih učinkih. Kapljice med drugim lajšajo nespečnost, izboljšujejo koncentracijo, uravnavajo srčni tlak ter lajšajo druge bolezni. »Številni ljudje se srečujejo s težavami s kožo, vendar so same kapljice precej drage, da bi se mazali z njimi. V ta namen smo oblikovali še naravno, ročno izdelano milo, ki poleg konopljinega izvlečka vsebuje tudi kakavovo maslo ter kokosovo in sivkino olje, pripravljamo pa tudi kremo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 16. junij 2016 / 09:49

»Luka, drži se, mi smo s tabo«

Zdravljenje devetnajstletnega Bohinjca Luka Kovačiča naj bi trajalo približno leto dni in stalo okoli sto dvajset tisoč evrov, zato so se prijatelji, sošolci in številni znani Slovenci odzvali na sobo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 7. junij 2018 / 20:55

Brez odškodnine za rušenje

Janez Tičar in Marko Bogataj na sodišču od Darsa in države nista iztožila skoraj 400 tisoč evrov.

Kranjska Gora / četrtek, 7. junij 2018 / 20:54

Urejajo prometne režime

Parkiranje v središču Kranjske Gore bo še naprej brezplačno, a časovno omejeno, v Jasni bo za parkiranje treba plačati. Do začetka glavne poletne turistične sezone bodo uredili tudi parkirišče v Zelen...

Zanimivosti / četrtek, 7. junij 2018 / 20:53

Peljali bi jih v Avstrijo

Letošnje Srečanje turističnih društev obvodnih krajev Slovenije je bilo v Zbiljah. Udeležilo se ga je več kot štiristo prostovoljcev in turističnih zanesenjakov iz vse Slovenije.

Razvedrilo / četrtek, 7. junij 2018 / 20:52

Kulinarično praznovanje

Konec tedna je Vila Podvin v Mošnjah praznovala peti in petdeseti rojstni dan obenem. Uroš Štefelin in Marcela Klofutar sta tista, ki s svojo ekipo zadnjih pet let pišeta uspešno kulinarično zgodbo, z...

Nasveti / četrtek, 7. junij 2018 / 20:51

Sladke jagode

Domače jagode (in ne tiste iz tujine, ki so povsem brez okusa) so okusne že same, brez dodatkov. Kako dobre so šele, če iz njih naredimo sirovo torto v kozarcu ali jagodne kocke, pa preverite sami....