eGorenjska bo nova prelomnica

"Osebno razvoj eGorenjske primerjam z dvema zgodovinskima prelomnicama. Prva je bila uveljavitev obveznega osnovnošolskega sistema v času Marije Terezije, druga pa vzpostavitev železničarske mreže po Sloveniji. Pri obeh se je življenje korenito zasukalo in tako bo tudi z izgradnjo širokopasovnega omrežja in novimi vsebinami," pravi Franc Dolenc.

To bo po novem bolj enostavno. Ne boste potrebovali računalnika, saj imate televizor. Prek pritiskanja na tipke daljinskega upravljalnika je uporaben tudi kot povezava v svet.

»Projekt e-regija je koncept, kako nove tehnologije in vsebine pripeljati do vseh slojev prebivalstva, najprej na Gorenjskem, nato pa po vsej Sloveniji,« o pomenu informacijsko telekomunikacijskih povezav in projektu, ki bo Gorenjce prestavil za nekaj stopničk višje, pravi Franc Dolenc, vodja projektne skupine za e-regijo pri Regionalni razvojni agenciji Gorenjske (BSC Kranj) in direktor področja Produkti in rešitve v Iskratelu.

Gradnjo podpira tudi EU

Pred leti je strategija razvoja zapovedovala, da je potrebno v vsako hišo napeljati elektriko, vodovod, telefon, … Danes je na vrsti informacijska avtocesta oziroma širokopasovna telekomunikacijska povezava. Čeprav si je tudi Evropska unija zastavila cilj, da v vse evropske domove dobimo takšno povezavo do leta 2013, pa brez težav ne gre. Enako se je godilo s predhodnicami (elektriko, telefonom, …), ko je bilo mišljenje, da je povezave možno (predvsem pa lažje) graditi v mestu, v strnjenih naseljih, medtem ko so stroški za gradnjo omrežij na podeželju preveliki in so bile zato investicije velikokrat potisnjene na stran. Tudi zato so na podeželju težje in kasneje pridobili danes povsem civilizacijske dobrine, še danes pa se je v hribovitih predelih težko ali nemogoče priključiti na širokopasovno omrežje.

Na Gorenjskem so razvoj tovrstnega omrežja vzeli za prioriteto in ga razdelili na tri področja. »Prvo je spodbujanje izgradnje širokopasovnega omrežja, ki je na plečih države, EU in lokalnih skupnosti. Posebno vprašanje znotraj regije je, kako zagotoviti uporabo tudi socialno šibkejšim družinam,« pravi Dolenc. »S projektom e-regija bomo povezali lokalne skupnosti v celoto, ki bo zato močnejša in tudi konkurenčnejša v širšem prostoru. Tudi zato naj bi do leta 2010 imeli vsi na Gorenjskem širokopasovni priključek,« Dolenca dopolni Robert Guštin, podsekretar na Direktoratu za informacijsko družbo ministrstva za visoko šolstvo in član gorenjske projektne skupine za razvoj e-regije.

 

Portal, ki ga bo znal uporabljati vsak

Kot drugo Guštin izpostavlja projekt eGorenjska. »Samo omrežje brez vsebin ne pomeni nič, zato hkrati razvijamo tudi vsebine. Do sedaj smo identificirali sedem področij, med njimi so zdravstvo, uprava, turizem, izobraževanje in podobno,« razloži Guštin. »Na informacijskem portalu bodo na voljo regionalno zanimive vsebine, ki bodo zelo enostavno dostopne. Vsebine bomo predstavili kar prek televizijskega zaslona, ki bo prek omrežja in s pomočjo komunikatorja predvajal vsebine. To bo velika poenostavitev dostopa do informacij, saj ima skoraj vsak doma televizor in skoraj vsak zna z njim prek daljinskega upravljalnika tudi upravljati,« pove Dolenc.

Zelo poenostavljeno rečeno, se Gorenjski z eGorenjsko obeta interaktivni teletekst, kjer bodo zbrane informacije države, občin, zdravnikov, podjetij, društev, … Kup informacij, ki bodo dostopne vsem. »Želimo, da bo Gorenjska prva v Sloveniji, ta pa prva v Evropi, zato se bo portal nadgrajeval in dopolnjeval. Kakšne vsebine bodo na njem? Vsak bo lahko objavljal, pričakujemo pa, da bodo tu tudi vozni redi, osmrtnice, informacije šol, društev, zdravnikov, podjetij in podobno. Na kratko, gre za novo uporabo interneta na zelo poenostavljen in uporabniku prijazen način, ki pa bo prek portala imel tudi določeno tudi uredniško politiko,« razlaga vodja projektne skupine.

 

 

Primeren tudi za računalništva neveščega uporabnika

»Vzemimo za primer področje zdravstva,« pravi Guštin. »Ko sedaj zbolite, v času njegovega dela pokličete zdravnika, se usklajujete za termin, … To bo po novem bolj enostavno. Ne boste potrebovali računalnika, saj imate televizor. Prek pritiskanja na tipke daljinskega upravljalnika je uporaben tudi kot povezava v svet. Torej, izbrali bomo zavihek zdravstvo, poiskali domačega zdravnika, izbrali naročanje. Pokazali se bodo prosti termini, enega bomo izbrali in to je to. Brez telefoniranja, brez pogajanja, iz naslanjača. Enako velja tudi za trgovino, za podaljšanje registracije vozila in še kup drugih opravil.«

Oba sogovornika sta povedala, da bo sistem do uporabnikov zelo prijazen. Ga bodo znali in hoteli uporabljati tudi starejši, ki se doslej z internetom še niso srečali? »Menimo, da bo vsak, ki zna danes preklapljati med televizijskimi programi znal uporabljati tudi naš portal eGorenjska. Zato tudi pričakujemo, da bo vsaj 75 odstotkov vseh Gorenjk in Gorenjcev portal tudi uporabljalo. Rekel bi še višji odstotek, vendar vem, da bodo nekateri proti takemu načinu, nekateri enostavno ne gledajo televizije ali je nimajo. Vse, kar si želimo, pa je, da bi postala uporabnost portala tako neizogibna, kot je danes telefon,« je še povedal Franc Dolenc. »Vsi znamo preklapljati med kanali, tudi starejši in tudi moja mama, ki interneta še videla ni,« ga je dopolnil Guštin.

Na konferenci prva predstavitev portala

Danes ni več vprašanje živeti v informacijski družbi, ki ima s svetu ogromen pomen, ampak živeti z informacijsko družbo. Predvsem zato, ker imamo v vsakdanjiku vse premalo časa in ga lahko z uporabo portala poenostavimo. Uporaba vsebin bo zelo preprosta, saj ne predvideva nobenega računalniškega predznanja, uporabnikom ponuja le prednosti. Kako jih bomo Gorenjci zagrabili, bo pokazal čas. Pred tem pa bo potrebno še omrežiti Gorenjsko. Kot sta zagotovila oba sogovornika, to ne bo problem. V urbanih središčih je že sedaj penetracija širokopasovnih povezav zelo dobra, za področja, kjer ponudniki ne vidijo komercialnega učinka, pa Evropska unija pripravlja veliko pomoči za njihovo nekomercialno delovanje. Na Gorenjskem bo to zaradi razgibanega terena moč izvesti prek oddajnikov ali satelita.

Včeraj smo drugič praznovali Svetovni dan informacijske družbe. V Sloveniji je potekala predstavitev e-uprave (zemljiški kataster, centralni register prebivalstva, sodni register podobno prek interneta), minister za visoko šolstvo dr. Jure Zupan se je prek video konferenčnega sistema pogovarjal z rektorji slovenskih univerz, včeraj so zagnali tudi novo spletno stran http://www.informacijskadruzba.si/. V ponedeljek (21. maja, ob 9. uri), pa bodo v hotelu Kokra na Brdu pri Kranju vseslovenski javnosti prvič predstavili delovanje portala eGorenjska, čeprav bo večji del posveta namenjen gradnji širokopasovnega omrežja in možnosti sofinanciranja izgradnje s strani Evropske unije. Posebno pozornost bodo namenili tudi možnosti uporabe interneta za vse, tudi socialno šibkejših, ki si ga zaenkrat ne morejo privoščiti.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 13. april 2022 / 07:10

Usedline in Solo

Po dvanajstih dneh se je v petek s podelitvijo nagrad končal letošnji Teden slovenske drame, ki že 52 let velja za osrednji festival slovenske dramatike.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 19. april 2008 / 07:00

V trčenju z avtobusom umrla Blejka

Bled - V soboto popoldne je v hudi prometni nesreči na regionalni cesti Lesce–Bled umrla 21-letna Blejka. Z osebnim avtomobilom se je peljala iz smeri Lesc proti Bledu. Nekaj metrov naprej...

Prosti čas / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Veselo pri Avseniku

V četrtek so Gašperji pri Avseniku snemali televizijsko oddajo ob 30-letnici igranja, v petek pa je bil sklepni koncert Zlatega Avsenikovega abonmaja.

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Vox Carniolus tekmuje v Mariboru

Jeseniški pevski zbor ta konec tedna nastopa na pomembnem mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru.

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Nežnost harfe in odločnost roga

Sreda, 9. aprila, je bila priložnost za glasbene sladokusce, da prisluhnejo koncertu v okviru delovanja Glasbene mladine Slovenije. To je že 17. sezona različnih nastopov posameznih glasbenih gos...

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Štirje letni časi

V razstavnem salonu Kasarne na Stari Savi so v četrtek, 10. aprila, odprli razstavo Francija Črva iz Fotokluba Jesenice. Za svoje udejstvovanje na področju fotografije je doslej prejel naziv Foto...