Uvod v letošnje Okuse Škofjeloškega
Med 5. in 31. januarjem kulinarični navdušenci svoje brbončice lahko razvajajo na kulinaričnem festivalu Okusi Škofjeloškega.
Škofjeloško območje v sebi skriva številne kulinarične zgodbe. Raznolikost zelenjave s podeželskih vrtov, gobe in gozdni sadeži iz lokalnih gozdov, sadje iz travniških sadovnjakov, sveže in zdravo meso, zelišča in med, ki ga marljivo nabirajo čebele – vse to je osnova kulinarične ponudbe, ki so jo gostinci uvrstili v svoje jedilnike, saj se zavedajo sodobnih trendov in pomena zdravega prehranjevanja, ki temelji na sezonskih jedeh in živilih lokalnega izvora.
S povezovanjem dobaviteljev lokalnih živil in gostinskih ponudnikov, vključno s turističnimi kmetijami, se prenavlja obstoječa kulinarična ponudba, ki bo temeljila na uporabi lokalnih surovin in pripravi hišnih specialitet, postreženih na sodoben način. S tem se postavlja tudi nov kulinarični temelj dodatne turistične ponudbe na Škofjeloškem – o tem, pomembnosti kratkih dobavnih verig, domačih okusih, osnovni ideji festivala, da se je ta dobro prijel ter kakšen bo letošnji obisk, sta ob odprtju Okusov na uvodni večerji spregovorila tudi škofjeloški župan Tine Radinja in Gašper Kleč iz Razvojne agencije Sora. Vabilu pa sta se odzvali tudi preostali gorenjski razvojni agenciji – Ragor in BSC Kranj, prisotne je nagovoril še en gost, Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije.
Danilo – gostilna in vinoteka
Nina in Gašper Čarman iz znane gostilne in vinoteke Danilo iz Reteč, ki je letos gostila uvodno večerjo v tretjo izvedbo Okusov Škofjeloškega, sta ravno tako gostom namenila nekaj pozdravnih besed. Brat in sestra nista skrivala navdušenja, da so ljudje festival prepoznali in ga sprejeli za svojega. »Zelo sem vesela, da se je festival na Škofjeloškem zgodil, da je povezal gostince s ponudniki, in mislim, da je vse presenetil lanskoletni izjemen obisk, kar pa je dobra popotnica za naprej,« je povedala Nina Čarman ter dodala, da je bila nekako logična izbira, da na tokratni večerji za vinarja izbere svojega brata Gašperja. Tako so vse jedi dejansko pospremila njegova vina. »Vina na srečo vseh nas niso iz grozdja iz škofjeloškega okoliša, temveč iz briškega grozdja, s podpisom ponosnega Ločana,« je smeje komentiral Gašper Čarman, nekaj besed pa namenil tudi temu, da so v današnjem času pristni okusi že redkost, saj so tesno povezani z emocijo – pravzaprav so emocija, in to je tisto, kar nas v današnjem svetu virtualnega sveta in vzpona umetne inteligence dela drugačne.
Trinajst sodelujočih
Letos na Okusih Škofjeloškega sodeluje že enajst izbranih gostiln in dve turistični kmetiji, ki bodo do konca januarja razvajale goste z unikatnimi meniji, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Festivalske jedi kuharskih mojstrov tako že lahko okušate pri Danilu, v Gostilni Lipan (Hotavlje), Gostišču Tolc (Spodnja Sorica), Penzionu in gostišču Lajnar (Zgornja Sorica), Restavraciji Na vasi (Zminec), Pizzeriji Klementina (Pungert), Taverni Petra (Gorenja vas), na dveh turističnih kmetijah: Jamnk (Staniše) in Pri Marku (Crngrob) ter v loških gostilnah Inglič, Kašča, Pr' Pepet ter Gostilni Starman iz Stare Loke. Letošnja enotna cena festivalskih menijev je 27 evrov, ponekod pa proti doplačilu z menija lahko izberete še kakšno dodatno predlagano jed. Med kar različnimi meniji pa smo zasledili tudi takega za vegetarijance, vegane, ribjega in celo brezglutenskega. Na strani Razvojne agencije Sora si jih lahko tudi ogledate in izberete, kar vam narekuje vaš kulinarični okus – če razmišljate o tem, da bi na Škofjeloškem v januarju kaj dobrega pojedli.
Uvodna večerja
Podobno kot lansko leto, ko je uvodno večerjo gostilo Gostišče Tolc, smo gostje tudi tokrat že ob sprejemu okušali majhne tople in hladne grižljaje. Ješprenjevo solatko z zelenjavo in govejim jezikom, pod katero se je podpisala kuharska ekipa iz Taverne Petra, pečenica in zelje so bile zamisel ekipe Pizzerije Klementina, ki letos sodeluje prvič. Polenta, roastbeef in kozji sir pa je bila predjed Restavracije Na vasi. Kot prva jed pa je na mizo prispel mousse sira Kozouč s kmetije Pustotnik, ki nas je s svojim okusom osupnil, družbo na krožniku pa so mu delali še rdeča in zlata pesa, zeleni paradižnik in buhteljček. Jed je predstavil Luka Čufar (Penzion in gostišče Lajnar), pospremilo pa jo je Gašperjevo vino Markiza rose 2022. V nadaljevanju smo okušali še Gašperjevo novo Salpo (2021), rebulo Selekcija (2020), Cabernet Franc (2021) in Cabernet Franc 2019 Magnum. V Gostilni Starman so tokrat pripravili juho za uvodno večerjo: peteršiljevo s peteršiljevim pirejem, sušenim olupkom in omako vinaigrette, Gostišče Tolc se je predstavilo z govnačem, ajdovim krapom dimljene postrvi in kaviarjem, visoška pečenka s sirovim štrukljem je bila jed gostilne gostiteljice, za sladico pa je na mizo prišel še Pepetov jabolčni zavitek s sladoledom okusa orehove potice.