Zapisani recept je za en jabolčni zavitek, na delavnici sta šla dva v isti pekač in nato v pečico. / Foto: Alenka Brun

Jabolčni zavitek in vaniljevi rogljički

V Salzburgu smo se udeležili tudi kuharske delavnice v kuharski šoli Edelweiss, kjer smo z vodjo delavnice Martinom pripravljali vaniljeve rogljičke in jabolčni zavitek. Ta je precej različen od tistega, ki smo ga vajeni iz naših kuhinj. Sestavine so podobne, priprava je drugačna. Delavnica je potekala v angleščini, na lokaciji t. i. Klausentor v Salzburgu.

Za jabolčni zavitek potrebujemo 210 g moke (najbolje takšne za pico), osmino litra vode, žlico sončničnega olja in sol. Iz teh sestavin pripravimo testo, medtem ko nadev pripravimo posebej. Zanj potrebujemo: 60 g drobtin, 45 g masla, 5–6 srednje velikih jabolk, 50–100 g sladkorja, cimet, rum in rozine.

Najprej v ponvi segrejemo maslo in na njem do zlato rjave barve popražimo drobtine. Ponev odstavimo in pustimo, da se zmes ohladi. Jabolka olupimo in razrežemo na 35 milimetrov debele rezine. V posodi jih zmešamo s sladkorjem, cimetom, rumom in rozinami. Količina cimeta, ruma in rozin je stvar okusa, rozine lahko tudi izpustimo.

Sledi priprava testa. Zmešamo moko, vodo, olje in rum. Testo gnetemo toliko časa, da postane svilnato. Premažemo ga z oljem, pokrijemo in pustimo počivati dve uri.

Sledi (dobesedno) raztegovanje testa. Večjo čisto kuhinjsko krpo razgrnemo po mizi, jo pomokamo, nanjo položimo testo in ga zvaljamo do velikosti pice. Na vrsti je raztegovanje. Tega se lotimo tako, da najprej iz obeh rok naredimo pest, palce skrijemo pod druge prste ter previdno sežemo pod testo. Rahlo ga dvignemo in začnemo raztegovati v vse smeri. Cilj je, da postane tanko kot papir in prekrije površino kuhinjske krpe. Mogoče vam uspe že prvič, sem ter tja pa se tudi zgodi, da se strga, a nič zato. Vse luknje lahko »pokrpamo«. Na koncu testo s prsti malo raztegujemo še po robovih, odvečne dele odrežemo. Nato na eno stranico testa stresemo pripravljen nadev, po testu enakomerno razporedimo še drobtine, prepražene na maslu, ter žlico stopljenega masla. Zavijanje začnemo tako, da najprej prepognemo levo in desno stran testa, zavitek pa zvijemo s pomočjo krpe, stran od sebe s strani nadeva. Robove stisnemo. Zavitek položimo v pekač, premazan z maslom, po vrhu pa ga ravno tako premažemo s stopljenim maslom. Pečico predhodno segrejemo na 200 stopinj Celzija, zavitek pečemo približno 40 minut. Ko ga vzamemo iz pečice, ga potresemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo lahko mrzlega ali toplega. Avstrijci si ob kosu jabolčnega zavitka največkrat privoščijo vaniljevo kremo ali pa kepico vaniljevega sladoleda.

Za vaniljeve rogljičke, ki sveži kar hrustajo med zobmi, pa potrebujemo 300 g moke, 250 g masla, 100 gramov sladkorja v prahu, 100 g drobno zmletih mandljev, vaniljo in sol.

Vse sestavine zgnetemo v testo, ki naj na mrzlem počiva eno uro. Nato iz njega oblikujemo daljše svaljke, debele en centimeter, ki jih narežemo na enake manjše dele, iz katerih s prsti oblikujemo rogljičke. Mi smo za peko rogljičkov imeli poseben model, ki ga le premažeš z maslom in vanj položiš rogljičke, kar precej pohitri njihovo pripravo, več jih gre v pečico in takoj se vidi, kako je z njihovo debelino in velikostjo. Lahko uporabimo seveda tudi papir za peko in navaden pekač.

Piškote pečemo pri 180 stopinjah Celzija dobrih deset minut oziroma dokler ne postanejo rahlo rjavi. Nato zmešamo še sladkor v prahu in vaniljev sladkor ter jih še vroče povaljamo v tej mešanici, okusni pa so tako vroči in topli kot hladni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 10. januar 2022 / 10:21

Janez Hafner in njegov pejsaž

Škofja Loka – Decembra lani je minilo deset let, odkar se je poslovil akademski slikar Janez Hafner. Razstava njegovih del v prostorih Sokolskega doma v Škofji Loki je poklon avtorju in si jo lahko...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 27. april 2016 / 15:59

V Sokolski dom prihaja Janez Lotrič

Škofja Loka – V sredo, 27. aprila, ob 19.30 bo v okviru koncertnega Kristalnega abonmaja nastopil tenorist Janez Lotrič, ki ga bosta spremljala Katarina Lotrič ter Luka Taler.

Bled / sreda, 27. april 2016 / 15:45

Uspelo uskladiti različne interese

Blejski občinski svetniki so sprejeli nov plovbni režim, s katerim naj bi v konsenzu z vsemi deležniki vzpostavili red na Blejskem jezeru.

Nasveti / sreda, 27. april 2016 / 15:37

Babilon

Ta teden smo imeli na šoli pravi babilon. Mednarodna konferenca je privabila udeležence iz 13 držav, imeli smo projektne dneve, naši dijaki so odšli na dvotedensko izmenjavo na Poljsko in v Toskano...

Kronika / sreda, 27. april 2016 / 15:36

Vožnjo končal v ograji

Volčji Potok – Kamniške policiste so v soboto napotili na ogled prometne nesreče v Volčjem Potoku. Tam je voznik osebnega avtomobila vozil preblizu desnemu robu, zato je trčil v ograjo. Povabili so...

Rekreacija / sreda, 27. april 2016 / 15:35

Šesti Slovenski bosi tek

Kranj – V nedeljo, 1. maja, bo v Kranju potekal šesti Slovenski bosi tek. Pravijo, da bo še večji, še zanimivejši, še bolj nor. Organizirali ga bodo na dan mednarodnega dne bosega teka, ki je namen...