Narastek iz prosene kaše in gozdnih sadežev / Foto: Erika Jesenko

Dobrote iz prosene kaše

Prosena kaša je preprosto živilo, polno hranil, ki se preredko znajde na naših krožnikih. Ker je precej nevtralnega okusa, jo lahko uporabimo v raznovrstnih jedeh. Včasih se v jedi tako skrije, da je niti ne zaznamo.

Za pripravo narastka iz prosene kaše in gozdnih sadežev potrebujemo: 200 g prosene kaše, 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev, 300 g skute, 3 jajca, 2 vaniljeva sladkorja, 3 žlice rjavega sladkorja ali medu, 2 žlici ruma, pol žličke cimeta, lupinico ene bio limone.

Proseno kašo skuhamo v približno 7 dl osoljene vode. Kuhano proseno kašo ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo sneg. Skupaj zmešamo ohlajeno proseno kašo, skuto, gozdne sadeže, rumenjake, vaniljev sladkor, rjavi sladkor, rum, cimet in limonino lupinico. Nato vmešamo še sneg iz beljakov. Vse skupaj damo v srednje velik pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Proseno kašo lahko skuhamo tudi na mleku ali pa uporabimo polovico vode in polovico mleka. Jed bo tako malenkost krepkejša.

Za pripravo čokoladnih kroglic s proseno kašo potrebujemo: 100 g prosene kaše, 50 g datljev, 50 g kakava, 3 dl mleka, ščep soli, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja, 80 g mletih mandljev, kakav za posip.

V kozico stresemo proseno kašo, ji dodamo na manjše kose narezane datlje, ščep soli, vaniljev sladkor in sladkor. Zalijemo z mlekom in kuhamo 15 minut. Kašo nato odstavimo in jo v pokriti posodi pustimo nekaj minut. Nato jo stresemo v mešalnik in dodamo kakav ter zmeljemo do gladkega. Primešamo še mlete mandlje ter zmešamo v homogeno zmes. Zmes postavimo za eno uro ali čez noč v hladilnik. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice in vsako kroglico povaljamo še v kakavu.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo mletih mandljev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 15. maj 2021 / 19:26

Mladi so tudi spretni govorci

Slovenske organizacije na Koroškem na različne načine spodbujajo mlade k učenju slovenščine in k pisanju, pa tudi k uporabi slovenščine v javnosti in govorništvu v slovenskem jeziku. Pri spodbujanj...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 27. november 2016 / 14:30

Adventni venec

December. Pogledujem v zvezek, v katerega je moja mama s kaligrafsko pisavo vpisovala recepte za vsak dan in vse praznike. Oživijo spomini, ki dobijo barvo, zvok in glasove ter zadišijo. Poljubčki...

Zanimivosti / nedelja, 27. november 2016 / 14:23

Čistoča javnih stranišč

19. novembra smo obeležili svetovni dan stranišč. Po podatkih Statističnega urada je pri nas še leta 1971 dostop do notranjega stranišča v stanovanju imelo le 54 odstotkov ljudi, danes pa...

Kranj / nedelja, 27. november 2016 / 13:11

Izbira najboljše(ga)

Direktorji oziroma ravnatelji javnih zavodov so menda sila pomembni vodilni možje (in ženske). Tudi v kranjski občini je tako. Marsikdo se še spomni afere, ko so pred leti izbirali novega...

Razvedrilo / nedelja, 27. november 2016 / 13:00

Vaiana in zadnji preživeli

Plesno obarvana oceanska zabava je navdušila, veliki finale prvega slovenskega Survivorja bo naslednji teden, preddvorski folklorniki pa vabijo na letni koncert že danes.

Gorenjska / nedelja, 27. november 2016 / 12:52

Straniščna metlica Domžalam

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je ob svetovnem dnevu stranišč že osmo leto zapored razglasilo zmagovalce akcije Naj javno stranišče. Gorenjska javna stranišča se niso izkazala najbolje.