Narastek iz prosene kaše in gozdnih sadežev / Foto: Erika Jesenko

Dobrote iz prosene kaše

Prosena kaša je preprosto živilo, polno hranil, ki se preredko znajde na naših krožnikih. Ker je precej nevtralnega okusa, jo lahko uporabimo v raznovrstnih jedeh. Včasih se v jedi tako skrije, da je niti ne zaznamo.

Za pripravo narastka iz prosene kaše in gozdnih sadežev potrebujemo: 200 g prosene kaše, 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev, 300 g skute, 3 jajca, 2 vaniljeva sladkorja, 3 žlice rjavega sladkorja ali medu, 2 žlici ruma, pol žličke cimeta, lupinico ene bio limone.

Proseno kašo skuhamo v približno 7 dl osoljene vode. Kuhano proseno kašo ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo sneg. Skupaj zmešamo ohlajeno proseno kašo, skuto, gozdne sadeže, rumenjake, vaniljev sladkor, rjavi sladkor, rum, cimet in limonino lupinico. Nato vmešamo še sneg iz beljakov. Vse skupaj damo v srednje velik pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Proseno kašo lahko skuhamo tudi na mleku ali pa uporabimo polovico vode in polovico mleka. Jed bo tako malenkost krepkejša.

Za pripravo čokoladnih kroglic s proseno kašo potrebujemo: 100 g prosene kaše, 50 g datljev, 50 g kakava, 3 dl mleka, ščep soli, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja, 80 g mletih mandljev, kakav za posip.

V kozico stresemo proseno kašo, ji dodamo na manjše kose narezane datlje, ščep soli, vaniljev sladkor in sladkor. Zalijemo z mlekom in kuhamo 15 minut. Kašo nato odstavimo in jo v pokriti posodi pustimo nekaj minut. Nato jo stresemo v mešalnik in dodamo kakav ter zmeljemo do gladkega. Primešamo še mlete mandlje ter zmešamo v homogeno zmes. Zmes postavimo za eno uro ali čez noč v hladilnik. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice in vsako kroglico povaljamo še v kakavu.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo mletih mandljev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 1. november 2012 / 07:00

Gozdarji vse manj na terenu

Finančna stiska odvrača gozdarje iz javne gozdarske službe od terenskega dela, za službene pogovore imajo na voljo le pet evrov na mesec. V krajevni enoti Poljane so že oblikovali čakalno listo za las...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 27. januar 2019 / 22:56

Prevarani sokoli

»Slovenski narod je zgodovinsko nastajal v srečnih okoliščinah, saj so v preteklosti narodovo zavest ključno oblikovali posamezniki, ki so jih odlikovale visoke moralne vrednote in človeška širina....

Bled / nedelja, 27. januar 2019 / 14:18

Jezero rdeče »zacvetelo«

Na Blejskem jezeru se je že pred nekaj tedni pojavila rdeče obarvana plast, za kar je krivo cvetenje cianobakterij, ki opozarja na porušeno biološko ravnotežje.

Tržič / nedelja, 27. januar 2019 / 14:17

Pomoč Tržičanom iz pobratenega mesta

Tržič – Ujma v noči z 29. na 30. oktober lani je na Tržiškem povzročila ogromno škode. Prizadetim so z dobrodelnimi dogodki, donacijami pomagali številni, med njimi je solidarnost izkazalo tudi s T...

Železniki / nedelja, 27. januar 2019 / 14:16

Pripravljati bodo začeli občinski prostorski načrt

V Železnikih naj bi poleti začeli pripravljati nov občinski prostorski načrt. Sprejeti ga želijo v dveh letih – do poletja 2021.

Šport / nedelja, 27. januar 2019 / 14:16

Košarkarji Domžal v polfinalu s Hopsi

Ljubljana – V ponedeljek je potekal žreb polfinalnih parov 18. Pokala Spar, ki bo februarja v Kopru v Areni Bonifika. Na finalni turnir so se uvrstile košarkarske ekipe Petrol Olimpija, Helios Suns...