Narastek iz prosene kaše in gozdnih sadežev / Foto: Erika Jesenko

Dobrote iz prosene kaše

Prosena kaša je preprosto živilo, polno hranil, ki se preredko znajde na naših krožnikih. Ker je precej nevtralnega okusa, jo lahko uporabimo v raznovrstnih jedeh. Včasih se v jedi tako skrije, da je niti ne zaznamo.

Za pripravo narastka iz prosene kaše in gozdnih sadežev potrebujemo: 200 g prosene kaše, 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev, 300 g skute, 3 jajca, 2 vaniljeva sladkorja, 3 žlice rjavega sladkorja ali medu, 2 žlici ruma, pol žličke cimeta, lupinico ene bio limone.

Proseno kašo skuhamo v približno 7 dl osoljene vode. Kuhano proseno kašo ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo sneg. Skupaj zmešamo ohlajeno proseno kašo, skuto, gozdne sadeže, rumenjake, vaniljev sladkor, rjavi sladkor, rum, cimet in limonino lupinico. Nato vmešamo še sneg iz beljakov. Vse skupaj damo v srednje velik pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Proseno kašo lahko skuhamo tudi na mleku ali pa uporabimo polovico vode in polovico mleka. Jed bo tako malenkost krepkejša.

Za pripravo čokoladnih kroglic s proseno kašo potrebujemo: 100 g prosene kaše, 50 g datljev, 50 g kakava, 3 dl mleka, ščep soli, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja, 80 g mletih mandljev, kakav za posip.

V kozico stresemo proseno kašo, ji dodamo na manjše kose narezane datlje, ščep soli, vaniljev sladkor in sladkor. Zalijemo z mlekom in kuhamo 15 minut. Kašo nato odstavimo in jo v pokriti posodi pustimo nekaj minut. Nato jo stresemo v mešalnik in dodamo kakav ter zmeljemo do gladkega. Primešamo še mlete mandlje ter zmešamo v homogeno zmes. Zmes postavimo za eno uro ali čez noč v hladilnik. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice in vsako kroglico povaljamo še v kakavu.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo mletih mandljev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 8. julij 2018 / 10:52

Ena krava, dve kravi, tri krave ...

Indijec Abdul Moin Khan je prišel v Slovenijo pred dobrimi desetimi meseci, a se nasmejani in sproščeni 29-letnik iz Kolkate že čez nekaj dni vrača domov. V Slovenijo se bo morda vrnil, a le še na obi...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 10. avgust 2016 / 13:49

Sanjali so o svobodi

S tradicionalnim pohodom in osrednjo slovesnostjo so pri spominskem obeležju pod Storžičem z Dnevom spomina počastili tragični dogodek izpred petinsedemdesetih let. Osrednji govornik je bil vršilec do...

Slovenija / sreda, 10. avgust 2016 / 13:45

Nasprotujejo postavitvi ograje na meji

Kranj – Ker je avstrijsko notranje ministrstvo napovedalo možnost postavitve ograje na meji med Avstrijo in Slovenijo, ki bi preprečevala prihod migrantov v Avstrijo, je v sosednji državi nastala i...

Gospodarstvo / sreda, 10. avgust 2016 / 13:44

Davčni dolg nižji za tri odstotke

Kranj – Ob polletju je davčni dolg v Sloveniji znašal 1,345 milijarde evrov in je bil za 41,2 milijona evrov ali za tri odstotke nižji kot ob koncu lanskega leta. V celotnem znesku je 723,1 milijon...

Jesenice / sreda, 10. avgust 2016 / 13:23

Zahtevna sanacija plazu

Zaradi nujno potrebne sanacije ceste proti Betelu, ki jo je močno poškodoval zemeljski plaz, nekaj domačinov do svojih hiš lahko pride samo peš čez gradbišče.

Kronika / sreda, 10. avgust 2016 / 13:21

Gasili so požare

Kranj – Konec tedna je bilo tudi na Gorenjskem več požarov. Največji je bil v nedeljo popoldne, ko je zagorelo na strehi Merkurja na Primskovem, gasilci pa so že v četrtek pod večer posredovali tud...