Narastek iz prosene kaše in gozdnih sadežev / Foto: Erika Jesenko

Dobrote iz prosene kaše

Prosena kaša je preprosto živilo, polno hranil, ki se preredko znajde na naših krožnikih. Ker je precej nevtralnega okusa, jo lahko uporabimo v raznovrstnih jedeh. Včasih se v jedi tako skrije, da je niti ne zaznamo.

Za pripravo narastka iz prosene kaše in gozdnih sadežev potrebujemo: 200 g prosene kaše, 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev, 300 g skute, 3 jajca, 2 vaniljeva sladkorja, 3 žlice rjavega sladkorja ali medu, 2 žlici ruma, pol žličke cimeta, lupinico ene bio limone.

Proseno kašo skuhamo v približno 7 dl osoljene vode. Kuhano proseno kašo ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo sneg. Skupaj zmešamo ohlajeno proseno kašo, skuto, gozdne sadeže, rumenjake, vaniljev sladkor, rjavi sladkor, rum, cimet in limonino lupinico. Nato vmešamo še sneg iz beljakov. Vse skupaj damo v srednje velik pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Proseno kašo lahko skuhamo tudi na mleku ali pa uporabimo polovico vode in polovico mleka. Jed bo tako malenkost krepkejša.

Za pripravo čokoladnih kroglic s proseno kašo potrebujemo: 100 g prosene kaše, 50 g datljev, 50 g kakava, 3 dl mleka, ščep soli, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja, 80 g mletih mandljev, kakav za posip.

V kozico stresemo proseno kašo, ji dodamo na manjše kose narezane datlje, ščep soli, vaniljev sladkor in sladkor. Zalijemo z mlekom in kuhamo 15 minut. Kašo nato odstavimo in jo v pokriti posodi pustimo nekaj minut. Nato jo stresemo v mešalnik in dodamo kakav ter zmeljemo do gladkega. Primešamo še mlete mandlje ter zmešamo v homogeno zmes. Zmes postavimo za eno uro ali čez noč v hladilnik. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice in vsako kroglico povaljamo še v kakavu.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo mletih mandljev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 22. april 2010 / 07:00

Garmin Šenčur boljši v Kranju

Kranj - Nogometaši so bili na delu tudi minuli konec tedna, ko je ekipa Domžal v 1. SNL doma gostila Rudar in igrala izenačeno 1 : 1. V soboto Domžalčani, ki so s štiridesetimi t...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

Menija ne bodo več spreminjali

»Treningi, kot je bil današnji, so koristni, saj prispevajo k večji uigranosti ekipe. Ko kuhamo za večje število gostov, se ponavadi pokažejo še zadnje pomanjkljivosti, zaradi katerih bi na tekmo...

Prosti čas / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

V vsaki situaciji nekaj humorja

Tomaž Čop je pred osemnajstimi leti zaplul v radijske valove, ves ta čas pa je povezan s humorjem in oddajami, ki zabavajo poslušalce.

Kranj / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

Propad štipendijske sheme?

Regionalna razvojna agencija Gorenjske bo, kot kaže, namesto 240 novih štipendij podelila zgolj 35, čeprav je denarja do leta 2015 dovolj.

GG Plus / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

Znamenitih majolik bo odslej manj

Po 153 letih so kamniške majolike - enega najbolj prepoznavnih slovenskih spominkov s specifično ročno poslikavo, ki je ime Kamnika ponesel po vsem svetu - prenehali redno izdelovati.

GG Plus / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

Cvetoči vrt, Monetov atelje

"Razen slikanja in vrtnarjenja nisem dober v ničemer," je nekoč rekel sloviti impresionistični slikar Claude Monet. Na podeželskem posestvu v vasi Giverny, kjer je ustvaril čudovit vrt, ki je postal n...