Narastek iz prosene kaše in gozdnih sadežev / Foto: Erika Jesenko

Dobrote iz prosene kaše

Prosena kaša je preprosto živilo, polno hranil, ki se preredko znajde na naših krožnikih. Ker je precej nevtralnega okusa, jo lahko uporabimo v raznovrstnih jedeh. Včasih se v jedi tako skrije, da je niti ne zaznamo.

Za pripravo narastka iz prosene kaše in gozdnih sadežev potrebujemo: 200 g prosene kaše, 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev, 300 g skute, 3 jajca, 2 vaniljeva sladkorja, 3 žlice rjavega sladkorja ali medu, 2 žlici ruma, pol žličke cimeta, lupinico ene bio limone.

Proseno kašo skuhamo v približno 7 dl osoljene vode. Kuhano proseno kašo ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo sneg. Skupaj zmešamo ohlajeno proseno kašo, skuto, gozdne sadeže, rumenjake, vaniljev sladkor, rjavi sladkor, rum, cimet in limonino lupinico. Nato vmešamo še sneg iz beljakov. Vse skupaj damo v srednje velik pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Proseno kašo lahko skuhamo tudi na mleku ali pa uporabimo polovico vode in polovico mleka. Jed bo tako malenkost krepkejša.

Za pripravo čokoladnih kroglic s proseno kašo potrebujemo: 100 g prosene kaše, 50 g datljev, 50 g kakava, 3 dl mleka, ščep soli, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja, 80 g mletih mandljev, kakav za posip.

V kozico stresemo proseno kašo, ji dodamo na manjše kose narezane datlje, ščep soli, vaniljev sladkor in sladkor. Zalijemo z mlekom in kuhamo 15 minut. Kašo nato odstavimo in jo v pokriti posodi pustimo nekaj minut. Nato jo stresemo v mešalnik in dodamo kakav ter zmeljemo do gladkega. Primešamo še mlete mandlje ter zmešamo v homogeno zmes. Zmes postavimo za eno uro ali čez noč v hladilnik. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice in vsako kroglico povaljamo še v kakavu.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo mletih mandljev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 25. november 2017 / 16:05

Divjal skozi vas

Posavec – Radovljiški policisti so v sredo na Posavcu obravnavali voznika, ki je v naselju okoli 15. ure, ko je promet povečan in so na cestah tudi številni pešci, vozil s hitrostjo 91 km/h. Zaradi...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 7. marec 2019 / 15:00

Nad požar z zračnim gašenjem

Arhitekt inovator Andrej Čufer je prepričan, da je nov sistem zračnega gašenja, ki uporablja zrak z nižjim odstotkom kisika, za predore primernejši od obstoječih sistemov gašenja z uporabo vode.

Razvedrilo / četrtek, 7. marec 2019 / 14:59

Veseli se srečanja z gorenjskim občinstvom

Po dolgem času, dobrih šestih letih, se na gorenjske odre vrača Werner z glasbenimi gosti. Pravi, da Gorenjsko zelo pogreša in se veseli ponovnega srečanja s svojim gorenjskim občinstvom. Koncert bo k...

Bled / četrtek, 7. marec 2019 / 14:18

Pionir naravnega zdravljenja

V knjigi o švicarskem zdravilcu Arnoldu Rikliju je Vojko Zavodnik predstavil življenje in delo začetnika naravnega zdravljenja ter enega prvih ponudnikov organiziranega zdraviliškega turizma na Bledu.

Rekreacija / četrtek, 7. marec 2019 / 14:17

Janez prvič, Tina tretjič

Končana je dvanajsta sezona Kranjske zimske tekaške lige. Na večno lestvico zmagovalcev sta se vpisala prvič Janez Uršič in tretjič Tina Klinar.

Razvedrilo / četrtek, 7. marec 2019 / 14:12

Ljubezen po domače

V petek smo si lahko na Pop TV ogledali prvi del za nekatere že kar težko pričakovane romantične resničnostne oddaje Ljubezen po domače. Gorenjska tekmovalca, brata Gašper in Jaka Hafner, sta si oddaj...