Opozorili na številne težave

Zadružniki so na regijskih posvetih opozorili na številne težave v kmetijstvu.

Kranj – Zadružna zveza Slovenije je ob koncu lanskega leta pripravila regijske posvete zadružnikov, na enem od njih so sodelovali tudi predstavniki zadrug s širšega gorenjskega območja. Predsednik zadružne zveze Borut Florjančič jim je predstavil sodelovanje zadružne zveze pri zagotavljanju sledljivosti svežega in zamrznjenega mesa, ki ni predpakirano, in pomoč kmetom po poplavah, v okviru katere so preko zadrug zbrali več kot tisoč bal krme in več kot pet ton žit in krmil. Zadružna zveza je skupaj z drugimi kmetijskimi organizacijami dala pobudo, da dan slovenske hrane, ki ga zaznamujemo vsako leto tretji petek v novembru, preraste v teden slovenske hrane, v podporo temu predlogu je izdala knjižico Recepti z okusi Slovenije, ki so jo pripravili v sodelovanju s stanovskimi organizacijami kmetov in čebelarjev. Decembra je pod okriljem zadružne zveze izšla tudi monografija Zgodovina zadružništva v Sloveniji (1856–1992), s katero so zaokrožili praznovanje 150-letnice zadružništva na Slovenskem.

Zadružniki so na srečanjih opozorili na vrsto težav. Aplikacija Sopotnik za nadzor nad stanjem v zbirnih vlogah prijavljenih kmetijskih zemljišč se jim zdi okorna za uporabo, prikaz zemljišč pa nenatančen. Zaskrbljeni so zaradi vse strožjih predpisov glede okolja in zagotavljanja pogojev za dobro počutje (dobrobit) živali pa tudi zaradi vse pogostejših vremenskih neprilik, ki povzročajo škodo na kmetijskih zemljiščih, v trajnih nasadih in v kmetijski pridelavi. Skrbi jih, da se vse manj mladih zaradi številnih težav v kmetijstvu in večinoma skromnega dohodka glede na vložek dela odloča prevzeti kmetije in nadaljevati delo svojih staršev. Težave so tudi v zelenjadarstvu, kjer pridelovalci, ki so vključeni v integrirano pridelavo, niso upravičeni do nekaterih finančnih podpor za ukrepe skupne kmetijske politike.

Vodstvo zadružne zveze je seznanilo zadružnike tudi s poslovanjem zadrug v letu 2022. Rezultati so spodbudni, zadruge so v vseh regijah povečale skupne prihodke, po prihodku pa so v ospredju zadruge iz gorenjske regije, ki so skupaj ustvarile skoraj 170 milijonov evrov prometa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 13. december 2008 / 07:00

Nov vozni red v železniškem prometu

Kranj - Iz Slovenskih železnic so sporočili, da bo v nedeljo, 14. decembra, začel veljati nov vozni red v železniškem potniškem prometu, ki v primerjavi s sedanjim prinaša kar ne...

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.