Ovseni piškoti

Naj zadiši po piškotih

Praznični dnevi bodo še bolj čudoviti, če jih odišavimo z vonjem sveže pečenih piškotov.

Za pripravo kakavovih piškotov s kokosom potrebujemo: 200 g moke, 80 g kokosove moke, 30 g kakava, 1 jajce, 140 g masla sobne temperature, 50 g sladkorja v prahu, pol pecilnega praška, ščep soli, marelično marmelado.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, kakav, sladkor, pecilni prašek in ščep soli. V mešanico zmešamo jajce in na kocke narezano maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo in s pomočjo modelčkov za piškote izrežemo poljubne oblike. V polovici piškotov na sredini izrežemo še manjši krogec. Piškote položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 10 do 15 minut. Piškote ohladimo in tiste brez luknje namažemo z marmelado in pokrijemo s piškoti z luknjo.

Za pripravo dišavnih ovsenih piškotov potrebujemo: 200 g polnozrnate pirine moke, 100 g pirine ali pšenične bele moke, 100 g ovsenih kosmičev, 2 jajci, 200 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žlica začimbne mešanice za medenjake, lupinica ene limone, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli, 150 g čokolade.

Skupaj zmešamo obe moki, sladkor, vanilin sladkor, začimbe, limonino lupinico, pecilni prašek in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in jajci ter vse skupaj zgnetemo v testo. Nazadnje vmešamo še ovsene kosmiče in na majhne koščke narezano čokolado. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 8. julij 2008 / 07:00

Župan razrešil Erjavca

Blejski župan Janez Fajfar je pred dnevi Matjaža Erjavca razrešil funkcije direktorja občinske uprave in ga imenoval za vršilca dolžnosti.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 12. junij 2014 / 10:50

Občine v turizmu brišejo meje

Zavod za turizem Cerklje je v Petrovčevi hiši pripravil razstavo Spoznajmo turistično zakladnico Slovenije, na kateri se predstavljajo občine Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, Preddvor, Jezersko in Naklo...

Jesenice / četrtek, 12. junij 2014 / 09:31

Razgrabili rabljeno športno opremo

Jesenice – V športnem parku Podmežakla so se v petek začeli Dnevi športa, v sklopu katerih je Center za socialno delo (CSD) Jesenice zaključil akcijo zbiranja rabljene športne opreme Pomagajmo si z...

Gorenjska / četrtek, 12. junij 2014 / 09:30

Kopališča odpirajo svoja vrata

V Kamniku in v Radovljici so se kopalci v bazenu lahko hladili že minuli konec tedna, ostala gorenjska kopališča pa se odpirajo ta oziroma prihodnji konec tedna. Cene ostajajo enake kot lani.

Nasveti / četrtek, 12. junij 2014 / 09:30

V hladen gozd po slastne jagode

Gozdne jagode pozno pomladi in na začetku poletja sramežljivo vabijo v gozd. V hudi vročini, ki nas zdeluje te dni, je več kot zaželeno povabilo ljubkih zardevajočih lepotic, ki nas potrpežljivo čakaj...

Nasveti / četrtek, 12. junij 2014 / 09:29

Zelenjavni zavitek z jogurtovim prelivom

Zelenjavni zavitek je primeren kot samostojna jed ali kot priloga.