Torta Snickers

Praznični konec leta je pred vrati in s tem glavni del praznične peke. Naj bo zvezda praznikov letos torta Snickers. Za njeno pripravo po­trebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, ščepec soli, 1,5 dl mleka za navlažitev; za karamelo z arašidi: 180 g sladkorja, 2 dl sladke smetane, 20 g masla, ščep soli, 200 g grobo nasekljanih arašidov; za arašidovo kremo: 300 g maskarpone sira, 0,5 dl smetane za stepanje, 150 g arašidovega masla, 6 listov želatine, 100 g sladkorja; za čokoladni preliv: 2 dl smetane, 200 g temne čokolade, arašide za posip.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso vlijemo v tortni pekač in pečeno od 15 do 20 minut v pečici, segreti na 170 °C. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in okrog njega namestimo čist tortni obod. Namočimo ga s toplim mlekom.

Priprava karamele z arašidi: V kozico z debelim dnom stresemo sladkor in na srednji temperaturi segrevamo toliko dolgo, da se sladkor stopi. Brez mešanja ga segrevamo toliko časa, da postane lepe jantarne barve. Nato mu prilijemo vročo smetano in mešamo, da se karamela in smetana lepo povežeta. Dodamo hladno maslo in omako med mešanjem kuhamo še toliko časa, da se primerno zgosti. Nazadnje karamelo še posolimo in vanjo vmešamo nasekljane arašide.

Priprava arašidove kreme: Želatino namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo in raztopimo v 1 dl vroče smetane. Preostalo smetano stepemo. Skupaj zmešamo maskarpone sir, arašidovo maslo, sladkor in stopljeno smetano z želatino. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.

Priprava čokoladnega preliva: Skupaj stopimo temno čokolado in sladko smetano. Ohladimo do mlačnega.

Sestavljanje torte: Na namočen biskvit najprej nadevamo karamelo z arašidi in nato arašidovo kremo ter prelijemo s čokoladnim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se popolnoma strdi. Nato ji previdno odstranimo obod ter jo poljubno okrasimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 2. november 2009 / 07:00

Bo Maribor spet Marburg?

Eden od vodilnih članov koroškega Heimatdiensta in evropski poslanec Andreas Moelzer je zahteval, da bi morali tudi za nekatere slovenske kraje uporabljati nemška imena.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / četrtek, 18. junij 2015 / 10:46

Sodelovanje lovcev in šolarjev

V Osnovni šoli dr. Janeza Mencingerja v Bohinjski Bistrici so skupaj z lovci treh bohinjskih lovskih družin proslavili trideset let sodelovanja med šolo in lovci.

Tržič / četrtek, 18. junij 2015 / 10:45

Z rento do novega doma

V Kovorju so dobili nov večnamenski objekt, katerega gradnja je bila financirana tudi iz rente za odlagališče odpadkov.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 18. junij 2015 / 10:43

Lahovški gasilci praznovali

Lahovče – Z gasilsko parado, v kateri je sodelovalo deset društev, in jubilejno slovesnostjo so pred kratkim v Lahovčah praznovali 90. obletnico ustanovitve prostovoljnega gasilskega društva. Ob te...

Škofja Loka / četrtek, 18. junij 2015 / 10:42

Imenovali direktorico Loškega muzeja

Škofjeloški občinski svet je potrdil imenovanje nove direktorice Loškega muzeja. Nekaj dvomov o pravilnosti in preglednosti postopka.

Kamnik / četrtek, 18. junij 2015 / 10:41

Priznanja kamniškim krvodajalcem

Kamnik – Območno združenje Rdečega križa Kamnik je pred kratkim pripravilo slovesnost s podelitvijo priznanj krvodajalcem in zaslužnim aktivistom. Kot je zbranim povedal predsednik OZRK Kamnik dr....