Torta Snickers

Praznični konec leta je pred vrati in s tem glavni del praznične peke. Naj bo zvezda praznikov letos torta Snickers. Za njeno pripravo po­trebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, ščepec soli, 1,5 dl mleka za navlažitev; za karamelo z arašidi: 180 g sladkorja, 2 dl sladke smetane, 20 g masla, ščep soli, 200 g grobo nasekljanih arašidov; za arašidovo kremo: 300 g maskarpone sira, 0,5 dl smetane za stepanje, 150 g arašidovega masla, 6 listov želatine, 100 g sladkorja; za čokoladni preliv: 2 dl smetane, 200 g temne čokolade, arašide za posip.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso vlijemo v tortni pekač in pečeno od 15 do 20 minut v pečici, segreti na 170 °C. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in okrog njega namestimo čist tortni obod. Namočimo ga s toplim mlekom.

Priprava karamele z arašidi: V kozico z debelim dnom stresemo sladkor in na srednji temperaturi segrevamo toliko dolgo, da se sladkor stopi. Brez mešanja ga segrevamo toliko časa, da postane lepe jantarne barve. Nato mu prilijemo vročo smetano in mešamo, da se karamela in smetana lepo povežeta. Dodamo hladno maslo in omako med mešanjem kuhamo še toliko časa, da se primerno zgosti. Nazadnje karamelo še posolimo in vanjo vmešamo nasekljane arašide.

Priprava arašidove kreme: Želatino namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo in raztopimo v 1 dl vroče smetane. Preostalo smetano stepemo. Skupaj zmešamo maskarpone sir, arašidovo maslo, sladkor in stopljeno smetano z želatino. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.

Priprava čokoladnega preliva: Skupaj stopimo temno čokolado in sladko smetano. Ohladimo do mlačnega.

Sestavljanje torte: Na namočen biskvit najprej nadevamo karamelo z arašidi in nato arašidovo kremo ter prelijemo s čokoladnim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se popolnoma strdi. Nato ji previdno odstranimo obod ter jo poljubno okrasimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / četrtek, 25. november 2021 / 15:27

Drsališče razveselilo otroke

V Medvodah so med prvimi odprli drsališče na prostem, ki so se ga najbolj razveselili otroci.

Objavljeno na isti dan


Gorje / četrtek, 21. december 2023 / 00:00

Drsališča s trajnostnim ledom

Zgornje Gorje – Turistično društvo (TD) Gorje je kupilo tri drsališča s trajnostnim ledom iz sintetične mase, ki bodo že to sezono omogočila drsalne užitke v Gorjah, na Bledu in Jesenicah. Po besed...

Gospodarstvo / sreda, 20. december 2023 / 23:56

Kako vrniti proso na njive in krožnike

Pridelava prosa za prehrano in za krmljenje živali se počasi povečuje, so ugotavljali na nedavnem pogovoru o prosu v Mavčičah.

Razvedrilo / sreda, 20. december 2023 / 23:55

Desetletje orgličarjev

Sorški orgličarji so s koncertom v domači dvorani zaokrožili več kot dvesto nastopov doma in v tujini, s katerimi so v minulih desetih letih prispevali k večji prepoznavnosti orglic.

Jesenice / sreda, 20. december 2023 / 23:54

Praznično na pediatričnem oddelku

Jesenice – V sredo bodo pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Jesenice obiskali otroci z rakom iz Inštituta Zlata Pentljica, ki jih je huda izkušnja z boleznijo naučila, da je treba srečo deliti....

Jesenice / sreda, 20. december 2023 / 23:53

Domačini za domačine

Na Koroški Beli je minuli konec tedna zaživela prva adventna tržnica, ki je obiskovalcem, večinoma je šlo za lokalno prebivalstvo, ponudila druženje, raznolike produkte in pravo adventno vzdušje.