Torta Snickers

Praznični konec leta je pred vrati in s tem glavni del praznične peke. Naj bo zvezda praznikov letos torta Snickers. Za njeno pripravo po­trebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, ščepec soli, 1,5 dl mleka za navlažitev; za karamelo z arašidi: 180 g sladkorja, 2 dl sladke smetane, 20 g masla, ščep soli, 200 g grobo nasekljanih arašidov; za arašidovo kremo: 300 g maskarpone sira, 0,5 dl smetane za stepanje, 150 g arašidovega masla, 6 listov želatine, 100 g sladkorja; za čokoladni preliv: 2 dl smetane, 200 g temne čokolade, arašide za posip.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso vlijemo v tortni pekač in pečeno od 15 do 20 minut v pečici, segreti na 170 °C. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in okrog njega namestimo čist tortni obod. Namočimo ga s toplim mlekom.

Priprava karamele z arašidi: V kozico z debelim dnom stresemo sladkor in na srednji temperaturi segrevamo toliko dolgo, da se sladkor stopi. Brez mešanja ga segrevamo toliko časa, da postane lepe jantarne barve. Nato mu prilijemo vročo smetano in mešamo, da se karamela in smetana lepo povežeta. Dodamo hladno maslo in omako med mešanjem kuhamo še toliko časa, da se primerno zgosti. Nazadnje karamelo še posolimo in vanjo vmešamo nasekljane arašide.

Priprava arašidove kreme: Želatino namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo in raztopimo v 1 dl vroče smetane. Preostalo smetano stepemo. Skupaj zmešamo maskarpone sir, arašidovo maslo, sladkor in stopljeno smetano z želatino. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.

Priprava čokoladnega preliva: Skupaj stopimo temno čokolado in sladko smetano. Ohladimo do mlačnega.

Sestavljanje torte: Na namočen biskvit najprej nadevamo karamelo z arašidi in nato arašidovo kremo ter prelijemo s čokoladnim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se popolnoma strdi. Nato ji previdno odstranimo obod ter jo poljubno okrasimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 17. junij 2017 / 16:15

Za volanom tudi pijani

Kranj – Med 5. in 11. junijem je potekal prvi del akcije 0,0 šofer. V tem času so gorenjski policisti v vseslovenski akciji voznikom odredili 1295 preizkusov alkoholiziranosti. Kar 33 preizkusov je...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 7. december 2010 / 07:00

Nepoboljšljivi tat v priporu

Domžale - Policisti so odvzeli prostost 20-letniku iz okolice Domžal, osumljenemu večjega števila tatvin. Konec oktobra naj bi tako iz poslovnih prostorov v Domžalah odnesel več...

Zanimivosti / torek, 7. december 2010 / 07:00

Rokovnjači vaba za turiste

V Spodnjih Dupljah bodo predstavili tri zanimive idejne projekte. Radi bi razvili naravoslovni turizem v Udin borštu.

Zanimivosti / torek, 7. december 2010 / 07:00

Napolnimo koš z darili

Tržič - Turistično društvo Tržič pripravlja tradicionalno prireditev Veseli december, ki bo od 17. do 24. decembra v občinskem atriju. Božični sejem z raznovrstno ponudbo na stoj...

Kronika / torek, 7. december 2010 / 07:00

Pri gašenju se je opekla

Besnica - V nedeljo pozno zvečer je zagorelo v stanovanju v Besnici. Požar so pogasili kranjski poklicni gasilci in domači prostovoljni gasilci, ki so prostore pregledali s termo...

Kronika / torek, 7. december 2010 / 07:00

Nesreče

Je kdo videl nesrečo? Kranj - V soboto okoli 14. ure so policiste obvestili, da ob vozišču Gosposvetske ulice v bližini Zdravstvenega doma Kranj sedi...