Torta Snickers
Praznični konec leta je pred vrati in s tem glavni del praznične peke. Naj bo zvezda praznikov letos torta Snickers. Za njeno pripravo potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 2 žlici temnega kakava, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, ščepec soli, 1,5 dl mleka za navlažitev; za karamelo z arašidi: 180 g sladkorja, 2 dl sladke smetane, 20 g masla, ščep soli, 200 g grobo nasekljanih arašidov; za arašidovo kremo: 300 g maskarpone sira, 0,5 dl smetane za stepanje, 150 g arašidovega masla, 6 listov želatine, 100 g sladkorja; za čokoladni preliv: 2 dl smetane, 200 g temne čokolade, arašide za posip.
Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso vlijemo v tortni pekač in pečeno od 15 do 20 minut v pečici, segreti na 170 °C. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in okrog njega namestimo čist tortni obod. Namočimo ga s toplim mlekom.
Priprava karamele z arašidi: V kozico z debelim dnom stresemo sladkor in na srednji temperaturi segrevamo toliko dolgo, da se sladkor stopi. Brez mešanja ga segrevamo toliko časa, da postane lepe jantarne barve. Nato mu prilijemo vročo smetano in mešamo, da se karamela in smetana lepo povežeta. Dodamo hladno maslo in omako med mešanjem kuhamo še toliko časa, da se primerno zgosti. Nazadnje karamelo še posolimo in vanjo vmešamo nasekljane arašide.
Priprava arašidove kreme: Želatino namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo in raztopimo v 1 dl vroče smetane. Preostalo smetano stepemo. Skupaj zmešamo maskarpone sir, arašidovo maslo, sladkor in stopljeno smetano z želatino. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.
Priprava čokoladnega preliva: Skupaj stopimo temno čokolado in sladko smetano. Ohladimo do mlačnega.
Sestavljanje torte: Na namočen biskvit najprej nadevamo karamelo z arašidi in nato arašidovo kremo ter prelijemo s čokoladnim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se popolnoma strdi. Nato ji previdno odstranimo obod ter jo poljubno okrasimo.