Uživati je bilo mogoče v različnih slovenskih tradicionalnih jedeh. / Foto: Tina Dokl

Kulturni večer odet v tradicijo

Na Brezjah pri Tržiču je bilo pred dnevi vse v znamenju plesa, petja in tradicionalne hrane. Pripravili so slovenski kulturni večer.

Brezje pri Tržiču – Društvo Sveta Neža za ohranjanje kulture in razvoj kraja je v sodelovanju s Folklorno skupino Naklo prejšnji teden pripravilo prav poseben kulturni večer. V Domu družbenih organizacij Brezje pri Tržiču so namreč organizirali slovenski večer, na katerem se je poleg dobrih tradicionalnih jedi uživalo tudi v zanimivi predstavitvi slovenskih plesov in pesmi. Folklorna skupina Naklo je občinstvo s plesom popeljala po različnih slovenskih regijah, predstavila tradicionalne noše in s pevskimi nastopi opomnila na pozabljene pesmi. Kot je pojasnil predsednik društva Miroslav Dežman, se v društvu, ki obstaja že skoraj 20 let, močno trudijo, da bi kraj zaživel in da bi se skupnost še bolj povezala. »Glavni namen današnjega kulturnega večera je zagotovo ohranjanje tradicije in obujanje slovenske zavesti. Mogoče v zadnjem času tradicionalni plesi in petje malo zamirajo, zato se nam zdi pomembno, da se to ohranja in da ponesemo naprej tisto, na kar so bili naši predniki tako ponosni. Poleg tega želimo ljudem ponuditi nekaj novega, nekaj drugačnega, dogodek pa je tudi priložnost za dobro druženje in zabavo,« je pojasnil in ob tem dodal, da jih v društvu izredno veseli sodelovanje otrok, ki po njegovih besedah povezujejo društvo in pa skupnost v celoti.

Za organizacijo kulturnih večerov, nedavno so pripravili že makedonskega, v prihodnosti pa bodo poznavanje tujih, predvsem balkanskih dežel, širili dalje, je bila zaslužna predvsem Marina Dežman, ki je tudi tokrat občinstvu ponudila veliko zanimivih dejstev iz različnih slovenskih pokrajin. Kot se za pravi slovenski večer spodobi, se je dogodek končal ob druženju in dobri hrani. Vaške gospodinje so namreč pripravile vrsto tradicionalnih jedi in mizo obogatile s klobaso, zaseko, potico, jabolčnim zavitkom in drugimi dobrotami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 15. november 2022 / 07:00

Kranjčanka, št. 11

Kranjčanka, 15. november 2022, št. 11

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 8. november 2018 / 23:51

Pouk v družbi veverice

Izobraževanja na področju gozdne pedagogike so za gozdarje in lovce odličen način, da lahko tudi zapletene tematike na poljuden, a strokovno podprt način predstavljajo širši javnosti. Ta znanja so v u...

Bohinj / četrtek, 8. november 2018 / 23:49

Novo priznanje Kampu Danica

Turistična zveza Slovenije je okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna izbrala bohinjski Kamp Danica za najboljši kamp v Sloveniji.

Nasveti / četrtek, 8. november 2018 / 23:49

Jejmo zelenjavo

Slovenci v splošnem pojemo precej manj zelenjave od priporočenih 400 g na dan. Za nekoga se zdi ta številka nedosegljiva, vendar če zelenjavo vključimo v vsak obrok, se lahko hitro približamo tej v...

Izleti GG / četrtek, 8. november 2018 / 23:47

In smo šli na izlet (2)

Z Gorenjskim glasom in Kompasom smo izletnike popeljali na tridnevni izlet na Hrvaško v Imotsko krajino z ogledom kraških draguljev Rdečega in Modrega jezera, na Makarsko riviero, na obiranje mandarin...

Razvedrilo / četrtek, 8. november 2018 / 23:45

Pravharjeva »žlahta« iz Voklega

Bratranci in sestrične, potomci Ane in Janeza Likozarja iz Voklega, gospodarja Pravharjeve kmetije, kakor se je reklo po domače, so oktobra po petnajstih letih obudili že skorajda zamrle prijateljske...