Bosi Kekec, adventni venčki, domača hrana ...
Park Brdo je zadnjo novembrsko nedeljo zaživel v družbi ponudnikov domače hrane, rokodelcev in obrtnikov. Gorenjskega adventnega sejma se je udeležilo več tisoč obiskovalcev.
Kranj – Za organizacijo sejma je poskrbela Razvoja agencija Sora, tokrat pa je potekal že drugič. Kot je pojasnil direktor Gašper Kleč, gre pri Gorenjskem adventnem sejmu predvsem za priložnost, da se na enem mestu predstavi čim več ponudnikov. »Današnjega dogodka se je udeležilo 45 ponudnikov domače hrane in rokodelcev, vse skupaj pa smo pospremili še s pestrim spremljevalnim programom, tako da se najde za vsakogar nekaj,« je pojasnil Gašper Kleč in ob tem izrazil navdušenje nad velikim številom obiskovalcev – sončno vreme in raznolika ponudba sta jih namreč privabila več tisoč. Starejši so tako lahko uživali v številnih stojnicah, medtem ko se je tudi za tiste najmlajše našlo veliko zabave. Dogodek so namreč popestrili Pika Nogavička, Romana Krajnčan, klovn Rose, Folklorna skupina OŠ Stražišče in Kekec, ki se je med množico sprehajal kar bos. Nada Štilec iz Kamnika se je dogodka udeležila ravno zaradi programa za najmlajše. »Prišli smo predvsem zaradi otrok oziroma zaradi vseh zanimivosti, ki so jih zanje pripravili organizatorji. Bomo pa seveda tudi malo 'pofirbcali' po stojnicah,« je dejala. Za najspretnejše in najbolj ustvarjalne pa je bila na voljo delavnica izdelovanja adventnih venčkov s Petrom Ribičem. Kot je dejal, se tudi v aranžerski panogi občuti poudarek na trajnosti, zato v zadnjih letih med najmodernejše sodijo minimalistični venčki iz naravnih materialov.
Sprehodili smo se tudi med ponudniki, ki so svoje stojnice zapolnili z glinenimi, lesenimi, volnenimi in drugimi izdelki, pri ponudbi hrane pa ni manjkalo domačega kruha, piva, mesnih, sirnih ter mlečnih izdelkov in še bi lahko naštevali. Sejma se je prvič udeležila tudi ekipa relativno mladega podjetja Madcow Steaks iz okolice Kranja, ki se ponaša s suhim zorenjem govejega mesa. Kot je pojasnil Luka Cencelj, je njihov primarni cilj predstaviti in zagotoviti kakovostno meso, obiskovalci pa so lahko pokusili njihove tatarske biftke – klasičnega, pikantnega in s tartufi. Janja Bernik iz Škofje Loke pa je bila glavna na stojnici Kmetije Punčar. »Danes smo ponudili vse naše mlevske izdelke, nekaj zeliščnih, po novem pa tudi mesne izdelke,« je pojasnila in ob tem še dodala, da radi pridejo na sejem, saj je to zagotovo dobra priložnost, da se predstavijo.