Preproste dobrote s slivami

Zadnji čas je, da izkoristimo letošnje slive in z njimi ustvarimo preproste dobrote. Da za odličen rezultat ni treba komplicirati, potrjujeta spodnja dva recepta.

Za pripravo slivovega peciva z zdrobom in orehi potrebujemo: 0,5 kg svežih sliv, 0,5 l mleka, 120 g pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 50 g masla, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici ruma, 3 jajca, 100 g mletih orehov, ščep soli.

Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na polovice. Mleko zavremo, posolimo, mu dodamo maslo, sladkor, vaniljev sladkor, vanj zakuhamo pšenični zdrob in kuhamo še nekaj minut, da se zgosti. Mlečni zdrob ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake vmešamo v mlečni zdrob, beljake pa stepemo v sneg. V mlečni zdrob vmešamo še rum, mlete orehe in slive. Na koncu dodamo še sneg beljakov. Zmes vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pecivo ohladimo in narežemo na rezine.

Za pripravo narastka s slivami potrebujemo: 250 g starejšega kruha, 4 jajca, 2 dl mleka, 0,5 dl smetane, 70 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, lupinico ene limone, 0,5 kg svežih sliv.

Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na polovice. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov napravimo sneg. Skupaj zmešamo rumenjake, mleko, smetano, sladkor, vaniljev sladkor ter limonino lupinico. V pripravljeno zmes zmešamo na kocke narezan kruh in razpolovljene slive. Na koncu dodamo še sneg beljakov. Zmes vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut.

Nasvet: Pri obeh receptih lahko uporabimo tudi zamrznjene slive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 19. junij 2007 / 07:00

Najdbe iz Mošenj za pokušino

Kranj - Te dni so v atriju Mestne hiše v Kranju na ogled postavili prve restavrirane najdbe iz rimskega najdišča na trasi avtoceste Podbrezje Vrba v Mošnjah. Restavratorska in kons...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 28. oktober 2016 / 00:41

Slovenci, cesarju iskreno vdan narod

Povoda za ta pogovor sta dva, prvi je cesarski, drugi osebni: 21. novembra bo minilo sto let od smrti našega cesarja Franca Jožefa, ugledni slovenski zgodovinar Peter Vodopivec pa je 7. julija dopolni...

Razvedrilo / petek, 28. oktober 2016 / 00:37

Prijetno srečanje ob okroglem jubileju

Nekdanji sošolke in sošolci Osnovne šole Predoslje so – ob letošnjem posebnem okroglem jubileju – skupaj praznovali v Gostilni Arvaj v Kranju.

Kronika / petek, 28. oktober 2016 / 00:23

Zapor in vrnitev zaslužka

Prvoobtoženi Martin Bohnec je priznal očitano pridelavo in preprodajo konoplje in hašiševega olja, zato so ga obsodili na štiri leta zapora, vrniti pa bo moral tudi ves nezakonit zaslužek.

Rekreacija / petek, 28. oktober 2016 / 00:23

Doping in rekreativni športniki

Doping je žal prisoten tudi med rekreativnimi športniki, čeprav je o številkah težko govoriti, saj konkretnih podatkov in raziskav ni. V Sloveniji letno med rekreativci izvedejo le nekaj testov. Denar...

Nasveti / petek, 28. oktober 2016 / 00:21

Jabolčna pita z mandeljni in beljakovim pokrovom

V zadnjem času me je že nekaj gospa vprašalo, ali imam mogoče še kakšen dober recept z jabolki, saj jih imajo doma velike količine. In res, zakaj ne bi pripravili še česa iz jabolk. Zdaj je bila nj...