Preproste dobrote s slivami
Zadnji čas je, da izkoristimo letošnje slive in z njimi ustvarimo preproste dobrote. Da za odličen rezultat ni treba komplicirati, potrjujeta spodnja dva recepta.
Za pripravo slivovega peciva z zdrobom in orehi potrebujemo: 0,5 kg svežih sliv, 0,5 l mleka, 120 g pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 50 g masla, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici ruma, 3 jajca, 100 g mletih orehov, ščep soli.
Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na polovice. Mleko zavremo, posolimo, mu dodamo maslo, sladkor, vaniljev sladkor, vanj zakuhamo pšenični zdrob in kuhamo še nekaj minut, da se zgosti. Mlečni zdrob ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake vmešamo v mlečni zdrob, beljake pa stepemo v sneg. V mlečni zdrob vmešamo še rum, mlete orehe in slive. Na koncu dodamo še sneg beljakov. Zmes vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pecivo ohladimo in narežemo na rezine.
Za pripravo narastka s slivami potrebujemo: 250 g starejšega kruha, 4 jajca, 2 dl mleka, 0,5 dl smetane, 70 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, lupinico ene limone, 0,5 kg svežih sliv.
Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na polovice. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov napravimo sneg. Skupaj zmešamo rumenjake, mleko, smetano, sladkor, vaniljev sladkor ter limonino lupinico. V pripravljeno zmes zmešamo na kocke narezan kruh in razpolovljene slive. Na koncu dodamo še sneg beljakov. Zmes vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut.
Nasvet: Pri obeh receptih lahko uporabimo tudi zamrznjene slive.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
					
