Preproste dobrote s slivami

Zadnji čas je, da izkoristimo letošnje slive in z njimi ustvarimo preproste dobrote. Da za odličen rezultat ni treba komplicirati, potrjujeta spodnja dva recepta.

Za pripravo slivovega peciva z zdrobom in orehi potrebujemo: 0,5 kg svežih sliv, 0,5 l mleka, 120 g pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 50 g masla, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici ruma, 3 jajca, 100 g mletih orehov, ščep soli.

Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na polovice. Mleko zavremo, posolimo, mu dodamo maslo, sladkor, vaniljev sladkor, vanj zakuhamo pšenični zdrob in kuhamo še nekaj minut, da se zgosti. Mlečni zdrob ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake vmešamo v mlečni zdrob, beljake pa stepemo v sneg. V mlečni zdrob vmešamo še rum, mlete orehe in slive. Na koncu dodamo še sneg beljakov. Zmes vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pecivo ohladimo in narežemo na rezine.

Za pripravo narastka s slivami potrebujemo: 250 g starejšega kruha, 4 jajca, 2 dl mleka, 0,5 dl smetane, 70 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, lupinico ene limone, 0,5 kg svežih sliv.

Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na polovice. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov napravimo sneg. Skupaj zmešamo rumenjake, mleko, smetano, sladkor, vaniljev sladkor ter limonino lupinico. V pripravljeno zmes zmešamo na kocke narezan kruh in razpolovljene slive. Na koncu dodamo še sneg beljakov. Zmes vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut.

Nasvet: Pri obeh receptih lahko uporabimo tudi zamrznjene slive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 16. november 2009 / 07:00

Anketa: Napetosti med državama naj se končajo

Minuli teden so potekale intenzivne razprave o morebitnem referendumu o arbitražnem sporazumu, ki ureja meje med republikama Slovenijo in Hrvaško. Kako na to že dolgo aktualno vprašanje gledajo ljudje...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Obudili stare čase na vasi

Šenčur - V Društvu upokojencev Šenčur od letos deluje tudi sekcija za kulturo. Njena prva naloga je bila priprava razstave z naslovom Kmečka hiša, ki so jo odprli 8. novembra v M...

GG Plus / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Vodna vzmetnica proti težavam s potenjem

Vodna vzmetnica AquaSpring je še ena od inovacij s podjetja Maremico, tokrat pa gre za inovacijo v svetovnem merilu. Njena prednost je, da uporabniku zagotavlja trši in stabilnejši občutek pri le...

Gospodarstvo / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 31. ok...

Šport / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Glasovi tudi za gorenjske atlete

Na prireditvi v Ljubljani so razglasili najboljšo atletinjo in najboljšega atleta leta 2011 v Sloveniji. To sta postala Martina Ratej (Šentjur) in Primož Kozmus (Brežice). Izmed gorenjskih atleto...

Zanimivosti / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Oživili tržni dan

Že sedmi tržni dan so imeli v soboto dopoldne v atriju občine Tržič.