Preproste dobrote s slivami

Zadnji čas je, da izkoristimo letošnje slive in z njimi ustvarimo preproste dobrote. Da za odličen rezultat ni treba komplicirati, potrjujeta spodnja dva recepta.

Za pripravo slivovega peciva z zdrobom in orehi potrebujemo: 0,5 kg svežih sliv, 0,5 l mleka, 120 g pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 50 g masla, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici ruma, 3 jajca, 100 g mletih orehov, ščep soli.

Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na polovice. Mleko zavremo, posolimo, mu dodamo maslo, sladkor, vaniljev sladkor, vanj zakuhamo pšenični zdrob in kuhamo še nekaj minut, da se zgosti. Mlečni zdrob ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake vmešamo v mlečni zdrob, beljake pa stepemo v sneg. V mlečni zdrob vmešamo še rum, mlete orehe in slive. Na koncu dodamo še sneg beljakov. Zmes vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pecivo ohladimo in narežemo na rezine.

Za pripravo narastka s slivami potrebujemo: 250 g starejšega kruha, 4 jajca, 2 dl mleka, 0,5 dl smetane, 70 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, lupinico ene limone, 0,5 kg svežih sliv.

Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na polovice. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov napravimo sneg. Skupaj zmešamo rumenjake, mleko, smetano, sladkor, vaniljev sladkor ter limonino lupinico. V pripravljeno zmes zmešamo na kocke narezan kruh in razpolovljene slive. Na koncu dodamo še sneg beljakov. Zmes vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut.

Nasvet: Pri obeh receptih lahko uporabimo tudi zamrznjene slive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 17. maj 2013 / 00:57

Tanja odgovarja

Že dolgo čakam na neko uresničitev. Povej mi, prosim, kdaj se premaknem z mrtve točke?

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 23. maj 2017 / 18:22

Veronikin festival dva dni

Kamnik – Otroški Veronikin festival, ki ga bo Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik v sodelovanju s kamniškimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami letos pripravil že osmič, bo prvič potekal dva...

Železniki / torek, 23. maj 2017 / 18:21

Večer, posvečen Kreku kot duhovniku

Selca – V župnijski cerkvi v Selcih je bil v nedeljo 5. Krekov večer, ki sta ga priredila domače Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek in Župnija Selca. Tokrat so prikazali Kreka kot duhovnika...

Nasveti / torek, 23. maj 2017 / 15:00

Šmihel

Zadnje čase sem pogosto v stiku z našimi zamejci. Na Tržaškem sem bila z dijaki, na Koroškem smo bili v soboto z zborom. V Šmihelu pri Pliberku so pripravili Večer Marijinih pesmi in povabili so na...

Nasveti / torek, 23. maj 2017 / 14:57

Tanja odgovarja

Vedno rada preberem vaše odgovore v Gorenjskem glasu, saj iz njih veje vaš pozitivni odnos do življenja in mnogim s svojimi besedami daste voljo in optimizem. Tudi meni ste že večkrat odgo...

Razvedrilo / torek, 23. maj 2017 / 14:56

Koncert Nine Pušlar

Škofja Loka – V soboto, 27. maja, ob 21. uri bo na Škofjeloškem gradu koncert Nine Pušlar.