Preproste dobrote s slivami

Zadnji čas je, da izkoristimo letošnje slive in z njimi ustvarimo preproste dobrote. Da za odličen rezultat ni treba komplicirati, potrjujeta spodnja dva recepta.

Za pripravo slivovega peciva z zdrobom in orehi potrebujemo: 0,5 kg svežih sliv, 0,5 l mleka, 120 g pšeničnega zdroba, 100 g sladkorja, 50 g masla, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici ruma, 3 jajca, 100 g mletih orehov, ščep soli.

Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na polovice. Mleko zavremo, posolimo, mu dodamo maslo, sladkor, vaniljev sladkor, vanj zakuhamo pšenični zdrob in kuhamo še nekaj minut, da se zgosti. Mlečni zdrob ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjake vmešamo v mlečni zdrob, beljake pa stepemo v sneg. V mlečni zdrob vmešamo še rum, mlete orehe in slive. Na koncu dodamo še sneg beljakov. Zmes vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pecivo ohladimo in narežemo na rezine.

Za pripravo narastka s slivami potrebujemo: 250 g starejšega kruha, 4 jajca, 2 dl mleka, 0,5 dl smetane, 70 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, lupinico ene limone, 0,5 kg svežih sliv.

Slivam odstranimo koščice in jih narežemo na polovice. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov napravimo sneg. Skupaj zmešamo rumenjake, mleko, smetano, sladkor, vaniljev sladkor ter limonino lupinico. V pripravljeno zmes zmešamo na kocke narezan kruh in razpolovljene slive. Na koncu dodamo še sneg beljakov. Zmes vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut.

Nasvet: Pri obeh receptih lahko uporabimo tudi zamrznjene slive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 16. november 2016 / 22:49

Na Brezjah zaprli sveta vrata

Vrata v baziliko, ki so bila posebej urejena za iztekajoče se leto usmiljenja, bodo seveda ostala odprta še naprej.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 16. maj 2024 / 18:46

Pogruntavščine za otroke

... in tudi odrasle, saj avtorica knjige, Kranjčanka Lučka Lučovnik, meni, da se ob prebiranju Pogruntavščin lahko zabavajo tudi starejši bratje in sestre ter starši.

Zanimivosti / četrtek, 16. maj 2024 / 18:46

Dijaki o umetni inteligenci

Tema drugega Literarnega natečaja Franceta Pibernika za srednješolski esej, ki ga pripravljajo v Mestni knjižnici Kranj, je bila umetna inteligenca. V dveh kategorijah je strokovna žirija za najboljša...

Zanimivosti / četrtek, 16. maj 2024 / 16:58

Muzej želijo približati tudi otrokom

Zgibanka Odkrij skrivnosti velike vojne v Kobariškem muzeju za najmlajše in nova občasna razstava Oskrbovalne linije – arterije soške fronte

Šport / četrtek, 16. maj 2024 / 16:56

Dirka za Krompirjev pokal v Voklem

Voklo – Športno društvo BAM.Bi iz Trboj je v soboto v Voklem organiziralo že 18. kolesarsko dirko Krompirjev pokal, namenjeno amaterskim kolesarjem. Prireditev je štela za pokal Slovenije, na start...

Rekreacija / četrtek, 16. maj 2024 / 16:55

Glasovi kolesarji v kolesarski deželi

Tudi letos smo se Glasovi popotniški kolesarji potepali po pokrajini Emilija - Romanja. Ta pokrajina je letos še posebno kolesarsko obarvana, saj bosta v njej potekala dva velika kolesarska dogodka...