V sklopu okrogle mize je Uroš Štefelin pripravil nekaj jedi iz lokalnih sestavin, primernih za umestitev na jedilnike vrtcev, šol in domov za starostnike. / Foto: Gorazd Kavčič

Lokalna hrana je zdrava

V okviru projekta Jem lokalno, jem boljše je Razvojna agencija Sora (RAS) skupaj s partnerji pripravila okroglo mizo, na kateri so spregovorili o lokalni hrani v javnih zavodih na Škofjeloškem. Cilj je povečati število lokalnih obrokov v javnih ustanovah.

»Je pa potrebno veliko truda, da lokalno pridelano hrano prek javnih naročil spravimo v šolo.« (vodja šolske prehrane v Osnovni šoli Gorje Asja Sodja)

Visoko – Po besedah direktorja RAS Gašperja Kleča so se za projekt Jem lokalno, jem boljše odločili, ker menijo, da so javne institucije lahko dobri kupci lokalne hrane. Ob tem pa so naleteli na izziv, kako vzpostaviti kontakte in povezati deležnike. Zato si prizadevajo najti načine, s pomočjo katerih bi lahko lokalni ponudniki v večji meri vstopili v sistem javnega naročanja. Povezali pa so se tudi s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom, ki je pripravil nekaj jedi iz lokalnih sestavin, primernih za umestitev na jedilnike vrtcev, šol in domov za starostnike.

Strokovnjakinja za zdravo prehranjevanje in klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa pomen lokalne hrane vidi v tem, da ima krajšo pot »od zemlje do mize« in s tem višjo biološko in hranilno vrednost. »Lokalna hrana je zdrava hrana.« Lokalna hrana pa ni samo bolj kakovostna, je poudarila, ampak se na ta način lahko v javnih zavodih izognejo tudi odvečni embalaži. Vodja šolske prehrane v Osnovni šoli Gorje Asja Sodja je poudarila, da se pred dvajsetimi leti, ko je prevzela sedanje delovno mesto, o lokalni hrani ni veliko govorilo. Danes njihova šola predstavlja primer dobre prakse povezovanja z lokalnimi ponudniki. »Je pa potrebno veliko truda, da lokalno pridelano hrano prek javnih naročil spravimo v šolo.« Na to je opozorila tudi Mateja Volčič s Kmetije pr' Janež. »Ni težava v tem, da bi bili kmetje omejeni s količinami, ampak kako naše izdelke čim večkrat uvrstiti na jedilnike javnih zavodov.« Prepričana je, da bi morali skupaj prepričati odgovorne, da se za prehrano v javnih zavodih nameni več denarja, obenem pa bi bilo treba v javnih razpisih omogočiti višji odstotek lokalne hrane, ki zdaj znaša 20 odstotkov.

V javnih zavodih se zavedajo, da je pomembna tudi podpora lokalnega okolja. Podžupan Občine Gorenja vas - Poljane Anton Debeljak je opozoril, da je kakovostna lokalno pridelana hrana dražja, v vrtcih in šolah pa so omejeni z najvišjo določeno ceno malice. »Zato bo treba to urediti tudi na zakonski ravni.« Tudi podžupanja Občine Škofja Loka Tina Teržan se je strinjala, da je zaradi tega naloga prehranskih strokovnjakov v javnih zavodih težka. »Tovrstni projekti so zato dobrodošli, a problematika presega lokalno okolje.« Podžupan Občine Železniki Janez Habjan je poudaril, da morajo nadaljevati začete aktivnosti v sklopu projekta Jem lokalno, jem boljše. »Podpora lokalnim pridelovalcem je pomembna že zaradi tega, ker s tem ohranjamo podeželje, preprečujemo zaraščanje in ohranjamo biotsko raznovrstnost. Največje težave, so tako strnili govorniki, so problem dobave izdelkov v javne zavode, cenovna konkurenčnost in tudi zakonodaja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 10. julij 2017 / 11:53

Zaščita pred vlomi v Žirovnici

»V kakem večjem mestu, kjer sosed ne pozna soseda, se za takšna dejanja komajda izve. Pri nas je drugače. Verjemite pa mi, da dobro razumem, kakšni so občutki oškodovanca, saj sva bila z ženo pred dve...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema Za 4 do 6 oseb 1 kg buč hokkaido 1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Naklo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vežice v Dupljah novembra

Pokopališče v Spodnjih Dupljah bodo razširili. Tam so že začeli graditi poslovilne vežice, kar je stara želja krajanov.

Medvode / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vesela harmonika v Gunclje

Harmonikarji, največ je bilo mladih, so tekmovali na Veseli harmoniki na Senici. Prevladovali so Gorenjci, zmagi pa sta šli na Dolenjsko in v Ljubljano.

Gospodarstvo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Kačasta in stebrasta smreka

Gozdar Martin Umek je v revirju Nemilje odkril gozdna posebneža - v bližini Jamnika kačasto smreko, v Zgornji Besnici pa še stebrasto.

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Mesto jekla in - turizma

Pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije Dejan Podgoršek: "Okolica Jesenic me je fascinirala, Jesenice imajo izjemen turistični potencial."