Tomaž Bolka v novi kuhinji pod Krvavcem, kjer je uresničil idejo o razširitvi gostinske ponudbe na eko resort z glamping hiškami / Foto: Tina Dokl

Ker veš, kaj ješ

Center Stonoga že deset let povezuje ponudnike in kupce lokalne, večinoma ekološko pridelane hrane.

Šmartno – Najprej so bili zabojčki in kanglice. Napolnjeni z zelenjavo, sadjem in izdelki iz lokalnega okolja so čakali na prevzem v objektu za Gostilno Krištof, v nekdanji vaški mlekarni, ki jo je Tomaž Bolka preuredil v Shrambo. Zdaj so v Predosljah redna srečanja ponudnikov in kupcev, praviloma na 14 dni, ko je sezona na vrhuncu, pa se zgodijo tudi vmes. Stonogina tržnica – uvedli so jo pred sedmimi leti – se je razvila iz ideje o samooskrbi, iz razmišljanja, kako podpreti pridelovalce, še posebno manjše, in omogočiti kratko dobavno pot, nam je razložil Tomaž. Seme za sistem skupinskega naročanja s pošteno ceno za kupce in pravičnim plačilom za pridelovalce sta pomagala posejati še ekološka kmetovalca Primož Krišelj in Boris Fras.

Deset let kasneje Center Stonoga, zavod za povezovanje in medgeneracijsko sodelovanje, ki deluje kot socialno podjetje, sodeluje z več kot tridesetimi ponudniki pridelkov in proizvodov, predvsem iz Gorenjske. »Ker je bilo med kupci povpraševanje, smo se ozrli tudi nekaj kilometrov naokrog, sezonske pridelke tako na primer dobivamo iz Goriških brd, Ankarana ...« je razložila Smiljana Vončina Slavec. Kupcev je po besedah sogovornice med petsto in šeststo, koliko jih obišče posamezni Stonogin dan – tako imenujejo tržnico – je odvisno od letnega časa. Žan Kuralt je med obiskovalci že nekaj let. »Zdi se mi pomembno, da hrana ne prepotuje pol sveta ali pol Evrope, da pride do mene,« je povedal, ko smo ga zmotili med prevzemom naročenega. »Kupcem omogočamo, da v kratkem času dobijo tisto, kar želijo, poleg tega že pred obiskom tržnice vedo, kaj bo na voljo. Pridelovalcem zaradi naročanja ni treba ugibati, koliko pripeljati na našo tržnico, vsekakor pa je tudi zanje pomembna časovna komponenta,« je pojasnila Smiljana Vončina Slavec.

Praznični Stonogin dan

Ob deseti obletnici so povabili v Šmartno pri Cerkljah, kjer Tomaž Bolka nadgrajuje tradicijo gostinstva z Eco glamping resortom Krištof. Na mizah so na prevzem čakali zelenjava, sadje, kruh, moka, kaša, čaj, testenine, sokovi … K živahnemu utripu so prispevale degustacije, pečen kostanj, mošt, zvoki harmonike, otroci so lahko jahali oslička.

Pri mizi Kmetije Štirn so obiskovalci okušali drnuljin sirup, s katerim so to jesen dopolnili nabor zeliščnih napitkov. »Kupci nas vsake toliko časa vprašajo, ali imamo kaj novega,« se je nasmehnila Dragica Štirn in razložila, da drnulje spominjajo na olive, imajo ogromno vitamina C, uravnavajo kislino v želodcu … S Stonogo (in Tomažem) sodeluje že dolgo. »Veliko nam pomeni, da smo dobili priložnost za prodajo naših izdelkov in da se nam ni treba ukvarjati z organizacijo. To je še posebno pomembno, ko si na začetku ali če si manjši ponudnik. Hvaležni smo, da so začeli ta projekt.«

Jelena Justin, ki bralcem Gorenjskega glasa odstira čare planin in gora, je prišla po sir, mandarine, postrvi … Zaupala nam je tudi, da je Stonogino tržnico začela obiskovati letos. »Moram priznati, da prej nisem vedela zanjo. (smeh) Gre za odlično idejo, saj na enem mestu dobiš stvari, za katere veš, da so ekološko pridelane, da so okusne, dobre, zdrave. Upam, da bodo vztrajali še nadaljnjih deset in več let.«

Mandarine je pripeljal Valter Dugandžić, poleg rumenega zlata, kot je poimenoval sveže obrane sadeže, pa še granatna jabolka in fige. »Naše sadje je neškropljeno, kupci to cenijo, zelo dobro so ga sprejeli,« je bil zadovoljen sogovornik iz Komina na Hrvaškem, ki je med ponudniki, kot nam je še povedal, že sedem let.

Praznični Stonogin dan je privabil tudi domačine, občane Cerkelj. »Mi zelenjavo in sadje v glavnem pridelamo sami. Mogoče pa bom kdaj naročila kaj drugega, ideja se mi zdi zanimiva,« je dejala Andreja Štern ob pogledu na raznovrstno ponudbo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Smrt motorista, avtobus v jarek

Na Hrušici se je v soboto popoldne smrtno ponesrečil 51-letni motorist. Pri izvozu Kranj-vzhod je v enem mesecu že drugi nemški avtobus z avtoceste zapeljal v jarek.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 15. april 2015 / 13:25

Loška zadruga prenovila prodajni center

Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka v prenovljenem centru na Trati pri Škofji Loki ponuja na enem mestu izdelke vseh svojih blagovnih znamk. V prihodnje namerava na eni lokaciji združiti tudi klav...

Kronika / sreda, 15. april 2015 / 13:18

Policijski maraton na cestah

V četrtek bodo slovenski policisti v okviru enotedenskega vseevropskega nadzora hitrosti izvedli prvi 'maraton nadzora hitrosti'.

Tržič / sreda, 15. april 2015 / 12:56

Na motor tudi z blagoslovom

V Križah pri Tržiču je na prvo nedeljo po veliki noči potekal velikonočni blagoslov motorjev ter motoristov in motoristk, na sončen dan pa se jih je zbralo več kot tisoč.

Zanimivosti / sreda, 15. april 2015 / 12:52

Parlament je naše ogledalo

Osmega aprila smo obeležili 25. obletnico prvih demokratičnih volitev v Sloveniji. Naključno izbrane v Kranju smo spraševali, če je parlament v teh letih izpolnil njihova pričakovanja in č...

Škofja Loka / sreda, 15. april 2015 / 12:49

O letošnjih finančnih mehanizmih Eko sklada

Škofja Loka – V okviru letošnje akcije Loško je ekološko v Škofji Loki pripravljajo tudi predstavitev možnosti obnov komunalnih priključkov s sredstvi Eko sklada. Predstavitev bo v četrtek, 16. apr...