Kuharski mojstri iz restavracij, vključeni v Okuse Radol'ce, bodo letos jedi postregli tudi ob njivah svojih dobaviteljev. Na fotografiji je Uroš Štefelin na kmetiji Vegerila na obrobju Hraš. / Foto: Marjana Ahačič

Na krožnik naravnost z njive

Okusi Radol'ce bodo tudi letos novembra ponudili menije iz sledljivih sestavin in po enotni ceni, tokrat že deseto leto zapored. Ob jubilejni izvedbi Turizem Radovljica z novimi turistično-kulinaričnimi produkti, ki krepijo povezavo med gostom, restavracijo in lokalnimi dobavitelji, širi aktivnosti v oktober.

Radovljica – Okusi Radol'ce bodo novembra že deseto leto ponudili menije po enotni ceni in iz sledljivih sestavin. Ob jubilejni izvedbi zavod Turizem in kultura Radovljica širi aktivnosti v oktober ter predstavlja nov turističen produkt Kmetova miza, ki je bil s še nekaj drugimi aktivnostmi v sklopu projekta Eko okusi Slovenije razvit s sredstvi projekta LAS. Radovljiški zavod za turizem je v projektu edini partner s področja destinacijskih organizacij, priložnost pa so izkoristili za povezovanje gostinstva, kmetijstva in turizma. Projekt destinaciji tako prinaša tri novosti: novi doživetji Kmetova miza in S kolesom po kmetijah Radol'ce ter novo kulinarično brošuro destinacije.

»Kmetova miza je kulinarično doživetje, ki smo ga razvili po konceptu 'z njive na krožnik' oziroma 'od vil do vilic'. Spodbuja uporabo lokalnih surovin, saj predvsem skozi dejstvo, da doživetje poteka neposredno ob izvoru surovin, spodbuja njihovo uporabo in jim daje vrednost v očeh gosta,« je pojasnila Kaja Beton, direktorica zavoda za turizem. Produkt povezuje ekološke kmetije, vrhunske kuharske mojstre in pristno doživetje podeželja.

V sklopu istega projekta so v Radovljici razvili tudi tako imenovano kulinarično kolesarsko turo Kolesarjenje po kmetijah Radol'ce; tura je oblikovana kot približno 30-kilometrska krožna pot, speljana mimo kmetij po okoliškem podeželju, in ponuja možnost za degustacije lokalnih jedi ter nakupe lokalne hrane. Prvič so doživetje kot brezplačen voden izlet izpeljal v sklopu nedavnega Festivala brezglutenskih okusov in zabave.

Ob tem je bila v sodelovanju s Hišo Linhart in kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom razvita tudi tako imenovana Radol'ška malca, posebej primerna za celodnevne kolesarske ali pohodniške izlete na podeželje oziroma v naravo.

V slogu čim tesnejšega povezovanja z lokalnimi kmeti oziroma dobavitelji pa za prihajajočo soboto po tradicionalni Radolški tržnici kot uvod v letošnje Okuse Radol'ce na zavodu za turizem namesto tradicionalne večerje pripravljajo kulinarično doživetje Kosilo na kmetiji z Okusi Radol'ce. »Na ta dan se bodo vnaprej prijavljeni gostje opoldne zbrali na peščenem parkirišču ob letališču Lesce ter se odpravili na poseben izlet. Še pred kosilom, ki bo ob dveh popoldan na ekološki kmetiji Vegerila, bodo obiskali Demeter kmetijo Brinšek, okusili lokalne prigrizke in doživeli prijeten program ob vožnji po podeželju,« je pojasnila Kaja Beton. Kosilo, ki bo sledilo, bodo tik ob njivi, od koder izvirajo kakovostne lokalne sestavine, pripravili in postregli kuharski mojstri iz šestih restavracij, združenih v Okuse Radol'ce, je še povedala. Prvič bo v njihovi družbi tudi Restavracija Šobec, ki se je združenju priključila letos.

Okusi Radol'ce se sicer začenjajo zadnji konec tedna v oktobru, ko bodo v izbranih restavracijah do konca novembra na voljo meniji iz sledljivih sestavin po enotni ceni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 5. november 2015 / 10:40

Ali festival Metal Days sodi na Jezersko?

V anketi je sodelovalo 130 anketiranih prebivalcev Preddvora in Jezerskega. Sodelujoče smo vprašali, kako zadovoljni so z novo zgrajeno infrastrukturo v njihovem kraju. Organizatorji največjega slo...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 5. junij 2023 / 12:40

Odprli enoto za začasne namestitve

Dom (starejših) Petra Uzarja v Tržiču je pridobil dodatne površine za vzpostavitev enote za začasne namestitve, prve stanovalce bodo sprejeli ta teden.

GG Plus / ponedeljek, 5. junij 2023 / 12:26

Vsak trenutek hrepenim

Prihajava iz iste občine. Ista reka teče skozi najine kraje. S širokim nasmehom in močnim stiskom roke se pozdraviva, čeprav se srečava prvič. Dobro je, da začenjam z dobrim občutkom, si mislim, ko za...

GG Plus / ponedeljek, 5. junij 2023 / 12:20

Kultura gora v kulturi literature

V Slovenskem planinskem muzeju so v okviru bralnega kluba Beremo gore pred kratkim gostili tri velika imena, ki so pomembno prispevala k razvoju gorniške literature: Andreja Štremflja, Sama Ruglja in...

GG Plus / ponedeljek, 5. junij 2023 / 12:13

Ni upoštevala alarmov in je izgorela

S Petro Kalan smo se pogovarjali o izgorelosti. Telo jo je dolgo opozarjalo; kot se izrazi, so gorele vse lučke na armaturi, ona pa je še kar nadaljevala.

Nasveti / ponedeljek, 5. junij 2023 / 12:13

Kaj šteje!

Kaj zares šteje v tem življenju? Težko bi dobili enoten odgovor. Predvsem zato, ker vsak od nas tako zelo edinstveno doživlja svoje bivanje. Kaj šteje ali kaj je res pomembno, je seveda tu...