Prvi sveženj izračunov dohodnine

V prvem svežnju je nekaj manj kot milijon informativnih izračunov dohodnine za leto 2020. Rok za vložitev ugovora je 30. april.

V finančni upravi pozivajo davčne zavezance, da v času epidemije covida-19 ne hodijo osebno na finančne urade, ampak naj vse glede informativnih izračunov dohodnine urejajo z upravo s pomočjo klicnega centra na številki 08 200 1001 ali z uradi po elektronski pošti.

Kranj – Finančna uprava je v sredo na 959.945 naslovov davčnih zavezancev poslala informativne izračune dohodnine za leto 2020, zavezanci naj bi jih po navadni pošti prejeli v prvih dneh aprila. V prvem svežnju so izračuni za zavezance, ki niso uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ter iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Nekaj več kot 15 odstotkov izračunov je z doplačilom dohodnine, 36 odstotkov z vračilom, preostali pa so brez vračila ali doplačila. Skupni znesek doplačil znaša 29 milijonov evrov, znesek vračil pa 86,7 milijona evrov.

Zavezanci naj prejete informativne izračune natančno pregledajo, preverijo, ali so v izračun vključeni vsi dohodki, ki so obdavčeni z dohodnino, in podatke v izračunu primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki, ki so jih prejeli od izplačevalcev dohodkov, pri tem pa naj bodo pozorni tudi na posebnosti pri regresu, delu plače za poslovno uspešnost in na posebno davčno obravnavo dodatkov, ki so jih prejeli za delo v težkih, zahtevnih in rizičnih koronarazmerah.

Če se zavezanci z izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar in izračun bo po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba. V primeru, da podatki ali odmera dohodnine niso pravilni, morajo najpozneje do 30. aprila vložiti ugovor. V ugovoru lahko uveljavljajo tudi posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane, ni pa jim treba vlagati ugovora zaradi nekaj centov razlike med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, ki so jih prejeli od izplačevalcev. Ugovor lahko vložijo elektronsko preko sistema eDavki, tudi zgolj z davčno številko in geslom z uporabo računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Davčni organ jim bo na podlagi ugovora izdal dohodninsko odločbo.

Zavezanci bodo preplačilo dohodnine prejeli na svoj račun do 30. maja, zadnjo rok za plačilo premalo plačane dohodnine pa je 31. maj.

Finančna uprava bo naslednji sveženj informativnih izračunov dohodnine odposlala zavezancem 31. maja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 18. april 2009 / 07:00

Vaš razgled

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

Nekaj najlepšega o Sloveniji

Najboljše fotografije Bogdana Kladnika in najlepše pesmi Shirlie Roden, posvečene Sloveniji, združene v knjigi in zgoščenki z naslovom Preprosto Slovenija - Simply Slovenia.

Zanimivosti / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

Anketa: Raje zvezdnik kot politik

Jutri je še zadnji dan za pustne norčije, še zadnja priložnost, da se našemimo in spremenimo svojo identiteto. V katerega politika ali drugega znanega Slovenca bi vi se preoblekli na pustni dan?

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

IBI le za prekupčevanje

Vse kaže, da nima nihče več resnih namenov z IBI-jem, nekdanjim ponosom kranjske tekstilne industrije. Tkanina Celje ga je nekaj tednov po odkupu prodala.

Kranj / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

Odslej tudi inženirji informatike

V Tehniškem šolskem centru (TŠC) Kranj bodo v prihodnjem študijskem letu začeli izvajati še višješolski strokovni program informatika.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

V Vršajnu že gradijo

Lani je Občina Gorenja vas-Poljane v sodelovanju z lastniki zemljišč začela graditi komunalno infrastrukturo v novem naselju Vršajn, kjer bo prostora za 17 družinskih hiš.