Na krožnik naravnost z njive
Okusi Radol'ce bodo tudi letos novembra ponudili menije iz sledljivih sestavin in po enotni ceni, tokrat že deseto leto zapored. Ob jubilejni izvedbi Turizem Radovljica z novimi turistično-kulinaričnimi produkti, ki krepijo povezavo med gostom, restavracijo in lokalnimi dobavitelji, širi aktivnosti v oktober.
Radovljica – Okusi Radol'ce bodo novembra že deseto leto ponudili menije po enotni ceni in iz sledljivih sestavin. Ob jubilejni izvedbi zavod Turizem in kultura Radovljica širi aktivnosti v oktober ter predstavlja nov turističen produkt Kmetova miza, ki je bil s še nekaj drugimi aktivnostmi v sklopu projekta Eko okusi Slovenije razvit s sredstvi projekta LAS. Radovljiški zavod za turizem je v projektu edini partner s področja destinacijskih organizacij, priložnost pa so izkoristili za povezovanje gostinstva, kmetijstva in turizma. Projekt destinaciji tako prinaša tri novosti: novi doživetji Kmetova miza in S kolesom po kmetijah Radol'ce ter novo kulinarično brošuro destinacije.
»Kmetova miza je kulinarično doživetje, ki smo ga razvili po konceptu 'z njive na krožnik' oziroma 'od vil do vilic'. Spodbuja uporabo lokalnih surovin, saj predvsem skozi dejstvo, da doživetje poteka neposredno ob izvoru surovin, spodbuja njihovo uporabo in jim daje vrednost v očeh gosta,« je pojasnila Kaja Beton, direktorica zavoda za turizem. Produkt povezuje ekološke kmetije, vrhunske kuharske mojstre in pristno doživetje podeželja.
V sklopu istega projekta so v Radovljici razvili tudi tako imenovano kulinarično kolesarsko turo Kolesarjenje po kmetijah Radol'ce; tura je oblikovana kot približno 30-kilometrska krožna pot, speljana mimo kmetij po okoliškem podeželju, in ponuja možnost za degustacije lokalnih jedi ter nakupe lokalne hrane. Prvič so doživetje kot brezplačen voden izlet izpeljal v sklopu nedavnega Festivala brezglutenskih okusov in zabave.
Ob tem je bila v sodelovanju s Hišo Linhart in kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom razvita tudi tako imenovana Radol'ška malca, posebej primerna za celodnevne kolesarske ali pohodniške izlete na podeželje oziroma v naravo.
V slogu čim tesnejšega povezovanja z lokalnimi kmeti oziroma dobavitelji pa za prihajajočo soboto po tradicionalni Radolški tržnici kot uvod v letošnje Okuse Radol'ce na zavodu za turizem namesto tradicionalne večerje pripravljajo kulinarično doživetje Kosilo na kmetiji z Okusi Radol'ce. »Na ta dan se bodo vnaprej prijavljeni gostje opoldne zbrali na peščenem parkirišču ob letališču Lesce ter se odpravili na poseben izlet. Še pred kosilom, ki bo ob dveh popoldan na ekološki kmetiji Vegerila, bodo obiskali Demeter kmetijo Brinšek, okusili lokalne prigrizke in doživeli prijeten program ob vožnji po podeželju,« je pojasnila Kaja Beton. Kosilo, ki bo sledilo, bodo tik ob njivi, od koder izvirajo kakovostne lokalne sestavine, pripravili in postregli kuharski mojstri iz šestih restavracij, združenih v Okuse Radol'ce, je še povedala. Prvič bo v njihovi družbi tudi Restavracija Šobec, ki se je združenju priključila letos.
Okusi Radol'ce se sicer začenjajo zadnji konec tedna v oktobru, ko bodo v izbranih restavracijah do konca novembra na voljo meniji iz sledljivih sestavin po enotni ceni.