Od 13. do 22. oktobra bo sodelovalo več kot sto izbranih restavracij in gostiln. / Foto: Alenka Brun

Jesen brez ostankov

Pred vrati je Teden restavracij. Od 13. do 22. oktobra bodo na njem sodelovale 103 izbrane restavracije in gostilne. Med njimi je kar 28 takih, ki so jih letos opazili tudi Michelinovi inšpektorji, pet jih na Tednu restavracij sodeluje prvič. Rezervacije so restavracije in gostilne začele sprejemati včeraj. Takrat so tudi že razkrile menije, katerih cena se giblje med 23 in 28 evri, kulinarične zgodbe pa so letos v znamenju manj odpadkov, ostankov in zavržene hrane.

Na Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije in gostilne – po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov www.vivi.si. Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, o kateri lahko podrobneje preberete na omenjeni spletni strani.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij: »Že v spomladanskem Tednu restavracij so sodelujoče restavracije dokazale, da zero-waste ni le modni slogan, temveč stalna skrb, da je zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu in prehrani čim manj. Jesenski Teden bo to še podkrepil …« Dodaja še, da je lanski Teden restavracij spomladi in jeseni privabil skupno več kot 110 tisoč gostov.

Prvič med petimi novimi tokrat najdemo kar tri restavracije iz Gorenjske: Arroi (Bled), Restavracijo Šobec (Lesce) in pa restavracijo Sunrose 7 istoimenskega hotela v Bohinjski Bistrici, kjer sedaj za kuhinjo skrbi Jože Godec, katerega izjemne okuse smo lahko v preteklosti okušali v nekdanjem Penzionu in gostilni Resje v Nemškem Rovtu. Na Gorenjskem sodelujejo tudi – od prejetega enega srčka do največ štirih srčkov od petih možnih in še označbo »nasmeh«, ki jo je dobila Gostilna pri Bizjaku (Zgornja Bela) – poleg te pa še: Hiša Linhart (Radovljica), Danilo gostilna & vinoteka (Reteče), Gostilna Krištof (Predoslje), Restavracija Julijana (Bled), Restavracija Rose (Bled), Restavracija Tabor (Podbrezje), Vila Planinka (Zgornje Jezersko), Gostilna Pr' Matičku (Kranj), Gostišče Draga (Begunje na Gorenjskem), Gostišče Tolc (Spodnja Sorica), Restavracija Triangel (Gozd - Martuljek), Restavracija Triglav (Bohinj), Dvor Jezeršek (Zgornji Brnik), Pino Alpino (Kranjska Gora), Restavracija Blejski grad (Bled), Restavracija Brioni (Kranj), Restavracija Lipa (Kranjska Gora) in Restavracija Pri lovcu (Bohinj).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 11. julij 2008 / 07:00

Računalnik in jaz: Spletni klepet

Včasih nas za računalnikom zamika, da bi se s kom pogovarjali, si dopisovali.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 27. februar 2018 / 00:24

Anatomija ljubezni

»Nedavno sem potovala po hribovskem predelu Nove Gvineje; sedela sem zadaj, na odprtem delu kamioneta, in se pogovarjala z moškim, ki je imel tri žene. Vprašala sem ga, koliko žen bi rad imel. Umol...

Jezersko / torek, 27. februar 2018 / 00:22

Lovska ura v jezerski šoli

»Lovec mora biti predvsem velik ljubitelj narave,« je šolarjem dejal starešina Franc Ekar.

Nasveti / torek, 27. februar 2018 / 00:09

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Gospodarstvo / torek, 27. februar 2018 / 00:06

Rok za oddajo zahtevka je šesti marec

Kranj – Kmetijska gospodarstva, ki se ukvarjajo s sadjarstvom in (ali) vinogradništvom, imajo le še do vključno 6. marca čas, da na agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja pošljejo podpisani...

GG Plus / ponedeljek, 26. februar 2018 / 23:59

Prvi Slovenec, ki živi bejzbolske sanje

Bor Starc, 19-letni igralec bejzbola, ki izhaja iz Kranjskih Lisjakov, je mladenič, ki je bil kot prvi Slovenec sprejet na akademijo MLB v Italiji, zaigral na svetovnem mladinskem prvenstvu in prejel...