Od 13. do 22. oktobra bo sodelovalo več kot sto izbranih restavracij in gostiln. / Foto: Alenka Brun

Jesen brez ostankov

Pred vrati je Teden restavracij. Od 13. do 22. oktobra bodo na njem sodelovale 103 izbrane restavracije in gostilne. Med njimi je kar 28 takih, ki so jih letos opazili tudi Michelinovi inšpektorji, pet jih na Tednu restavracij sodeluje prvič. Rezervacije so restavracije in gostilne začele sprejemati včeraj. Takrat so tudi že razkrile menije, katerih cena se giblje med 23 in 28 evri, kulinarične zgodbe pa so letos v znamenju manj odpadkov, ostankov in zavržene hrane.

Na Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije in gostilne – po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov www.vivi.si. Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, o kateri lahko podrobneje preberete na omenjeni spletni strani.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij: »Že v spomladanskem Tednu restavracij so sodelujoče restavracije dokazale, da zero-waste ni le modni slogan, temveč stalna skrb, da je zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu in prehrani čim manj. Jesenski Teden bo to še podkrepil …« Dodaja še, da je lanski Teden restavracij spomladi in jeseni privabil skupno več kot 110 tisoč gostov.

Prvič med petimi novimi tokrat najdemo kar tri restavracije iz Gorenjske: Arroi (Bled), Restavracijo Šobec (Lesce) in pa restavracijo Sunrose 7 istoimenskega hotela v Bohinjski Bistrici, kjer sedaj za kuhinjo skrbi Jože Godec, katerega izjemne okuse smo lahko v preteklosti okušali v nekdanjem Penzionu in gostilni Resje v Nemškem Rovtu. Na Gorenjskem sodelujejo tudi – od prejetega enega srčka do največ štirih srčkov od petih možnih in še označbo »nasmeh«, ki jo je dobila Gostilna pri Bizjaku (Zgornja Bela) – poleg te pa še: Hiša Linhart (Radovljica), Danilo gostilna & vinoteka (Reteče), Gostilna Krištof (Predoslje), Restavracija Julijana (Bled), Restavracija Rose (Bled), Restavracija Tabor (Podbrezje), Vila Planinka (Zgornje Jezersko), Gostilna Pr' Matičku (Kranj), Gostišče Draga (Begunje na Gorenjskem), Gostišče Tolc (Spodnja Sorica), Restavracija Triangel (Gozd - Martuljek), Restavracija Triglav (Bohinj), Dvor Jezeršek (Zgornji Brnik), Pino Alpino (Kranjska Gora), Restavracija Blejski grad (Bled), Restavracija Brioni (Kranj), Restavracija Lipa (Kranjska Gora) in Restavracija Pri lovcu (Bohinj).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 21. december 2009 / 07:00

Previdno pri okrasitvi

Kranj - Številni za okrasitev novoletnih jelk, prostorov, stavb uporabijo t. i. novoletne lučke, zato ni odveč opozorilo, da je treba pri njihovem nakupu preveriti, ali ustrezajo...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / / 23:15

Navdušeni so skočili v jezero

Kranjsko plavalno društvo Zvezda je v sodelovanju z Veslaško zvezo Slovenije pripravilo Blejski plavalni izziv, ki je privabil tako športnike kot rekreativce iz Slovenije in tujine.

Gorenja vas-Poljane / / 23:15

Obnovili vhodni portal

V Tavčarjevem dvorcu na Visokem tudi letos nadaljujejo obnovo. Pred časom so strokovnjaki iz Restavratorskega centra Ljubljana končali prenovo vhodnega portala, v kletnih prostorih pa v teh dneh konču...

Razvedrilo / / 23:15

Vse se da, če se hoče

Frančiška Zafošnik je pretekli teden praznovala visok jubilej – stoti rojstni dan. V Domu Petra Uzarja v Tržiču, kjer gospa stanuje, so ji pripravili praznovanje v družinskem krogu, spekli so tudi tor...

Razvedrilo / / 14:21

Močnikovih petdeset

Z Abrahamom se je srečal Metod Močnik iz Radomelj, znani rekreativec, športni novinar ...

Zanimivosti / / 14:20

Raje na igrišču kot za računalnikom

Letos že trinajstič poteka organizirano varstvo otrok pod geslom Poletje na igrišču. Namenjeno je vsem tistim, ki svoj čas raje kvalitetno preživijo v naravi kot za elektronskimi napravami.